Vélemény - Ezt nézd karantén alatt! - avagy kilenc sporttémájú alkotás, amely most jól jöhet
Ezt nézd karantén alatt! - avagy kilenc sporttémájú alkotás, amely most jól jöhet
Fotó: Europress/AFP

Ezt nézd karantén alatt! - avagy kilenc sporttémájú alkotás, amely most jól jöhet

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/23 17:08
A koronavírus-járvány miatt jelenleg a legtöbb ember önkéntes karanténba vonult és csak akkor mozdul ki otthonából, ha már tényleg elengedhetetlen. A vírus terjedését megfékezendő ez talán a legjobb megoldás, még akkor is, ha ez rengeteg kellemetlenséggel jár. Az alábbiakban megpróbálunk a magunk módján kicsit hozzájárulni ahhoz, hogy a "social distancing-et" egy fokkal könnyebbé tegyük, mégpedig úgy, hogy ajánlunk néhány sporttémájú filmet vagy sorozatot. Vigyázat, a lista szubjektív, ám a kölcsönösség elvét hangsúlyozva várjuk olvasóink javaslatát is, amennyiben kiegészítenék ezen listát. 

A labdarúgás szerelmeseinek ajánljuk az "All or Nothing: Manchester City" című sorozatot, amelyet az Amazon Prime Video streaming szolgáltatásának programjai között lehet megtalálni. Ez a nyolcrészes dokusorozat bepillantást enged a Pep Guardiola vezette Manchester City öltözőjébe a 2017-2018-as szezon során. Az Amazon munkatársait beengedték az edzőközpontba is, sőt egyes játékosok magánéletébe is betekintést nyerünk. Ez volt amúgy az "All or Nothing" sorozat első része, azóta a Borussia Dortmund, a Tottenham és a brazil válogatott, sőt az NFL-ben szereplő Philadelphia Eagles  is "beengedte" az Amazont a színfalak mögé. 

Szintén a labdarúgás a fő témája a "Sunderland 'Til I die" című sorozatnak, amelynek ha magyar címet adnánk, akkor a "Sunderland életre halálra" felelne meg neki leginkább. A sorozat első évadát még az akkori tulajdonos, az amerikai Ellis Short hozta tető alá, leginkább azért, mert az akkor az angol másodosztálynak megfelelő, a Premier League alatti Football League Championship-ben szereplő klubnak a PL-be való visszajutását szerette volna dokumentálni. A tulaj ebbéli terve mondjuk nem sikerült, mert a nagy múltú csapat csak szenvedett és végül ki is esett, amit a híresen szenvedélyes szurkolótábor ráadásul igen nehezen viselt. A szintén nyolcrészes sorozat azért lett végül minden várakozást felülmúlóan jó, mert bár nagyon klisésen hangzik, de az élet rendezte. A Sunderland ugyanis nem, hogy nem jutott vissza, de botrányosan gyengén szerepelt. A sorozat így drámai irányt vett, hiszen volt edzőváltás, csapaton belüli veszekedés, később tulajdonos váltás, szurkolók lelátói és kocsmai botrányai, nagy győzelmek, de inkább kínos vereségek, tehát minden, ami a futball sava-borsa. A játékosok közül volt aki ellenszenvessé vált, volt, aki közönségkedvenc lett, egyszóval a sorozat pont olyan elemeket tartogatott, mint egy elcsépelt szappanopera, azzal a különbséggel, hogy a "Sunderland 'til I die" baromi jó lett. A második évad a hírek szerint már készül és hasonlóan jó szórakozást ígér, ha sikerül a visszajutás akkor azért, ha nem, akkor meg azért. 

Maradunk a focinál, ám ezúttal nem egy csapatot, hanem egy igazi sztárt, egy legendát bemutató sorozatot ajánlunk. Diego Maradona. Ez a név akkor is mond valakinek valamit, ha egyáltalán nem követi a focit. Az argentin zseni nem csak játéktudásával, hanem botrányaival, extravagáns viselkedésével és talán a kábítószerek iránti vonzalmával is megelőzte korát. A Diego Maradona sorozatot az All 4 névre hallgató vod-szolgáltató (a brit Channel 4 által indított) gyártotta. A sorozat Maradona felemelkedését, majd a bukáshoz vezető utat mutatja be. Betekintést nyerünk az isteni Diego karrierjének kezdeti szakaszába, ezt követően a Barcelonában eltöltött rövidke időszak következik, majd kiteljesedik a nápolyi években, ahol Maradonának már nem csak az ellenfelekkel, de a kokainnal vívott ádáz harcát is megismerhetjük. A dokusorozat Diego Maradona páratlan játékos karrierjére fókuszál, a későbbi kevésbé sikeres edzői pályafutásának bemutatását szerencsére hanyagolja. 

