Vélemény - "Ez a kettő itt géniusz!" - az év egyik legjobbja a Page Not Found-könyv
"Ez a kettő itt géniusz!" - az év egyik legjobbja a Page Not Found-könyv

"Ez a kettő itt géniusz!" - az év egyik legjobbja a Page Not Found-könyv

Takács Márton ·
2017/12/18 13:24

Decemberben megjelent az év egyik legszórakoztatóbb könyve, Csunderlik Péter történész és Pető Péter újságíró "Top 10-es történelmi slágerlisták" c. műve, amely a kettejük által működtetett "Page Not Found" történelmi stúdióblogon szereplő listákat gyűjtötte össze egy kötetbe a világtörténelem, a 20. század második fele és a 21. század első évtizedei, valamint az egyetemes sport eseményei közül válogatva. Ajánlónk.

"Könyvünk megjelenése kis lépés a magyar könyvkultúrának, nagy lépés az egyetemes popkultúrának" - írják a szerzők könyvükben a Holdra lépő Neil Armstrongot parafrazeálva. És tényleg. Kapunk egy olyan összefoglalót a politika, a kultúra, a sport legviccesebb, legfontosabb, legszemetebb és legszebb eseményeiről, hogy a történelemkönyveket összeállítók, a közéleti- és a sportújságírók sírva rohanhatnának hozzájuk a receptért és ezért a stílusért. A listaforma pedig megkönnyíti ezek befogadását, pláne, hogy a vizsgálat iránya a jelen felől indul, így igen magas a kortárs irodalom, film és zene szereplőinek, valamint a velünk együtt élő trash-sztárok és 15 perc hírnévért mindenre képes celebek, politikusok említési aránya. Az opus a Szöllősi György és Mocsai Lajos által a TF-en gründolt posztgraduális sportújságíróképzésen kötelező irodalom lehetne, de legalábbis ajánlott. Szédületes asszociációs mezőkön ugrálunk, sziporkázó szellemességgel tárul fel előttünk a múlt napjaink szlogenjein keresztül.

De a beszélgetés nála szimpla felsorolást jelent: ha látott egy jó filmet, nem meséli el a cselekményét vagy azt, hogy milyen érzéseket ébresztett benne, hanem hogy hányadik helyre rakta 'az év legjobb filmjei' meg a 'minden idők legjobb filmjei' meg az 'évtized legjobb filmjei' listáján – ötös meg tízes listákban gondolkodik és beszél, és ezt mi is átvettük tőle” - olvasható Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi c. kultikus regényében. Itt is ezt láthatjuk. Cikkünk témájához hasonló pazar olvasmány Stephen Foster: Listák könyve - Futball c. kötete volt, amely Szily László szerkesztésében jelent meg 2008-ban, és amelyet szintén ajánlunk mindenki figyelmébe.

Pető Péter a nyáron szerepelt a Tesis a világ-interjúsorozatban, ahol mesélt a blogról:

Listamániásként egyik kedvenc olvasmányom a Page Not Found című, Csunderlik Péter történésszel működtetett történelmi gonzóblogotok. Azt hogy alkottátok meg és mi volt vele a célotok? Az a tragédiánk, hogy nem mi találtuk ki. Gergely Marci lép be megint a körbe, ismerte Petit is, aki nekem civilben jó barátom, és ő kérdezte, hogy „ti miért nem írtok együtt?” Mi erre nem gondoltunk, ő viszont a témát is kitalálta hozzá. Nem pontosan ezt, de ahogy az egész elkezdődött, történelemről, irodalomról, a mi stílusunkban, az Marci ötlete volt. Elárulok egy titkot is, a cspg.nolblog.hu cím úgy áll össze, hogy Csunderlik, Pető, Gergely. Habár soha nem publikált a blogon, az ő nevét is őrzi a cím, mert ő volt a kitalálója. Mi Petivel pedig nagyon élvezzük a szövegek írását. Ritkán adatik meg az ember életében, hogy valakivel együtt tud szöveget, pláne véleményt, humoros mondatokat írni úgy, hogy féken tudják tartani az egoizmusukat, nem ütköznek, hanem tökéletesen kiegészítik egymást. Engem amúgy is lenyűgöz Peti, akit nemzedékem egyik legjobb gondolkodójának és legkreatívabb emberének tartok. Az az asszociációs mező és az a gondolatvilág, amiben ő mozog, egészen egyedi. 2009 óta működünk, reméljük, sokáig csináljuk még. Legalább évi egy Top 10-et úgyis mindig el tudunk készíteni. Most persze nincs előttem, hogy 72 évesen majd egy fehér fröccs mellett a botunkat félretéve, egy külvárosi kocsma teraszán egy ujjal gépeljük a bejegyzéseket, de ez a kép se állna távol tőlem, ha ez azt jelentené, hogy még él a blog.

