Vélemény - Griezmann gyerekként egyik francia klubnak sem kellett, azóta világbajnok és országa egyik kedvenc labdarúgója lett
Griezmann gyerekként egyik francia klubnak sem kellett, azóta világbajnok és országa egyik kedvenc labdarúgója lett
Fotó: Europress/AFP

Griezmann gyerekként egyik francia klubnak sem kellett, azóta világbajnok és országa egyik kedvenc labdarúgója lett

Takács MártonTakács Márton
2018/08/08 11:06

Az Atlético Madrid és a francia labdarúgó-válogatott immár világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes, Európa-liga-győztes támadója, Antoine Griezmann karrierjét ismerhetjük meg gyerekkori élményeitől és kudarcaitól kezdve az elmúlt évek klub- és válogatott sikereiig a 27 éves csatárról szóló első életrajzi könyvben, melyet a GABO Kiadó jóvoltából magyarul is elolvashatunk.

Az olasz Luca Caioli és a francia Cyril Collo - mindketten újságírók - jegyzik a kötetet, amely erős képiséggel, filmszerű kezdéssel adja meg az alaphangot: "Nincsen semmi különös ezen a két nagy és meglehetősen leharcolt kék ajtón, hacsak az nem, hogy némi fantáziával akár egy futballkapunak is nézheti őket az ember." - így szól az Antoine Griezmann című könyv első mondata. A Maconban született Griezmann öt és fél évesen kezdett focizni, már hét esztendősen labdarúgónak készült, és nagy sikerei után sem feledkezett meg gyermekkori klubjáról, mindig hazalátogat a "Griezmann Challenge"-re, a kétnapos rendezvényen 800 gyerek vesz részt a környékbeli klubokból.  

David Beckham, Zinedine Zidane és Pavel Nedved volt a három legnagyobb kedvence gyerekként, a 7-es mez szeretetét az angol középpályás példája adta. Fiatalon még az Olympique Marseille-nek drukkolt, de aztán átpártolt a Lyonhoz, pedig sosem játszott a klubnál. De édesapjával rendszeresen járt a Lyon meccseire, még a brazil Sonny Andersonnal is lett egy közös fotója. 


Alacsony termete miatt hamar elfáradt a meccseken 13 évesen, de megszállottja volt a focinak és nem adta fel álmait. "Nagyon technikás, de túl kicsi." - hangzott a legtöbb francia akadémia válasza a játéka láttán. A Lyonnál is járt próbajátékon, de előbb a klub mondott le róla, majd Griezmann édesapja és edzője, Alain mondott nemet az egyesületnek. A Lyon mellett a Saint-Étienne, a Sochaux, az Auxerre és a Metz sem igazolta le őt gyerekként. Mindannyian visszautasították. Története kísértetiesen emlékeztet Jamie Vardy sztorijára, amit az angol csatár önéletrajzi könyvéből ismerhetünk.

Az angol válogatott csatárának útja a vodkától a nyomkövetőn át az Eb- és vb-részvételig | Hosszabbítás

Még tavaly jelent meg magyarul is Jamie Vardy: "A semmiből. Az én történetem" című önéletrajzi könyve a GABO Kiadónál, amiben rendkívül szórakoztató módon kapjuk meg a most 31 éves labdarúgó meseszerű pályafutásának bemutatását.

Amit elmulasztottak hazája klubjai, nem tette meg a Real Sociedad, a spanyol egyesület megfigyelője, Éric Olhats csapott le rá. 2005-ben, 14 évesen került Spanyolországba, a Zubieta komplexumba. "Megkapta az esélyt a mindössze 155 cm-es magassága ellenére is" - olvashatjuk. Mielőtt elszerződött volna a baszkokhoz, részt vett a Francia Labdarúgó-szövetség általános ülésén, ahol az 1998-ban világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya, Aimé Jacquet is beszédet mondott:

"Először is maradjanak itthon. A külföldi klubok más filozófia szerint működnek, mint a franciák. Mi nagy becsben tartjuk a gyermekeket, az oktatási intézményeiket, a családjukat és a nevelőegyesületeiket. Bőven lesz még idejük külföldre szerződni, miután befejezték az iskoláikat és elég felkészültnek bizonyultak rá. Kétgenerációnyi labdarúgót veszítettünk el Franciaországban, akik hamar külföldre szerződtek. Soha nem láttuk ezeket a fiatalokat viszont, vagy ha mégis, akkor rendkívül gyenge fizikai és mentális állapotban." Antoine Griezmann nem fogadta meg Jacquet tanácsát, és milyen jól tette!

A '98-as vb-t egyébként egy 10-es számú Zidane-mezt viselve nézte otthon családi körben hétévesen. "Barátjával, Jean-Baptiste Michaud-val még a Macon-Loché-i TGV-állomásra is kimentek, hogy ott köszöntsék a francia válogatottat, mely Saint-d'Ardieres felé tartott, hogy ott készüljön fel a Dánia elleni, Lyonba rendezendő világbajnoki mérkőzésre. Az M6 csatorna felvételén egy pillanatra fel is tűnik két kis szőke fej, amint a játékosok autogramjaira vadásznak a tömegben."

