Vélemény - Nem az MLSZ-t kell ekézni egy fradista büntetése miatt, sokkal inkább a szabállyal van gond
Nem az MLSZ-t kell ekézni egy Fradista büntetése miatt, sokkal inkább a szabállyal van gond
Fotó: Europress/AFP

Nem az MLSZ-t kell ekézni egy fradista büntetése miatt, sokkal inkább a szabállyal van gond

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/06/03 11:29

A bevezetőre nem kell sok időt vesztegetni. George Floydról, a 8 perc 46 másodpercről alighanem mindenki hallott már, vagy ha mást nem, tegnap látott kismillió elfeketedő profilképet a Facen és az Instán. Mint ahogyan alighanem elég sokaknak szembe jött az a hír is, hogy az MLSZ megbüntette Tokmac Nguen Cholt, aki a Felcsútnak lőtt gól után pólóján követelt igazságot George Floydnak.

Szögezzük le, az MLSZ a hatályos szabályok értelmében járt el, ráadásul ezek nem is igazán a saját szabályai, azt a nemzetközi szövetség ajánlására emelte be a hazai gyakorlatba. Ráadásul - példás önmérséklettel -  a lehető legkisebb büntetést rótta ki, kiosztott egy megrovást ruházaton viselt tiltott feliratért.

Nem kanyarodnék el abba az irányba, hogy az MLSZ vajon minden esetben kiszabja-e a megfelelő büntetéseket, ha kell, mint ahogy azt sem szálaznám, hogy ki politizál a futballpályán 2020 Magyarországán. Arról elmélkednék, hogy jó-e így ez a szabály. 

Fontos tudni, hogy ma – szerdán - már nem kapná meg Tokmac ugyanazt a megrovást, hiszen a FIFA megkérte a nemzeti szövetségeket, hogy ebben ügyben - ha lehet – ne nagyon büntessenek tovább. Magyarul, a George Floyddal kapcsolatos mez alatti üzenetek, tegnaptól ugyanarra a szintre kerültek, mint a FIFA/UEFA/MLSZ saját rasszizmus-ellenes kampányai, melyekkel alighanem mindannyian találkoztunk már a meccsek előtt/alatt/után.

Persze mondhatjuk, jól van ez így, a focipályán nincs helye politizálásnak, a rasszizmus ellen viszont harcolni kell, satöbbi, satöbbi. Ám ha jól belegondolunk ennél cizelláltabban azért nehéz lett volna megmutatni, hogy mit gondolnak a játékosokról – azokról, akikből végső soron élnek - a különböző szövetségek. 

Azt, hogy te csak gurigázzál ott, kicsi Messi, bőrözzed fel háromszor, aki szembe jön, mi pedig majd eldöntjük az Ermenegildo Zegna öltönyünkben, hogy mit üzenhetsz a népnek, és mit nem! Azzal neked ne legyen gondod! Aztat csak bízzad, miránk!

Nem mondom, hogy ne lenne játékos, akinek a véleményétől meg kéne védeni a nézőket, mint ahogyan az is nyilvánvaló, hogy akadnak szurkolótáborok is, melyeknek üzenetei szintén nem szalonképesek. Csak abban nem vagyok biztos, hogy az egyetlen helyes út az, hogy mindent megtiltunk. 

Egy játékosnak elég kevés eszköze van arra, hogy megmutassa, mit is gondol a világról, azok a pillanatok, amikor rá szegeződik a figyelem, azok ilyenek. Amikor odatolják az orra alá a mikrofont meccs végén, hogy válaszoljon egy – jó esetben - eldöntendő kérdésre, azok nem ilyenek. Nem lehet abból kiindulni, hogy mindenki horogkeresztet fog villantani örömében, ha a hátáról bepattant a labda, sőt egyértelmű, hogy aki horogkeresztet villant, azt meg kell büntetni. Ám annyi szabadságot azért csak kéne adni felnőtt embereknek, hogy eldöntsék, melyik ügy mellett állnak ki és melyik mellett nem. Mert az, hogy minden héten jön egy ukáz, hogy most mi fér bele, az picit komikus. 

Srácok, ezen a héten a nővéreknek lehet köszönetet mondani, itt a filc!
Hozzászólások