Vélemény - "Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben"
"Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben"
Fotó: nepszava.hu

"Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben"

Takács MártonTakács Márton
2019/12/10 10:13
Két évvel ezelőtt, ugyanígy decemberben jelent meg Csunderlik Péter történész és Pető Péter újságíró Top 10-es történelmi slágerlisták c. műve, amely 2017 egyik legszórakoztatóbb olvasmánya lett. Idén szintén az év utolsó hónapjában adta ki a Napvilág Kiadó a folytatást, Újabb Top 10-es történelmi slágerlisták címmel. A két szerző ezúttal az elmúlt nyolc esztendő történéseit tekintette át, a listákból mi a sport kötődésű elemeket gyűjtöttük ki. 

Amíg az első kötetben szerepelt egy nagy Sportkultúrsokk fejezet, addig itt nincs külön blokk ennek szentelve, de majd' mindegyik tízes listán szerepel legalább egy sportos elem. 

"Ez a kettő itt géniusz!" - az év egyik legjobbja a Page Not Found-könyv | Hosszabbítás

Decemberben megjelent az év egyik legszórakoztatóbb könyve, Csunderlik Péter történész és Pető Péter újságíró "Top 10-es történelmi slágerlisták" c. műve, amely a kettejük által működtetett "Page Not Found" történelmi stúdióblogon szereplő listákat gyűjtötte össze egy kötetbe a világtörténelem, a 20. század második fele és a 21.

A 2010-től 2018-ig tartó időszakot felölelő események között bőven találunk sportos témákat, ahogy a könyv második felében, a magyar és a világtörténelem kiemelkedő történéseinek lajtstromaiban is. Ezekből válogattunk. Összesen 24 ilyen poszt szerepel a könyvben, amelyekből a tíz legjobban megírtat válogattuk ki, vagyis megalkottuk a saját Top 10-es történelmi slágerlistánkat. Fontos megjegyeznünk, hogy az itt szereplő idézetek csak töredékei a könyvben szereplő fejezeteknek. Figyelemfelkeltő jelleggel választottuk ki éppen ezeket, amelyek még elférnek egy sporttal foglalkozó honlap felületén is. 

A teljes szövegek értelemszerűen sokkal kompaktabbak, erősebbek lettek, és annyi hasonlat van bennük, mint légiós a veszprémi kézilabdacsapatban, rengeteg. A Tilos rádión futó Régen minden jobb volt címet viselő műsor szabadszájú stílusát, nyelvezetét kapjuk vissza írásban is a két szerzőtől, tabuk nélkül, de a kettejük külön-külön és együtt végzett munkájának megfelelő, értsd, Bajnokok Ligája-színvonalon.

Top 10: az Újabb Top 10-es történelmi slágerlisták legjobb sportos posztjai

(az évszámok a könyvben szereplő listák dátumait jelölik, majd az egyes posztok helyezéseit látjuk, ezúttal nem rangsoroltuk a találatokat, hanem a megjelenésük sorrendjében közöljük őket)

2014
1. Átadják a felcsúti Pancho Arénát

"A húsvéthétfő, amelyen Magyarország Felcsút külterülete lett. Képzeljük el, miként alakul a magyar történelem, ha Széchenyi a Magyar Tudományos Akadémia helyett futballakadémiát hoz létre Nagycenken. Bizonyára elmarad a reformkor, de talán rendezhettünk volna az osztrákokkal közösen Európa-bajnokságot... Szép  húsvét volt, jaj, de szép, sütött a nap, elültek a böjti szelek, kinyílott a pitypang, és a stadionavató minden perce úgy csípte a szemünk, akár a televízió előtt falatozott torma...Tulajdonképpen mi is elégedettek lehetünk: építhettek volna a taóból Halálcsillagot is. Azt aztán dobálhatnánk szaloncukorral."

2015

3. Kijut a futball Eb-re a magyar válogatott

"Ahogyan azt többszörösen díjazott, tudjukkik finanszírozta tanulmányunkban korábban rögzítettük: nem következik semmiből, hogy a magyar futball előrelépjen, mert tagadja a tudást... Dárdai tudta, mit csinál, a játékosoknak megmondták, mit kell csinálniuk, Bernd Storck meg befejezte a magyaroktól elvett munkát, minek köszönhetően egy nemzedék élhette át azt, amire komplett életében nem volt alkalma: világversenyen láthatta a magyar labdarúgó-válogatottat."