Pető Péter: "A Felcsútnak semmije sincs, csak Orbán Viktora" | Hosszabbítás

A 24.hu felelős szerkesztőjével a magyar sportról beszélgettünk.

Pető Leshatár c. regénye idén a 10. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron versenyben volt a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjért, az első háromban végzett. Végül nem ő, hanem Szöllősi Mátyás lett a győztes Váltóáram című könyvéért, de 2015, a díj alapítása óta másodszor került a legjobb háromba egy sport hátterű regény. Az októberi Margó-díj átadó ünnepsége után is leültünk beszélgetni Péterrel, akkor is szóba került a Page Not Found-könyv, amely nem csak neki, hanem Csunderlik Péternek is a második kötete idén a Radikálisok, szabadgondolkodók, ateisták – A Galilei Kör (1908–1919) története mellett.

Az elmúlt 12 hónapodba nagyon sok minden belefért. Átélted a Népszabadság megszűnését, hogy új munkahelyed lett, megjelent életed első könyve, amely esélyes volt a Margó-díjra. Ezt az utad hogy látod most? Hosszú év volt, mindenestül. Életem talán leghosszabb éve. Ráadásul a következő kötetünk is megjelenik hamarosan, a munkálatok, lényegileg abban a pillanatban, hogy most beszélünk, ahhoz képest három nappal le is zárulnak a szerkesztőnkkel való találkozás után. Csunderlik Péter történész barátommal “Az oldal nem található” munkacímű könyvünk karácsony előtt megjelenik. Ez azt jelenti, hogy idén két kötet lement.

A december 12-én, a Politikatörténeti Alapítvány és Intézetben tartott könyvbemutató felvétele:

Ahogy a könyvbemutatón a moderátorként közreműködő Gergely Márton fogalmazott, a kötet "újrarajzolt történelmi kánonokat, és megmondja, hogy valójában minek mi volt az értéke. Erre följogosítja a szerzőket az, hogy Csucsu történelem szakra járt, és az, hogy Petinek mindenről van véleménye. A HVG Itthon rovatának vezetője azt is elmondta, hogy "a könyv egyik jelentős része sporttörténelem, sőt, amikor nem sportról van szó, akkor is gyakran sportról van szó."

A könyv három nagy blokkra tagolható, a "Szabadesés a történelembe", a "Hanyatlásunk története a Holdra szállástól a herevasalásig" és a "Sportkultúrsokk" fejezetre. Még az első kettőben is rengeteg a sportos utalás, hasonlat. Kiválogattuk a legjobbakat az első kettő és külön a harmadik fejezetből.

Top 10: a Page Not Found-könyv legjobb sportos utalásai a történelmi blokkokból

10. "Kossuthnak azonban más véleménye volt Torinóból, keményebb, mint bármelyik Puhl-szakértés a sportévében." 

9. "Mészöly Kálmán a föl-földobott kőszikla... többi hírhedt egysorosa is méltó helyén lett volna a legnagyobbak között a büdösúristenezés Dózsájának."

8. "Deák az 1848-as Batthyány-kormány Dungája volt: védekező középpályás, tekintetes úr".

7. "És van XVI. Benedek pápa, aki ereje fogytán úgy döntött, nem várja be, hogy úgy végezze, mint a 2000-es Eb-ről győzelem nélkül távozó, egy nagyobb sprint után lihegő német veteránválogatott."

6. "Egyik sem lett volna sokkal rosszabb, mint Jordan, aki nagyjából úgy mutatott a baseballpályán, ahogy Darth Vader nézett volna ki a Gandhi-emlékkonferencián."

