Vélemény - Köszönöm, Iker!
Köszönöm, Iker!
Fotó: Europress/AFP

Köszönöm, Iker!


2015/07/12 12:10

Amikor Hierro és Morientes elment, még túl fiatal voltam ahhoz, hogy méltóképpen, írásban búcsúzzak tőlük. Amikor Raúl volt soron, már használtam valamelyest a közösségi médiát, és megemlékeztem a legnagyobb kedvencemről, de azóta is rág valami belülről, hogy akkor sem sikerült úgy elbúcsúznom tőle, ahogy én azt szerettem volna.

Most, amikor az utolsó Legendák egyike is elment, nem maradhatok szótlan.

Fiatal vagyok, így nem lesz meglepő, hogy a sokak által emlegetett, 2002-es BL-döntőn ismertem meg a neved. Félreértés ne essék, már előtte is láttalak védeni, de azon az estén kezdődött el valami, ami meghatározta a következő tizenhárom év Real Madridját, világfutballját, és utolsó sorban engem. Azon az estén nem csak hős lettél, hanem beálltál a legnagyobbak közé, pedig még nem is voltál huszonegy. Azon az estén nem csak én voltam az egyetlen nyolc éves kölyök, aki szájtátva ült a kis puffon, és próbálta felfogni, minek is a részese. Bevallom Iker, fogalmam sincsen mit éreztem, de az biztos, hogy másnap a grundon mi a Real Madrid voltunk. Emlékszem Raúl és Zidane góljára, de Iker te voltál az, aki miatt mi a Real Madrid voltunk. Köszönöm, Iker! Köszönöm, Kapitány!

Te jelentetted a támaszt, te voltál a csapat utolsó, sebezhetetlen védvonala. Amikor a csapatnak nem ment, neked ment. Amikor a csapatnak ment, neked ment. Olyan védéseket, bravúrokat láthattunk tőled, hogy nem volt kérdés: te vagy a legnagyobb. Te voltál a legnagyobb egy olyan korszak közepén is, ahol olyan kapusok védtek, mint Oliver Khan, Edwin van der Saar vagy Gigi Buffon. De ne legyünk kishitűek, bármely időszakban megálltad volna a helyed, tudjuk jól. A labdarúgás nem látott hozzád hasonló kapust, beszélhetnek nekünk a hatvanas évekről vagy bármiről. Különleges vagy, Iker. Nagyon különleges!

Amikor már mindent megnyertél, neked az sem volt elég, hajtottál tovább. Emlékszem, amikor 2008-ban EB-t nyert végre a válogatott, te jó ég, mit csináltál, Iker. Abban a sikerben természetesen a válogatott új felfogásán kívül a te régi értékeid vezettek csúcsra. A teljesen átalakított válogatottban is te voltál az utolsó, megbízható vonal.

2010: Dél-Afrika. Amikor már nem lehetett volna fokozni, te egy gólt kapsz az egész tornán, s magasba emeled a világbajnoki-trófeát. Én nem tudom, hogy létezik-e annál tökéletesebb teljesítmény, amit te ott is letettél az asztalra, gyanítom nem. Spanyolok milliói egyszerre mondhatták azt, hogy köszönöm, Iker! Köszönöm, Kapitány!

Voltak mélypontjaink, Iker, nem vitás. Nem szeretek a rosszra emlékezni, ki szeret, de muszáj a teljesség kedvéért. Tudom, Mourinho. Nem mindig volt fair, vagyis nem tudom, sok mindenről lehetett hallani akkortájt. De akkor is, Iker, azóta nem mindig voltál önmagad. Nem segített ebben az sem, hogy a barátnőd kicsit sokat beszélt kifelé. Nem segített ebben az sem, hogy Diego Lopez extrát hozott meccsről meccsre. Nem segített ebben az sem, hogy José olyan, amilyen. Tudom jól, Iker, de akkor is. Lehetett volna ezt szebben, finomabban? Biztosan, de valahogy nem sikerült. Viszont ezek a kis kakaskodások nem homályosították el a neved, mert nem engedted.

Ahogy az utóbbi két szezonban védtél, az sokszor emlékeztetett arra az Ikerre, aki miatt mi a Real Madrid voltunk a grundon. Amikor a közönség kifütyül Iker, ne foglalkozz vele. Egy hangos, ám de annál kisebb, és frusztráltabb csoport teszi azt. Hálátlan társaság. Ne feledjük, amikor a zavaró tényezők már leléptek, te magasba emelhetted a Tizediket!

Zseniális válasz!

Iker, öt bajnoki cím, három Bajnokok Ligája és két Spanyol-kupa a mérlegen. Azzal, hogy távozol, hatalmas űrt hagysz magad után, talán több éves hanyatlás következik. Jöhet itt De Gea vagy akárki, nem lesz könnyű pótolni.

De Iker, figyelj. Azzal, hogy távozol, valami új kezdődik, mi pedig nem tehetünk mást, mint szorítunk neked. Találd meg magad, fedezd fel a világot. Mi figyelni fogjuk minden lépted, míg világ a világ. Egyszer, ha úgy adódik, gyere vissza, várunk szeretettel. Köszönünk mindent, Iker! Köszönünk mindent, Kapitány!

Hozzászólások