Vélemény - Nem halasztható a végtelenségig a labdarúgás visszatérése
Nem halasztható a végtelenségig a labdarúgás visszatérése
Fotó: Europress/AFP

Nem halasztható a végtelenségig a labdarúgás visszatérése

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/03 17:11
Pro és kontra rengeteg érv merült fel a profi labdarúgás folytatásával kapcsolatban. A kritikusok szerint a mérkőzések egészségügyi kockázatot jelentenek, és a járvány okozta válság közepén nem is ízléses előtérbe helyezni a sportot. Jonathan Wilson, a híres angol szakíró szerint érthető ez az álláspont, azonban a klubok előbb-utóbb kénytelenek visszatérni a túlélés érdekében.

A tervek minden héten megváltoznak egy kicsit, a végső döntést pedig egyre csak halogatják. Valamikor visszatérhet a labdarúgás, és az is körvonalazódik, milyen formában, biztosat azonban senki sem tud mondani, ezért a javasolt dátumok csak átmenetileg érvényesek. Ennek így is kell lennie. Abban a korban, amelyben a döntéshozatal sokszor nagyobb hangsúlyt kap magánál a döntésnél, van valami megnyugtató abban a folyamatban, amely figyelembe veszi a várakozásban rejlő bölcsességet.

Azonban a háttérben ott vannak a kritikus hangok is, amelyek azt állítják: ha a futball nem áll készen a visszatérésre, legalább egy olyan formában, amely nagyon különbözik attól, amit a vírus előtt megszoktunk, nagyon hosszú ideig nem térhet vissza. Egyes klubok esetében ez azt jelentené, hogy soha.

Több szurkolói csoport - főleg Németországban - is tiltakozott a zárt kapuk mögött megrendezett mérkőzések gondolata ellen. A Premier League pénteki megbeszélésén az a javaslat is felmerült, hogy a találkozókat semleges helyszíneken bonyolítsák le. Az a vád, miszerint a szövetségeket és a klubokat nem sportszakmai érdekek, hanem az anyagi lehetőségek vezérlik, olyan feszültség, ami a profizmus megszületésekor, 140 évvel ezelőtt is terítéken volt. Egy bizonyos ponton azonban e kettő keresztezi egymást.

Két élvonalbeli klub is fellebezést fontolgat a francia bajnokság idő előtti lezárása miatt | Hosszabbítás

Fellebbezés benyújtását fontolgatja az Olympique Lyon, miután a francia labdarúgó-bajnokságot befejezettnek nyilvánították a koronavírus-járvány miatt. A liga csütörtökön a Löw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Paris Saint-Germiannek ítélte oda a bajnoki címet, melyhez a Lyon a pénteki közleményében gratulált, ugyanakkor jelezte, fenntartja a jogot arra, hogy kártérítési igénnyel forduljon az illetékesek felé.

 

A labdarúgás régen megadta magát a kapitalizmusnak, és bár kívánatos volna, ha nem csak szavakkal hangsúlyoznák a sport közösségi szerepét, és nem csak üzlet lenne, amely azt a célt szolgálja, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, kell lennie valamilyen szintű realizmusnak. Bár a kluboknak megvan a társadalmi felelősségük, gondolniuk kell a túléléshez szükséges bevételekre is. Az öt európai topligában ezeknek a bevételeknek a nagy részét a televíziós jogdíjak biztosítják, amit viszont csak akkor kapnak meg, ha játszanak is.

Az, hogy Hollandiában viszonylag nyugodtan fogadták a kormány döntését, miszerint szeptember 1-ig minden nyilvános eseményt betiltottak, elsősorban annak köszönhető, hogy a holland televíziós társaságok részéről közel sem volt annyira nagy a nyomás. Franciaországban, ahol a hollandokhoz hasonló döntésre jutottak, szinte biztosan nagyobb lett volna a felháborodás, ha a következő idényre nem kötöttek volna egy, a mostaninál lényegesen több pénzről szóló megállapodást a televíziós jogdíjakkal kapcsolatban.

Akadnak erkölcsi természetű érvek is mondván: van valami ízléstelen abban, hogy az élő sportesemények visszatéréséről szólnak a diskurzusok, miközben még mindig emberek százai halnak meg a vírus miatt. Ez talán igaz is. Könnyű elképzelni, hogy a modern labdarúgás pompája és jelentéktelensége nehezen fér össze az általános komorsággal. Azonban az a megállapítás nem csökkenti a koronavírus-krízis szokatlan természetét, vagy az elhunytak tragédiáját, hogy az élet mindig a halandóság árnyékában ment tovább.

Eljön az az idő, amikor a fertőzés kockázata csökken, a korlátozásokat feloldják, és az élet valamilyen formában újrakezdődik.