Storck.jpg Fotó: Europress/AFP

2016

9. Lemond Gyárfás Tamás

"Megtörtént a megtörténhetetlen. Mintha Mike Tyson hirtelen Wittgenstein Tractatus Logico-Philosophicusából kezdene fejből idézgetni. Azaz lemondott posztjáról Gyárfás Tamás., az úszószövetség nagy hatalmú elnöke, aki pedig úgy uralta a sportágat, ahogy egykor a Nap-kelte a Potemixtől a hajnövesztőkig a trashreklámok piacát. Úgy látszott, az erő vele van, és addig lesz ő a főnök, amíg medence lesz Magyarországon. Ám jött Hosszú Katinka és Shane Tusup, Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben."

7. Csoportelsőként végez a futballválogatott az Eb-n

"Hogy aztán a tengernyi megalázás után egy nemzedéknek megadasson a felfoghatatlan futballélmény, az Eb-részvétel... Fiatalok tömegei burkolták magukat magyar zászlóba, villamosmegállók alakultak utcabálhotspotokká, miközben zúgott szüntelen, hogy az éjjel soha nem érhet véget. Azaz a kontinenstorna legalább akkora kiugrás volt az elfeledett Soho Partynak, mint Fiola hátvédnek, aki persze mégiscsak a Videotonban kötött ki."

Gera_Zoltán.jpg Gera Zoltán gólöröme az Eb magyar-portugál meccsén - Fotó: Europress/AFP

2017

10. Vereséget szenved a futball-válogatott Andorrától

"Nem is lenne baj, hogy random miniállam pékválogatottja nyerni jár ide, ha nem őrült mennyiségű közpénzből finanszíroznánk a kortárs Európa egyik legnagyobb átverését, amit amúgy magyar futballnak becéznek. Itt ugyanis még a falak is közpénzből vannak, az állam őrült összegeket költ például stadionokra, hogy aztán az arénákban körülbelül annyian legyenek, amennyien a Plazmadiagnosztikai vizsgálatok, ionnyaláb- és műszaki fejlesztések az ATOMKI elektron-ciklotronrezonanciás (ECR) ionforrásán című PhD-dolgozat védésén. Aztán: úgy öntik a csapatokba a taót is, mintha nem lenne holnap."

2018

9. 2Rule-mezbe öltöznek NB I-es futballcsapatok

"Merthogy hőseink mindig kitaláltak valamit, kockáztattak, szenvedélyesen hittek, a legjobbak voltak valamiben, végtelen bátorságukkal tüntettek, és velük áll szemben ez az intellektuális grízes tészta... Ahhoz azonban üzletet kéne csinálni, nem pedig csak haza-teherautózni minden forintot, amit a nemzet kasszájában találnak. Erre írta Ady Endre az Insta-sztorijában, hogy 'Óh, boldogok itt, kik nem éltek, / A legkülömbek sohse éltek, / Itt meddő a nagy gerjedés / S százszor boldogak a vetéltek.'"

Magyar Nemzeti Szertáros | Hosszabbítás

„Várjá',várjá',várjá', várjá'... Magyar rapper ne viseljen baseballsapkát, Mely eltakarja szép magyar homlokát! Magyar rapper viseljen darutollas föveget, Magyar nyelven szavaljon szép magyar szöveget! Legények! Van nekünk Tisza sportcipő, Nyugati márkát hordja csak a nyugati rappelő!" /Bëlga: Magyar Nemzeti Hip-Hop/ Amennyiben az volna a koncepció Szertáros Lőrinc és Szélesi(né) 2rule névre hallgató projektje mögött, hogy ezeknek ez is jó lesz, akkor nem szóltam semmit.


6. A magyarságkutatást kipörgető magyar aranyérem a téli olimpián
"Ha előbb fagy le a választási szerver, akár még éremesélyesnek is gondolhattuk volna magunkat a februári téli olimpia előtt, de így abszolút meglepetésként ért, hogy egy téli sportban is a világ tetejére állt Magyarország, ha már Klein Dávidnak az idén sem sikerült a csúcstámadások. Bár a biztosra menő konzervatív síakrobata, a kaliforniai magyar Elisabeth Swaney majdnem elvitte a show-t, végképp átadva a múltnak Eddie-t, a sast, és a jamaicai bobcsapatot, de azért a phjongcshangi olimpia csak a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba gyorskorcsolyaváltóról szólt nekünk."