5. A Napkirály kábé annyira volt visszafogott, mint Mike Tyson és Luis Suárez a megharapott fülek kiállításán."

4. "Végül a legjobb értelemben vett kompromisszumként bedobták Karol Wojtyla nevét, így az élen haladó Ferrari és Lamborghini összeütközésével a kispolski nyerte meg az Olasz Nagydíjat."

3. "Hajdú B. István akkorát sikoltott, hogy a Pillangó utcai Tescóban megrepedtek az élőpontytároló akváriumok."

2. "Egyikük, Arthur Rimbaud alighanem az egyetemes líra legnagyobb zsenije, de olyan, hogy ha a tizennégy évesen berobbanó Egerszegi Krisztina első olimpiai győzelmekor Vitray Tamás elcsukló hangon Egérkézett, akkor ha a France 24 közvetíti Rimbaud tizenöt-tizenhat évesen írt verseinek befejezését, a következő három évben az összes gyereket Arthurkának nevezik az országban."

1. "Akár igazuk van, akár nem, az biztos, hogy nem láttak még magyar futballedzőt, mert akkor tudnák, nincs az az 1-8-as vereség a Tomi-mosóport gyártó üzem B-csapatától, amely azt mutatná, így nem mehet tovább."


Gergely Márton, Pető Péter és Csunderlik Péter a könyv bemutatóján

A nem sportos témájú felsorolásokba is sikerült bekerülnie sportközeli alakoknak. A "Bűnbakok a magyar történelemben" tízes listáján a dobogó legalsó fokán ott van Latisev játékvezető, aki azt 1962-es chilei vb negyeddöntőjében nem adta meg Tichy Lajos gólját a csehszlovákok elleni meccsen. Mészöly Kálmán "A magyar történelem legnagyobb beszólásai" fejezetben végzett a nyolcadik helyen "A mi időnk lejárt" kijelentésével. "A Világtörténelem legnagyobb tévedései" közé sorolták be a kilencedik helyen azt, hogy "Sztárok legitimálják a Bundesliga-frizurát". Ahogy írják, "a futball egyetlen területen sem okozott annyi kárt, mint a hajkultúrában." Nem úszta meg Michael Jordan sem, aki ugyanebben a kategóriában a hatodik lett azzal, hogy baseball-karrierbe kezdett.

"A 20. század legszebb pillanatai közül az ötödik az, hogy "Muhammad Ali kiüti George Foremant Kinshasában". "Farkas Jancsi kapásgólja" a kilencedik a "60-as évek emblematikus pillanatai" közül, "Az amerikai Bobby Fischer megtöri a szovjet sakkozók uralmát" az ötödik pozícióra volt jó "A 70-es évek emblematikus pillanatai"-nál, őt követi "Antonin Panenka tizenegyese" a '76-os labdarúgó Európa-bajnokság döntőjéből. "A 80-as évek emblematikus pillanatai" közül kihagyhatatlan volt Irapuato, a "Magyarország-Szovjetunió 0-6" mérkőzés. Felejthetetlen, ahogy Palik László kereste Damon Hillt az 1997-es Formula-1-es Magyar Nagydíjon, az "Eltűnik Damon Hill" című esemény a 10. lett "A 90-es évek emblematikus pillanatai"-ban. Zinedine Zidane többnyire első helyeket ért el játékoskorában és jelenleg is zajló edzősége idején is, a könyvbe csak a nyolcadik helyen került be, "A 2000-es évek emblematikus pillanatai" közé Materazzi megfejelésével. Ugyanott negyedik minden idők egyik leghíresebb Half Time-Show-ja, amikor is 2004-ben "Janet Jackson cicit villant a Super Bowl szünetében".

A műben egyébként annyi a minőségi hasonlat, mint a Puskás Akadémiában a TAO-pénzek mennyisége. Az utolsó, "Sportkultúrsokk" blokkban pedig öt listát találunk olyan humorral tálalva, ami nagyon ránk fér a magyar sportsajtó állapotát elnézve.

Top 10: a Page Not Found-könyv legjobb popkulturális utalásai a "Sportkultúrsokk" blokkból

10. "A FIFA nélkül annyit érne a felsorolás, mint a 'Szomszédok' Etus nélkül."

9. "Ennek köszönhetően legalább annyit tudunk, hogy a magyar futballnál nincs nagyobb túlélő, ideértve a vérben fürdő Rambót és Baja Ferencet is."