Természetesen nagyon nehéz megítélni, mikor jön el az a pont, és azon is lehet vitatkozni, hogy a labdarúgásnak hol a helye a prioritások között. Az bizonyos, hogy a döntés két leginkább meghatározó pontja a biztonság és az erőforrás. Pénteken a Premier League kiadott egy közleményt, amelyben az állt, hogy a klubok "csak a kormány előírásainak megfelelően, egészségügyi szakértők jelenlétében, a játékosokkal és edzőkkel történő konzultációt követően térhetnek vissza az edzésekhez és játszhatnak egymás ellen mérkőzéseket."

Már májusban újraindulhat a Bundesliga, hetente tesztelnék Gulácsiékat | Hosszabbítás

A Német Labdarúgóliga (DFL) készen áll arra, hogy akár már május elején zárt kapuk mögött folytatódjanak a Bundesliga küzdelmei. A bajnokság újraindulása csak szigorú szabályok betartása mellett jöhetne létre, de előbb a német politikai vezetőknek kell engedélyt adniuk. A Német Labdarúgóliga (DFL) csütörtöki taggyűlésén központi témaként jelent meg a Bundesliga esetleges májusi folytatása.

Világos, hogy a klubok nem akarnak hivatalos támogatás nélkül bármilyen döntést meghozni, és az is egyértelmű, hogy a többi kormány részéről nincs tervben egy olyan intézményes tiltás, amit Hollandiában és Franciaországban bevezettek. Megdöbbentő lehet, hogy a környező országok döntéseit követően Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában terítéken van a folytatás, azonban a korlátozások feloldására fokozatosan kerül sor, és az is természetes, hogy a különböző országok eltérően gondolkoznak a problémákról és az első lépésekről.

Németországban járnak legközelebb a visszatéréshez, bár az, hogy a kölni labdarúgócsapatban három embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje, hatással lehet a tervekre. Ez a többieknek is példát mutathat arról, hogyan nézhet ki a labdarúgás, és, hogy a játékosok kockázatának csökkentése nehéz folyamat, ami feláldozást és fegyelmet igényel. Laikusként mindez egyszerre zavarba ejtő és lenyűgöző, és teljesen érthető a játékosok aggodalma, és az is, hogy bele akarnak szólni a döntéshozatal folyamatába. 

Könnyen lehet, csak az ő beleegyezésükkel kerülheti el a labdarúgás a több hónapos szünetet, amely végzetes lenne bizonyos klubok számára.

Ott van még az erőforrások kérdése is. A javaslat szerint a játékosokat hetente két-három alkalommal kellene ellenőrizni, azonban, még ha ezeket a teszteket magánerőből szerzik is be, a kórházakban és más fontos munkakörökben - boltokban, tömegközlekedésben, iskolában - dolgozók prioritást kell, hogy élvezzenek. Hasonlóan fontos, hogy a stadionokban orvosi és biztonsági jelenlétre is szükség van, de egészen addig nem szabad alkalmazni őket, amíg máshol nagyobb hasznuk lenne. Ezekben az ügyekben a futballnak várnia kell.

Nyolc-tíz semleges stadion alkalmazásával hatékonyabbá lehetne tenni a folyamatot: kevesebb stadiont kellene felkészíteni, és az előírásoknak megfelelően tisztán tartani, csökkenne a szurkolói csoportosulások veszélye is. Messze nem ideális, de ezek olyan kompromisszumok, amelyek elfogadhatóak a labdarúgás folytatása érdekében. Talán ez volna a leglényegesebb szempont: ezek az intézkedések nem csak a mostani, de a következő idény számára is szükségesek. Csak néhány problémát oldana meg, ha most befejeznék a 2019/20-as szezont.

A koronavírus két-három évig hatással lehet a nemzetközi futball-versenynaptárra és még a 2022-es katari világbajnokságot is érintheti | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány két-három évig hatással lehet a nemzetközi futball-versenynaptárra és még a 2022-es katari világbajnokságot is érintheti - véli Lars-Christer Olsson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának tagja.

Például valamilyen számítással eldönthetnék a bajnokság sorrendjét, a bajnoki címet, a kiesést és a feljutást, az európai kvalifikációt. Tisztulna a kép a június 30. után lejáró szerződések kapcsán, és lehetővé tennék a pénzdíjak kiosztását (bár vélhetően a jogi vitákkal). Az alapvető probléma, a vírus azonban ugyanúgy megmaradna. Mindegy, hogy júniusban, szeptemberben vagy még később kezdődik-e újra a labdarúgás, az még távol van, hogy újra szurkolók ezreivel lehessen megtölteni a stadionokat, és eltöröljék a távolságtartási szabályokat.

Nem mostanság fogunk visszatérni a megszokott hétköznapokhoz.

via Guardian

Hozzászólások