Vélemény - Vitray Tamás: "Csak hülyítjük magunkat, ha nem vesszük észre, hogy a dobogó teteje ma már minden sportban sokkal magasabban van"
Vitray Tamás: "Csak hülyítjük magunkat, ha nem vesszük észre, hogy a dobogó teteje ma már minden sportban sokkal magasabban van"
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Vitray Tamás: "Csak hülyítjük magunkat, ha nem vesszük észre, hogy a dobogó teteje ma már minden sportban sokkal magasabban van"

Takács MártonTakács Márton
2019/12/22 18:51
Megrázó interjút adott a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában Vitray Tamás, a magyar televíziózás ikonikus alakja. A Simon Andreával folytatott beszélgetés sportvonatkozásait gyűjtöttük össze ebben a cikkünkben.

Az elvarratlan szálakról, a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, édesanyja korai haláláról is beszélt a 87 éves ikonikus tévés, mielőtt az interjú második felében rátértek volna a sportra.


Vitray Tamás markáns véleményt fogalmazott meg a sport Magyarországon betöltött szerepéről.

"Magyarországot pedig elkönyveltük sportnemzetnek, mert az emberek szívesen elhitték, hogy különlegesek vagyunk. Holott a hozzánk hasonló létszámú, kis országok is sikeresek voltak, nálunk inkább az volt unikális, hogy ezek a sikerek sok sportágra oszlottak el, borzasztó széles a magyar olimpiai bajnokok spektruma. Amúgy nem voltunk különlegesek - és ezt a fals képet épp a televízió rombolta le. A tévé őrült változást hozott, mert egyszerűen kiteregeti, mint a durchmars, a lapokat. Megmutatta, hogy mások mit csinálnak és mennyivel jobbak egyes sportágakban. Egyáltalán, hol a helyünk. Ami még mindig nagyon tiszteletreméltó volt, csak nekünk nem volt elég. 

Elkezdtünk vekengeni, hogy visszaestünk, és ez azóta is tart, és elég káros is... Hogyan estünk vissza? Úgy, ahogy most látjuk. Akkor nem láttuk. Most látod azt, amit a magyar futball eleje mutat, és csak egy gombot kell megnyomnod, ahhoz, hogy ugyanezt megnézd angol, olasz, vagy spanyol változatban. Csak hülyítjük magunkat, ha nem vesszük észre, hogy a dobogó teteje ma már minden sportban sokkal magasabban van. Arról nem is beszélve, mi mindennel töltődött fel az élsport."

A sportkommentátori bakijairól is nyíltan beszélt, felidézve a két legemlékezetesebbet, mind a kettő kenuval kapcsolatos, az 1960-as római olimpián Parti János győzelme helyett az orosz ellenfél sikerét mondta be, a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon pedig Vajda Attila 1000 méteren aratott győzelmét már 750 méternél világgá kiáltotta. Hozzá kell tenni, egyik esetben sem volt a helyszínen. Mi a második esetet idézzük fel az interjúból Vitray szavaival:

Vajda_Attila.jpg Vajda Attila a pekingi diadalát követően - Fotó: Europress/AFP

"Úgy volt, hogy kint leszek, mert az akkori tévéelnök fölkért a kajak-kenu versenyek közvetítésére. Aztán visszavonta. Aztán fölkért az Eurosport, hogy élőben közvetítsem itthonról. Vajda döntője előtt elég rosszul álltunk, nem volt még aranyérmünk. Elrajtol a mezőny, és egyszer csak azt látom, Vajda valami egész külön versenyt kezd menni, kétszeres sebességgel halad az élen állókhoz képest, és átveszi a vezetést. Olyan hajrát ment, hogy teljesen elvesztettem az agyamat, és mikor a beszűkített képen áthaladt a 750 métert jelző vonalon, azt mondtam, Vajda nyert, megvan az első magyar arany. Mire a mellettem ülő jóbarátom, az olimpiai bajnok Ábrahám Attila megszólalt, hogy te, ez csak 750 méter. Erre mondta Fiala, hogy szakmai halott vagyok már, minek csinálom. Ezzel kezdtem, ezzel fejeztem be, többet nem közvetítettem."

Vitray Tamás elmesélte a Knézy Jenővel való konfliktusos viszonyának eredetét is.

"Szerintem az én nagy vétkem az volt, amikor a sportosztály vezetőjeként úgy döntöttem, hogy a BEK-meccseket Hajdú B. István és Faragó Richard közvetíti. Úgy éreztem, és ezt Jenőnek is elmondtam, hogy ez a két fiatal nem fog tudni befutni a magyar bajnoki meccsekkel a nézőknél. Egyszerűen leégnek. Jenő ezt megértette, elfogadta, mégis nagyot fordult a viszonyunk. Volt olyan hoki-vb, amit együtt közvetítettünk úgy, hogy végig játszottuk az egészet: mondtam, finn 8-as vagy csehszlovák 16-os, mire ő mondta a játékos nevét. Szakmailag nagyon jól lehetet vele együtt lenni, nem kétséges, hogy kitűnő szakember volt és kérlelhetetlen. És mindig úgy érezte, nem kap elég lehetőséget. Talán már beteg volt, amikor tisztázni akartam vele a viszonyunkat, mert meglepően szomorúan beszélt, és teljesen őszintének tűnt, amikor azt mondta, 'nincs veled semmi bajom, egy dolog érdekel, hogy legyen egészségem és minél tovább tudjam csinálni a dolgomat.'"

Arról is nyilatkozott, hogy milyen atrocitások érték az újságírói pályafutása alatt a származása miatt, és hogy miért hagyta abba a fociközvetítéseket. Ezt már az alábbi linkre kattintva is el lehet olvasni, a teljes beszélgetés viszont még csak a lap print számában olvasható.

Vitray Tamás: Az a vétkem, amit nem én választottam

Az ismert televíziós személyiség a Magyar Narancs karácsonyi számában beszél életéről. Szerdán jelenik meg a Magyar Narancs ünnepi dupla száma, a címlapján Vitray Tamással. Aki csak keveset látott 60 évnyi pályafutásából, az is pontosan tudja, hogy Vitray ikonikus alakja a magyar televíziózásnak.


Hozzászólások