Vélemény - Vagy Lázár János lesz a teniszszövetség elnöke, vagy be lehet csukni a boltot
Vagy Lázár János lesz a teniszszövetség elnöke, vagy be lehet csukni a boltot
Fotó: Lázár János/Facebook

Vagy Lázár János lesz a teniszszövetség elnöke, vagy be lehet csukni a boltot

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/06/05 18:14

Félreértés ne essék, a cím nem kiállás valaki mellett, még csak nem is kortesbeszéd, ez egészen egyszerűen tényszerű megállapítás a Magyar Teniszszövetség tisztújító közgyűlése előtt egy héttel. A sportág jelenlegi helyzetét ugyanis nem lehet másként értelmezni 2020 Magyarországán.

Már-már meghatónak tűnik az a naivitás, ahogyan a különböző teniszmozgalmak (Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, Tiszta Tenisz) egyeztetnek egymással, elnökjelöltet állítanak, sürgölődnek, mintha legalábbis egy demokráciában élnénk, ahol ez bármit is számítana. Persze lehet, hogy például a Tiszta Tenisz mozgalom hívei megrészegültek attól, hogy végül csak sikerült megbuktatniuk egy nem akármilyen fideszes potentátot Szűcs Lajost, és most úgy gondolják, ha ez összejött, akkor már miért ne lehetne az új elnök az ő jelöltjük, a korábbi Davis-kupa-játékos Bardóczky Kornél? 

És igaz, ami igaz, akár lehetne is, ha a tagság úgy gondolná - hiszen nem élünk diktatúrában -, a kérdés csak az, hogy milyen áron lehetne az.

Nem nehéz kitalálni, hogy Lázár János, egykori kancelláriaminiszter jelöltségére ki bólintott rá, mint ahogyan azt sem, hogy ki üzente meg a sportágnak, hogy a Tiszta Tenisz jelöltjét kormányzati oldalról egészen biztosan nem támogatják majd, a korábbi elnök kigolyózása után. Ha mindezekhez még hozzávesszük azt a két aligha elhanyagolható tényt, hogy egyfelől egy kiemelt sportágról beszélünk, kiemelt éves állami támogatással, másfelől, hogy a szövetség – mindezek ellenére – 3,5 milliárd forintos hiánnyal küzd, akkor azért nem kell olyan nagy stratégának lenni ahhoz, hogy meglássuk: a sportág ugyan közgyűlés előtt áll, ám igazi választás előtt aligha.

Ha csak az öngyilkosságot nem tekintjük valós alternatívának.

Magyarország sporttámogatási rendszere jelenleg sokkal közelebb áll egy szocialista ország sporttámogatási rendszeréhez, mint egy nyugati típusú demokrácia sporttámogatási rendszeréhez. Gyakorlatilag valamennyi sportág csak és kizárólag állami pénzekből gazdálkodik, mégpedig olyan sok pénzből, amilyen sok pénzből még sohasem gazdálkodhatott. A klasszikus szponzoráció Magyarországon megszűnt (ha jóindulatúak vagyunk, ha rosszindulatúak, akkor azt mondjuk, ki sem alakult sohasem), a cégek nem nagyon adnak pénzt sportra, hiszen úgy gondolják, a TAO átutalásával már megtették mindezt.

A tenisz nyugaton el tud működni szponzori pénzekből, üzleti alapon, arra gondolni azonban, hogy ugyanezt bárki meg tudja csinálni nálunk: balgaság. Balgaság lenne ezt gondolni szerintem normális körülmények között is, ám így a tartozással és azzal együtt, hogy megbuktatták a Pest Megyei Közgyűlés egykori fideszes elnökét, gyakorlatilag lehetetlen. És ne gondoljuk, hogy majd a jövő heti közgyűlés, a tagság dönt. A közgyűlés előtt ugyanis egy jelölt áll majd mindenképp: vagy Lázár, vagy Bardóczky. 

Ha Bardóczky nem lép vissza, Lázár nem indul el. 

Egyfelől azok után, ami történt, a nagypolitika aligha fog megkockáztatni még egy kudarcot, másfelől egy ilyen kaliberű vezető aligha teszi le a sorsát néhány teniszpálya-tulajdonos vagy klubvezető kezébe. Ez sehol a világon nem szokás. Az ilyen potentátok biztosra mennek.

Magyarul: a teniszszövetség vagy megválasztja elnöknek Lázár Jánost, és áldja a jó sorát, mert ennél jobb dolog, ebben a rendszerben, ezek között a körülmények között, aligha történhetett meg vele, vagy bezárja a boltot. Hiszen Bardócky Kornél megválasztása, mindenféle anyagi támogatás hiányában, gyakorlatilag ezzel volna egyenértékű. 

Ha nem a csődeljárással. 

Hozzászólások