Videók - Tomoa a világbajnok, Ondra döntőbe sem jutott az olimpiai kombinációban
Tomoa a világbajnok, Ondra döntőbe sem jutott az olimpiai kombinációban
Fotó: Brightcove

Tomoa a világbajnok, Ondra döntőbe sem jutott az olimpiai kombinációban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/21 15:39
Bombameglepetéssel kezdődött az IFSC Sportmászó Világbajnokság olimpiai kombinációs versenyszáma a férfiak számára. 

A világ legjobb sportmászója, a cseh Adam Ondra ugyanis hiába érte el a harmadik magasságot a nehézségi fordulóban a kvalifikáció során, lábbal véletlenül hozzáért az egyik biztostó köztes nittfülhöz, amiért visszasorolták a 19. helyre a 20 induló közül. Ez nemcsak azt jelentette, hogy a számban tavaly ezüstérmes Ondra ezúttal a nyolcas döntőbe sem jutott be, hanem azt is, hogy nem sikerült az első lehetőséget megragadnia az olimpiai kvalifikációra. 

Az ötkarikás játékokon jövőre bemutatkozó sportágban ugyanis nemenként húszan indulhatnak, közülük az első hét kvótát a mostani világbajnokság első hét helyezettje kapta. Pontosabban kapta volna, ha a döntőbe nem négy japán jutott volna be, ugyanis van egy nemzetiségi korlátozás is: egy országot nemenként maximum két sportoló képviselhet majd. Így a két "extra" japán mászó kvótáját a mögöttük következőknek osztották ki, ezért a döntőről egyébként lemaradó kanadai sztár, Sean McColl és a gyorsmászásban óriási meglepetésre világbajnoki címet szerző olasz Ludovico Fossali is megszerezte jegyét a tokiói játékokra.

A nyolcfős döntő a gyorsmászással kezdődött, amelyet a papírformát hozva gyorsasági specialista kazah Rishat Khaibullin nyerte. Mögötte nagy meglepetésre a boulderben nagyon erős japán Naraszaki Tomoa végzet a második helyen, amellyel gyakorlatilag megalapozta a világbajnoki címét.

A második számban, boulderben jött a nap első drámája: a világklasszis német Alex Megos az első boulderproblémán megsérült, és kiszállt a további versenyből. Tomoa viszont hozta a kötelezőt, és mindhárom boulderen topot mászva nyerte a fordulót. Innen már csak egy ötödik helyre volt szüksége a nehézségi mászásban, hogy megnyerje a versenyt.

Az utolsó számban, a nehézségi mászásban a tavalyi világbajnok osztrák Jakob Schubert elsőként indulhatott, mivel az aktuális összetett állás szerinti fordított sorrendben következtek a mászók. Schubert kimászta az utat, ezt a teljesítményt pedig a későbbiekben senki sem tudta még csak megközelíteni sem. A fordulót megnyerve az összetett második helyére ugrott fel, megszerezve ezzel az ezüstérmet. 

Tomoa nagyon könnyedén kezdte az utat, de a fal felső harmadára elfogyott a lendület és az erő, de még így is meg tudta csípni a második helyet, miután Harada és Fujii is jóval lejjebb esett ki az útból. Ezzel toronymagasan nyerte az olimpiai kombináció világbajnoki címét, amely már a második aranyérme erről a világbajnokságról.

A nap legnagyobb meglepetését a 23 éves kazah gyorsasági specialista okozta. Már az is szenzációszámba ment, hogy Khaibullin bejutott a nyolcas döntőbe, de a nehézségiben élete mászását nyújtva ötödik lett, amellyel sikerült megszereznie a bronzérmet.

Ezzel véget értek az idei sportmászó világbajnokság küzdelmei. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó olimpiai kombináció egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és izgalmas, fordulatos, élvezetes versenyt hozott. Alig várjuk Tokiót!

Hozzászólások