Vélemény - Sallói kijátszotta az Ibrahimovic-kártyát, és ezzel mindent vitt
Sallói kijátszotta az Ibrahimovic-kártyát, és ezzel mindent vitt
Fotó: Europress/AFP

Sallói kijátszotta az Ibrahimovic-kártyát, és ezzel mindent vitt

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/01/22 13:36

Tíz év általában hosszú időnek számít. Legalábbis, ha már évtizedet emlegetünk, azt általában azért tesszük, hogy érzékeltessük az eltelt idő hosszúságát. Persze az, hogy tíz év mennyire tűnik hosszúnak, relatív, de általában elegendő ahhoz, hogy ha két képet egymás mellé vág az ember, akkor azon el lehessen csodálkozni. 

Mondjuk azért, mert sok minden változott. Vagy épp azért, mert semmi se. Hogy nahát, eltelt egy évtized, és tessék, még mindig itt vagyunk. 

Nagyjából erre játszik rá a #10YearChallenge, ami, ki tudja miért, épp 2019 januárjában lett népszerű, mikor pont így működhetett volna tavaly meg tavalyelőtt is. Mutatom:

tw.jpg Fotók: Europress/AFP

Tavalyelőttről itt van például Tiger Woods esete. Ő 2007-ben magasan a legjobban fizetett sportoló volt a Forbes szerint. A 2017-es évéből viszont azok a róla készült rendőrségi fotók futották a legnagyobbat a médiában, amelyek akkor készültek, amikor ittas vezetés gyanújával tartóztatták le egy közúti ellenőrzés során.  #változnakazidők

db.jpg Fotók: Europress/AFP

Aztán tavalyról itt van mondjuk David Beckham, aki 2008-ban a második legtöbbet kereső sportoló volt a Los Angeles Galaxy játékosaként. A legtöbb pénzt amúgy akkor is Woods vitte haza, aki több mint kétszer annyit keresett, mint az angol labdarúgó ugyan ebben az évben. De mivel nem 2018-ban vették őrizetbe a golfozó szupersztárt, sokkal inkább hatásvadász az egy évvel korábbi képeivel operálni... 2018-ban meg már félévtizede visszavonult a profi léttől, de még mindig milyen jól nézett ki. #vanakinemöregszik

Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy vannak, akik tudni vélik, hogy azért épp 2019-ben lett ez az évtizedes visszatekintés népszerű, mert az arcfelismerő szoftverek fejlesztése szempontjából pont most lett rá szükség. 

Nyilván nem Federer, Nadal és Djokovic arcöregedési elemzéséhez kellene egy ilyen kihívással adatot gyűjtenie bárkinek is, hiszen az ő arcaik nem csak jó dokumentáltak, de remekül archiváltak is sikerességük okán. Mégis nehéz lenne kihagyni az idei év kapcsán azt a ziccert, hogy összevessük a 2019-es és a 2009-es Ausztrál Open első három kiemeltjét #vanaminemváltozik jeligére:

2019.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze, hiába ugyanaz a három legenda volt idén is, meg egy évtizede is az első három kiemelt Melbourne-ben, sok minden változott, ahogy azt a képek is mutatják: Nadal visszaért az ujjatlan trikókhoz,  Federer és Djokovic szponzort váltott (utóbbi többször is), és mindenkinek egy kicsit kevesebb haja lett. Ami meg nem látszik, de nyilván sokan odaértjük, az az, hogy ők hárman együtt az elmúlt 10 évben 31 Grand Slam-trófeát gyűjtöttek össze. 

Persze nem mi vagyunk az elsők, akik a #10YearChallenge kapcsán sportolók fotóit egymás mellé raktuk, sokan megtették ezt a sportolók közül maguk is. És bár ez nem verseny, muszáj megállapítanunk, hogy nálunk a Sporting Kansas fiatal magyar labdarúgója, Sallói Dániel vitt mindent.

Mondjuk ő biztosra is ment. Kijátszotta az Ibrahimovic-kártyát, mintha az nem lenne elég, hogy '96-os születésű, azaz eleve azt mutathatta meg, hogy hogyan lett a 13 éves cuki kis srácból U.S. Open Cup-győztes csatár a tengerentúlon.


Hozzászólások