A tehetségével tudta kompenzálni testi gyengeségét, rendkívül technikás volt, kitűnő játékintelligencia és anticipációs képesség jellemezte már fiatalon, na meg a Real Madrid világklasszis-jelöltjére, Gutira emlékeztető külső. 2009 nyarán fordult meg minden, 18 évesen remekelt az első csapat felkészülési mérkőzésein. Azon év augusztusában úgy lehetett tagja az első csapat keretének, hogy a tartalékok között egyetlen percet sem játszott. Szeptemberben, 18 évesen, 5 hónaposan és 16 naposan spanyol bajnokin is bemutatkozott a Real Sociedadban. Még abban a hónapban kezdőként is szerepelt, ráadásul góllal debütált, így néhány hét alatt beugróból az első csapat állandó játékosává vált. A Reallal 2010 júniusában jutott fel a spanyol élvonalba, a La Ligába. Saját elmondása szerint Carlos Buenótól tanult a legtöbbet (a legideálisabb csapattársának a mexikói Carlos Velát tartotta). Rajta keresztül kedvelte meg Uruguayt, és azóta tart szenvedélye a matétea iránt is. "Minden edzés előtt iszom egy csészével, reggel és délután is, mert felébreszt". 

2010 áprilisában kapott hatéves, profi szerződést, majd meghívót az U19-es francia válogatottba, és tagja lett az abban az évben Európa-bajnok csapatnak. Egyre gyorsabban történtek vele a dolgok, a Deportivo ellen megszerezte első La Liga-gólját is. Már ekkor elhíresült különleges gólörömeiről, egy alkalommal például beült egy szponzorautóba vagy éppen zöld mezt viselve íjászpózban csúszott térden a gyepen. 

Messi_Griezmann_2011.jpg Messi és Griezmann egy 2011-es Barcelona-Real Sociedad mérkőzésenFotó: Europress/AFP

A San Sebastián-i klubnál nem vették jó néven, ahogy Griezmann kacérkodott az Atlético Madridhoz távozásának gondolatával és ennek nyilvánosan is hangot adott. A pletykákat lezárva szerződést hosszabbított 2016-ig. 2013 nyarán negyedikek lettek a spanyol bajnokságban, és éppen azzal a Lyonnal játszottak Bajnokok Ligája-selejtezőt, amelyik klubért annyira rajongott gyerekként. Először léphetett a Stade de Gerland gyepére játékosként, ráadásul ellenfélként. 2-0-ra nyertek idegenben, az első gólt Grizou lőtte, egy pazar ollózós mozdulattal. 

További érdekesség, hogy Griezmann ott volt a lelátón a 2004-es Lyon-Sociedad BL-meccsen, méghozzá Sonny Anderson-mezben. Kilenc évvel később pedig tevékeny részese volt, hogy kedvenc francia csapata testén át jussanak a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára. 

2014 márciusában egy, a hollandokkal vívott barátságos mérkőzésen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, a brazíliai világbajnokságon remek összjátékot produkált Mathieu Valbuenával és Karim Benzemával. A torna után szerződött az Atlético Madridhoz, tíz év, öt profi idény után (202/53) távozott a Sociedadtól. Egyik új csapattársától, a portugál Tiagótól egy mezt kért, mert tizenévesen miatta is járt az OL meccseire Lyonban. 

A könyvben szó van arról is, hogy nővére, Maud is ott volt 2015. november 13-án a Bataclan Clubban a túszul ejtettek között, miközben ő a válogatottal éppen a németekkel játszott meccset a Stade de France-ban. Testvérének éjjel sikerült épségben elmenekülnie, később Antoine sajtófőnöke lett.

Legjobb mérkőzésének "érzelmi szempontból" a Barcelonával vívott 2016-os Bajnokok Ligája-negyeddöntőt nevezi, amelyen két gólt is szerzett. Eseménydús időszak volt ez a számára, áprilisban megszületett Mia nevű lánya. 2016-ban két döntőt is játszott, előbb az Atléticóval a Bajnokok Ligája fináléját veszítette el a Real Madriddal szemben - a rendes játékidőben a lécre lőtt egy büntetőt -, a tizenegyespárbajban nem hibázott, de ez sem volt elég a győzelemhez. 

Griezmann_francia_válogatott_2014.jpg Griezmann a hollandok ellen debütált a válogatottbanFotó: Europress/AFP

Következett a franciaországi kontinenstorna, amelyet ezüstéremmel és hat góllal zárt. Gólt fejelt Albániának, duplázott az írek ellen, az Izlanddal vívott negyeddöntőben ballal volt eredményes. A németeknek is lőtt kettőt, de a fináléra elfáradt, és a hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjében a portugálok diadalmaskodtak. Ő lett az Eb legértékesebb játékosa, gólkirálya és az álomcsapatba is bekerült. A mérkőzések között szabadidejében Playstation-rajongásának hódolt, és a Football Managerrel játszott - az Arsenal menedzsereként, honfitársa, Arsene Wenger virtuális utódjaként. A 7-esek csatáját így Ronaldo nyerte Griezmannal szemben, ahogy az év végi Aranylabda-szavazáson is a portugál végzett az élen, Messit és a francia csatárt megelőzve, aki hazájában az Év labdarúgója lett. 

Az olasz-francia szerzőpáros idáig tudta a történetet, Griezmann azóta viszont a csúcsra ért: 2018-ban is lemásolta a 2016-os mintát, de jóval sikeresebben. Előbb az Atlétivel elhódította az Európa-liga trófeáját - éppen Lyonban az OM ellen -, majd a Les Bleus tagjaként világbajnok lett Moszkvában. A két fináléban összesen három gólt szerzett Griezmann, 2-1-es leosztásban. Sőt, gólpasszt is adott a vb-döntőben, amire rajta kívül csak Zinedine Zidane és Emmanuel Petit volt képes. Legendák nyomában.

Hozzászólások