Vélemény - Trófeaként hurcolták körbe a vesztes csapat játékosának mezét, miközben lenne mire szerénynek lenniük
Trófeaként hurcolták körbe a vesztes csapat játékosának mezét, miközben lenne mire szerénynek lenniük
Fotó: Europress/AFP

Trófeaként hurcolták körbe a vesztes csapat játékosának mezét, miközben lenne mire szerénynek lenniük

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/14 12:34
Többször írtunk arról, mennyire szoros versenyfutás zajlik Olaszországban a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért. Szombaton a Milan fontos lépést tett, hogy öt év után visszatérhessen az elitsorozatba, miután Franck Kessié büntetőjével 1-0-ra legyőzte a Laziót. Nagy kár, hogy a befejezés nem sikerült túlzottan elegánsra.

Rögtön a lefújás után elszabadultak az indulatok, a kezdeti szócsata végül kisebb dulakodásig fajult, Luiz Felipét és Fabio Borinit úgy kellett szétválasztani. A tömegjelenetet követően Tiemoue Bakayoko és Franck Kessie, a Milan két (egyébként remek meccset záró) középpályása tovább cukkolta az ellenfelet: a mérkőzést megelőzően talán túlzottan is magabiztos Francesco Acerbi mezét mutogatták saját szurkolóiknak.

Ennek a gesztusnak persze megvolt a maga előzménye, Acerbi ugyanis a találkozó előtt úgy fogalmazott, a Laziót mindenben jobbnak tartja a Milannál. "Erősebbek vagyunk, mint a Milan. Legyen szó a csapatról, az egyénekről, össze sem hasonlítható a kettő" - nyilatkozta. Bakayoko a közösségi médiában válaszolt a védőnek: "Ok, Acerbi. Találkozunk szombaton" - írta, és ezzel akár véget is érhetett volna a történet.

Sőt, itt véget is kellett volna érnie, az utolsó négy meccsén egyetlen pontot összekaparó Milan fontos győzelemmel gazdagodott, lépéselőnybe került az egyik közvetlen riválisával szemben (duplán, hiszen a pontok mellett az egymás elleni mérleg is a piros-feketéknek kedvez) és így kedvező helyzetből várhatja a folytatást. Arra, ami a mérkőzés után történt, még akkor sem volt szükség, ha érezhetően mindkét csapatban óriási feszültség dolgozott.

Hasonló véleményen volt a Milan vezetőedzője, Gennaro Gattuso is, aki elnézést kért a védőtől. "Bocsánatot kell kérnünk. Eljött az ideje annak, hogy a nagy klubok limitálják a játékosaik közösségi média-használatát. Az edzésekre kellene koncentrálni ahelyett, hogy állandóan a telefonjaikon lógnának. Nem viselkedhetünk így" - szögezte le Gattuso, aki a múltban már többször kifejezte ellenérzését a játékosok social media-függősége kapcsán.

Ennek fényében némileg ironikus, hogy a kommunikáció javarészt a közösségi médián keresztül folytatódott. Acerbi azt írta, azért cserélt mezt az egyik Milan-játékossal, hogy ezzel pontot tegyenek az egész ügy végére, egyébként pedig úgy gondolja, "a sport nem a gyűlöletkeltésről szól, ez a gyengeség jele." Csapattársa, a találkozón kapufáig jutó Ciro Immobile pedig kicsinyesnek minősítette a Milan-középpályások gesztusát.

Bakayoko utólag egy Instagram-posztban elmagyarázta, viccnek szánta a mezmutogatást, nem akart senki lelki világába belegázolni, viszont amennyiben megtette, elnézést kér a viselkedéséért. "Micsoda győzelem! Részemről ez csak egy tréfa volt, senkivel szemben nem szerettem volna tiszteletlen lenni. Elnézést kérek Acerbitől, ha ezzel megbántottam" - írta a francia középpályás, aki ezt leszámítva a mérkőzés egyik hőse volt.

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk a Milan-játékosokkal szemben, hiszen Magyarországról nehéz átérezni, mekkora nyomás nehezedik rájuk. Nagyon sok - akár Bakayoko sorsa is - múlhat azon, hányadik helyen fut be a piros-fekete csapat a bajnokságban, ugyanis hiába stabilizálódott a klub anyagi helyzete, még mindig masszívan veszteséges a Bajnokok Ligájából származó bevételek nélkül.

Ettől függetlenül a szombat esti mérkőzés (de úgy általában az egész éves teljesítmény) fényében joggal lehet olyan érzés a szurkolókban, hogy lenne mire szerénynek lennie a Milannak. Két gyengén futballozó, gyenge csapat mérkőzését sikerült minimális különbséggel megnyerni, és nem csak a Lazio, de - hét győzelem ide vagy oda - a Milan sem keltette BL-színvonalú csapat benyomását.

000_1FM6Y0.jpg Fotó: Europress/AFP

Hat fordulóval a vége előtt szinte biztosra mondható, hogy amennyiben a Milan odaér a BL-helyek valamelyikére, az elsősorban a riválisok visszaesésének, sokkal kevésbé saját fejlődésének köszönhető. Tény, a tavalyi évhez képest pocsék Laziónál jobb csapat, de nagyon sokat elárul a piros-feketékről, hogy a szezont gyalázatosan kezdő Atalanta, és a gyatra eredmények miatt edzőt is váltó Roma egy szinten van a pontok tekintetében. 

Viszont egy dolog biztos: a Milan-Lazio Olasz Kupa-elődöntő visszavágóján nem fogunk unatkozni.

Hozzászólások