Ezzel véget értek az elmúlt nyolc évben történtek listázásai, innentől pedig általánosabb Top 10-eket kapunk. A világtörténelem/magyar történelem legnagyobb árulásai, legnagyobb párbajai, legrosszabb és legjobb pillanatai között is bőven találunk sportot.

A világtörténelem legnagyobb párbajai

8. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo űrfutballja

"Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a globális szórakoztatóipar kultikus kettőse: alighanem a futballtörténelem legnagyobb párbaja az övék. A Barcelona-Real Madrid nélkülük is minden, velük kicsit több volt. Hiszen olyan mindenekfölötti játékosok, hogy a Beatles-Rolling Stones meccsen sem rontanának sokat, ha Paul McCartney-t Messire, Mick Jaggert meg Cristiano Ronaldóra cseréljük."

Messi_Ronaldo.jpg Fotó: Europress/AFP


A magyar történelem legnagyobb párbajai

4. Imre Géza szívfacsaró olimpiai döntője

"14-10-re vezetett Pak Szangjong ellen, minek nyomán úgy tűnt, elkerülhetetlen, hogy a legrendesebb magyar emberek egyike pályafutása legvégén olimpiai bajnok legyen... Brazíliában azonban csoda történt, így a negyvenegyéves magyar sportoló kikapott... Soha, de soha nem éreztünk igazságtalanabbnak elvesztett magyar párbajt, mint Imre Géza olimpiai döntőjét. Akkor nem volt ott semmi csibészség, okoskodás, kacsintás, hanem az volt, hogy a magyar tisztesség, alázat, tudás, teljesítmény és kitartás állt a páston. Aztán, aki látta Imre Géza arcán, szemében a végtelen szomorúságot, képtelen volt nem veszett dühöt érezni, mert akkor tényleg ott tombolt abban az elátkozott koreai pengében Batu kán és a muhi csata, Clemenceau és Trianon, Bern és a németek elleni 3-2-es zakó."

A magyar történelem legjobb pillanatai

9. Koplárovics Béla győztes gólt lő a Manchester Unitednek

"Az történt meg, ami nem történhet meg. Hiszen a vakond sem lehet vadászrepülő-pilóta, a hentesüzlet sem lehet vegánbarát, közép-afrikai ország sem lehet szolárium-nagyhatalom... Muhi, Mohács, Trianon óta vártuk a pillanatot, amikor mi, a kisebbek, az esélytelenek, az oly sokszor kisemmizettek, oktalanul s jogtalanul megalázottak szemben a tőkével, a nagyhatalommal, az eleve elrendelttel, a világgal, megcsináljuk."

Page_Not_Found_2.jpg

A saját listánkról kimaradó elemek között megtaláljuk, amikor Huszti Szabolcs nyílt levélben ront neki a magyar futballközegnek, amikor Kubatov Gábor lett az FTC elnöke, amikor a magyar férfi kézilabda-válogatott elképesztő meccsen győzte le a londoni olimpián Izlandot, az amszterdami 1-8-at, a stadionépítési láz kitörését, amikor Hosszú Katinkáék először válaszolnak közpénzzel kapcsolatos kérdésekre, az olimpiai pályázat visszavonását, hogy reklámfelületként értékesítik a Barcelona mezét, Szűcs Lajos csapatváltásait, Anatolij Karpov és Garri Kaszparov véget nem érő párosmérkőzéseit, az Adidas és a Nike világnézeti különbségét, a Fradi és az MTK örökrangadóját, a Polgár lányok 1988-as diadalát, a Magyarország-Anglia 6-3-at.

A kötetben Bruce Willis az egyik legtöbbet emlegetett szereplő, ami Csunderlik Péter Az utolsó cserkész c. remekmű iránti rajongását ismerve nem meglepetés. A víz nedves, az ég kék, a Page Not Found meg továbbra is állati jó. Szerencsére nem vagyunk egyedül ezzel a véleményünkkel, mondjuk a Bécsi Filharmonikusok nincsenek velünk. 


Hozzászólások