Vélemény - Magyar Nemzeti Szertáros
Magyar Nemzeti Szertáros

Magyar Nemzeti Szertáros

Szabó GáborSzabó Gábor
2018/05/17 11:53

„Várjá',várjá',várjá', várjá'...
Magyar rapper ne viseljen baseballsapkát,
Mely eltakarja szép magyar homlokát!
Magyar rapper viseljen darutollas föveget,
Magyar nyelven szavaljon szép magyar szöveget!
Legények! Van nekünk Tisza sportcipő,
Nyugati márkát hordja csak a nyugati rappelő!”
/Bëlga: Magyar Nemzeti Hip-Hop/

Amennyiben az volna a koncepció Szertáros Lőrinc és Szélesi(né) 2rule névre hallgató projektje mögött, hogy ezeknek ez is jó lesz, akkor nem szóltam semmit. Ha úgy gondolták, hogy a fiúk majd büntetésből rohangásznak szaladgálnak Adidas/Nike helyett 2rule-ban, akkor minden rendben. Szerethetőbb gondolatot, mint a milliókat kereső labdarúgók szívatása, úgyse lehet találni Magyarországon, idestova negyven éve.

Kutas elvtárs soha nem tartozott a népszerű elvtársak közé, ám amikor az egész NB I-et kizavarta az Ügetőre mezeit futni, felmérő jelleggel, akkor azért elismerően bólogatott a nép. Ez kell ezeknek. Majd megtudják, milyen a bányában robotolni. Majd megtudják, milyen jó soruk van.

Persze dehogy tudták meg, csak elcsalták azt is. 

És bár azt hiszem, ez a 2rule még a mezei futáshoz képest is durva kiszúrás volna, azt hiszem, el kell engednünk ezt a vonalat, a VIP-páholyok világában aligha erről lehet szó. Sokkal inkább arról, hogy vannak ma Magyarországon néhányan, akik azt hiszik, hogy a világ sportruházat gyártása 2018-ban ott tart, hogy majd valakinek a felesége, akinek egyébként jó az ízlése, eldönti hol legyen fehér, hol piros és hol zöld. Ő majd visz bele egy kis furfangot, egy kis magyaros virtust, kicsit kiengedi hasban – hogy ne látsszon annyira a pocak –, aztán már el is adtunk belőle sok százezret. 

Akadnak emberek, akik úgy gondolják, hogy 2018-ban sportruházatot gyártani annyi, mint megvenni Kínában ugyanazt az vásznat, amit megvesz a nájki vagy az adidasz, és rányomni ez a logót: Pödört bajusszal, nem szőrzettel!, és annyi. Dől a lé.

Csak közben egyfelől nemet mondunk úgy hatvan év innovációjára, nemet mondunk arra, amit mondjuk akár az Adidas, akár a Nike, akár kisebb márkák ez idő alatt kitaláltak, vagy amit eztán ki fognak találni. 

Én tényleg életemben nem találkoztam Szélesi Zoli feleségével, és készséggel elhiszem, hogy érti a szakmáját, hogy jó ízlésű, ügyes asszony, és azt sem vitatom, hogy megfelelő helyre tudja rakni a címert a meggypiros szöveten, ám közben a világ sportruházat gyártása arra felé megy, hogy miként tud olyan ruhát gyártani, ami energiát ad vissza a sportolónak. Energiát. Vissza. Többek között. Már túl vagyunk azon az időszakon, hogy tényleg vízhatlan-e az anorák.

Nem mondom, hogy sportruházatot gyártani tudomány, de az elmúlt tíz-húsz évben az iparág egyértelműen olyan irányba ment el, hogy legalábbis nagyon nagy mértékben használja különböző tudományágak vívmányait. Nem tudom, ezekkel a tudományterületekkel akár Szertáros Lőrinc, akár Szélesiné milyen mélységig van tisztában, merthogy ezek közé a tudományágak közé nem sorolnám a dizájnt, de tartok tőle, hogy nem igazán.

És akkor a névválasztás nagyszerűségéről még nem is szóltam, bár azt Grafitembernél jobban úgysem tudja megfogalmazni senki sem.

 

Hozzászólások