A tavalyi esztendő egyik legsikeresebb sporttémájú dokumentumfilmje kétség kívül a Netflix által gyártott Icarus volt. A film hihetetlen nagy port kavart, hiszen nem kevesebbet állított - és később kiderült bizonyított is - mint, hogy Oroszországban államilag irányított doppingolás folyt, mégpedig a legmagasabb szinten. Az Icarus azonban nem csak emiatt elképesztően jó, hanem a dramaturgia miatt is. Mert a film nem úgy indul, hogy a komplett orosz sportot akarja szíven lőni, nem ez volt a cél. Egy teljesen más sztori volt eredetileg a középpontban. Mégpedig az, hogy a rendező Bryan Fogel fejébe vette, hogy elindul a legkeményebb amatőr kerékpárversenyen, ám úgy, hogy szanaszét doppingolja magát EPO-val. A célja az volt, hogy bebizonyítsa, a rendszer simán átverhető és ez végül sikerült is neki. Fogel fél éven át irányítottan szedte a cuccot és bár a versenyt nem nyerte meg, mint később kiderült alkotásával sokkal nagyobb dolgot vitt véghez. A doppingolás során megismerkedett ugyanis Grigorij Rodcsenkóval (ő irányította a doppingolását) az orosz doppingellenes labor vezetőjével, akivel pár héttel később riportot közölt az ARD német televíziós csatorna. Rodcsenko ebben leplezte le az orosz rendszert, amely államilag irányított volt éveken keresztül. Hogy a dolog mekkora vihart kavart jól mutatja, hogy Rodcsenkót az amerikai tanúvédelmi rendszer vette később védelmébe. Ez a döbbenetes film, elképesztő részletességgel tár fel egy egészen hihetetlen bűnténysorozatot, amelybe a komplett orosz sport - a legfőbb vezetők persze nem - belebukott. 

Az Amazon Prime Video készítette az Andy Murray: Resurfacing című igen megindító filmet, amelyről itt írtunk részletesen. 

Azokra is gondoltunk, akiket a benzingőz szédít meg, de ki tudja, esetleg eddig elkerülte a figyelmüket a Netflix másik nagyon sikeres sorozata. Ez pedig nem más, mint a Formula 1 - Drive to Survive című mű, amely a Formula 1: Hajsza a túlélésért magyar címet kapta. A széria a Forma 1 színfalai mögé enged betekintést, próbálva megmutatni annak emberi oldalát. A készítők szinte mindegyik versenyhétvégén forgattak, általában egy rész hol egy csapatra, hol egy versenyzőre koncentrál és rajtuk keresztül még bemutatja a száguldó cirkusz mindennapjait, egy zárt világot személyes történetekkel is fűszerezve. Az F1 irányítását átvevő Liberty Media annak idején ezzel a produkcióval szerette volna közelebb hozni az autóversenyzés elitkategóriáját az emberekhez és ez sikerült is. Érdekes, hogy a csapatok közül a Mercedes és a Ferrari, tehát a két top-istálló nem engedte be a kulisszák mögé a forgatócsoportot, legalábbis az első évad során, ám annak későbbi sikereit látva, a második szezon során a hírek szerint már ők is másképpen álltak a dolgokhoz. 

Pár éve tört be a mindennapjainkba az akkor még nagyon is újnak számító testedzés fajta, a Crossfit. A sokak szerint a sérülésveszélyt alapjaiban magában hordozó, megjelenése óta nagyon megosztó, ám ennek ellenére nagyon is népszerű edzésforma - vagy talán már életforma is-, amely a Crossfit Games-ben csúcsosodik ki. A 2017-ben forgatott  "Redeem and Dominant" - címre hallgató kétórás film a férfi és a női mezőny legkiemelkedőbb versenyzőit kíséri végig a 2017-es Games-re való felkészülésük során, illetve megnézhetjük a verseny legizgalmasabb pillanatait is. Láthatjuk azt az emberfeletti munkát, amit ezek a sportolók végeznek annak érdekében, hogy céljukat elérjék, és bizony szembesülünk botlásaikkal is, amelyek komoly következményekkel járnak. 

A kosárlabdát szerető közönséget célozza meg a "The Carter Effect" című szintén Netflix alkotás Vince Carter főszereplésével. Az NBA-ben idén már a 22. idényét lehúzó amerikai olimpiai bajnok klasszis pályafutását a Toronto Raptors csapatában kezdte. A film Carternek a városra gyakorolt hatását mutatja be. A fiatal Vince Carter a liga legizgalmasabb játékosa volt azokban az években, látványos zsákolásai miatt a szurkolók stílszerűen az "Air Canada" becenévvel illették. Azokban az időkben az igazán nagy sztárok nem, hogy nem szívesen játszottak az USA-n kívül, ám szórakozni sem nagyon ruccantak át Kanadába. Vince Carter azonban életet vitt Torontóba, kosárlabdavárossá alakítva azt. Ha ő nincs, akkor talán a Raptors sem létezne már, ahogy az ország másik csapata, a Vancouver Grizzlies is elköltözött és Memphisbe tette át székhelyét. Carter feltette az NBA térképére Torontót, köszönhetően az olyan produkcióknak, mint amilyet a 2000-es All Star hétvége zsákolóversenyén produkált. A franchise kezdeti időszakát bemutató filmet mindenképpen ajánljuk!

Nem csak az NFL-t, de az egész világot megdöbbentette a New England Patriots sztárjának, Aaron Hernandeznek a története. Mint ismert, Hernandezt 2013-ban tartóztatták le gyilkosság vádjával. A tárgyalássorozat 2015-ben zárult le, az NFL-sztárt emberölés vádjában bűnösnek találta az esküdtszék és életfogytiglani büntetést kapott. Hernandez 2017-ben a cellájában felakasztotta magát, majd a boncolás során kiderült, hogy krónikus traumatikus enkefalopátiában (CTE) szenvedett. Az "Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez" című minisorozat barátokkal, ellenfelekkel, a liga különböző szereplőivel készült interjúkkal mutatja be, illetve próbálja meg kideríteni, hogy az egykor ünnepelt sztár hogyan vált hidegvérű gyilkossá. 

Végezetül egy megjegyzés: az alábbi ajánló, vagy nevezzük ezt listának teljesen szubjektív és még véletlenül sem állít sorrendet. A cikk írója ezeket a sorozatokat, filmeket látta az utóbbi időszakban, ezek az alkotások gyakoroltak rá valamilyen hatást, vagy éppen ezek közül készül éppen elkezdeni párat. 


Hozzászólások