8. "Az eddigiek után már igazán nem lehet nagy meglepetés, hogy a szobánkat Erika Eleniak-poszterekkel tapétáztuk ki, nem NOB-vezetők egész alakos képeivel."

7. "Farkas ösztönös zseni volt, a birkózószőnyeg Kurt Cobainje, aki éppúgy nem bírta el saját tehetsége súlyát, ahogyan megannyi kollégája."

6. "A Titanic első győri vetítésén nem sírt annyi hetedik bés lány a moziban, ahány milliárdos labdarúgó a pályán, ha Dél-Koreával találkozott."

5. "A végeredmény ugyanis annyira volt kétséges, minthogy a FIFA Közép-Afrikából érkezett szupervájzörei keresztbe fekszenek-e megvesztegetési kísérletnek, vagy hogy mi össze tudunk-e rakni három ábra alapján egy REGISSÖR-dohányzóasztalt."

4. "Nem csoda, hogy bizonytalanul mozgott a vízben, mint Pintér Attila a Nyelvtudományi Intézetben, hiszen tizenkét hónappal az olimpia előtt még úszni sem tudott."

3. "Nem maradhat ki a sorból az a különleges esemény, melynek alkalmával az 1982-es vb NSZK-Franciaország elődöntőjében a pornósztár kinézetű, botrányhős német kapus, Harald 'Toni' Schumacher egy letarolással úgy kiütötte a kapura törő Patrick Battistont, mint Bruce Willis Az utolsó cserkészben a korrupt szenátort."

2. "Az MTV vezérlőjében a 'Fortress' című film börtönigazgatója sziszeghetett, hogy 'Fájdalmat! Fájdalmat mindenkinek!', amikor előre megfontolt szándékkal szakértői szerepet adtak a Honvéd és az Auxerre néhai Bundesliga-frizurás ászának, akinek éleslátó megjegyzései miatt úgy karmoltuk le az arcunkat, mintha végső stádiumú metamfetamin-függők lennénk."

1. "Fülöp kommentátor, szegény, úgy ismételgette, hogy 'nem hiszem el', mintha a beszpídezett II. Erzsébet királynő lejtett volna hastáncot a keresztlécen egyensúlyozva Pap Rita 'Kuckó Mackó' című nótájára, és mi is úgy voltunk összezavarodva, mint amikor Vitár Róbert először látott egyszerre huszonkét csokifiút az Afrika-kupán."


Sporttörténelem legnagyobb szemétségeiben Lance Armstrong és az NDK-s úszónők is helyet kaptak, a Vb-történelem legnagyobb szemétségei között ott van Dél-Korea menetelése a 2002-es labdarúgó-világbajnokságról, Maradona "Isten keze"-gólja, Az Eb-történelem legnagyobb szemétségeiben olvashatunk Oliver Bierhoff 1996-os aranygóljáról, Kovács Kálmán szakkommentárori szerepeltetéséről, A Futballtörténelem legnagyobb botrányai között szerepel Gigi Lentini átigazolási rekordja 1992 nyaráról, a Bosman-szabály, az OM vesztegetési botránya, Figo átigazolása a Barcelonából a Real Madridhoz. Az olimpiák legemlékezetesebb pillanatai közül nem maradhatott ki Eric, az angolna, Ben Johnson tündöklése és bukása, valamint Farkas Péter aranyérembe harapása sem.

Nincs ott viszont e sorok írójának - és Csunderlik kollégának - egyik személyes kedvence, a labdarúgó NB I idegenlégiósainak Top Tenje, mert az videókkal élvezhető igazán. Mi viszont megmutatjuk, mert Roland Praj kapusteljesítménye, Aleksandar Jovic panenkázása, Túlio és Glenn Helder mozdulatai és Pavol Durica öngólja nélkül szegényebbek lennénk. Mindegyik a hihetetlen, de élmény-kategória.

A Page Not Found egyedülálló projekt, még egy ilyen magas szinten szórakoztató oldal nem található. A nyerítve röhögve olvasás magyar csúcsát pedig Bödőcs Tibor könyve mellett idén kétségtelenül Csunderlik Péter és Pető Péter kötete tartja.

Pető és Csunderlik kollégák dedikálás közben

Hozzászólások