Vélemény - "...és a 2015-ös Aranylabda nyertese: Lionel Ronaldo!"
"...és a 2015-ös Aranylabda nyertese: Lionel Ronaldo!"
Fotó: Europress/Getty

"...és a 2015-ös Aranylabda nyertese: Lionel Ronaldo!"


2015/01/13 13:01

Még az Aranylabda 2014-es győztesének kihirdetése előtt Székely Dávid elmélkedett arról, ilyen formán van-e értelme ennek a díjnak.

Véleményem szerint nincs.

Andres Iniesta, Xavi, Franck Ribéry, Manuel Neuer. Ők azok, akik Cristiano Ronaldo első, azaz 2008-as Aranylabda-győzelme óta legfeljebb második helyre futottak be az év végi France Football (és FIFA-) szavazáson. A díj igazán azóta vált nagyjából teljesen jelentéktelenné, amióta (2010-ben) összevonták a FIFA Év Játékosa választással, és nem csak az újságírók, hanem a szövetségi kapitányok és válogatott csapatkapitányok is leadják a maguk voksait.

Jól mutatja a trendeket, hogy - bár nem elvitatva azt, hogy vélhetően Cristiano Ronaldo és Lionel Messi korunk két legzseniálisabb futballistája - egy BL-győzelem és jó sok lőtt gól pontosan kétszer annyi szavazatot ért 2014-ben, mint egy német bajnoki cím, egy Német Kupa-győzelem, egy BL-elődöntő és egy világbajnoki cím, mindezt összesen 47 meccsen kapott 31 góllal, megfűszerezve nem egy és nem kettő hatalmas bravúrral, és olykor söprögetőként való játékkal.

Ide kattintva mindenki megnézheti, melyik ország kapitánya és szövetségi kapitánya kire szavazott - és a listát böngészve válik teljesen nevetségessé a szavazás. Elég, ha a győztes CR7 voksait megnézzük: Sergio Ramos, Gareth Bale, Karim Benzema a sorrendje... Persze, értjük mi, biztos jó dolog a realos pajtásokra szavazni, és ezzel is biztosabbá tenni a saját győzelmünket (értsd: nem adunk értékes helyezéseket a két legnagyobb rivális egyikének sem), de nem biztos, hogy utólag mindez olyan jól veszi ki magát.

Ugyanez a hozzáállás persze tetten érhető Messinél is: a Di Maria, Iniesta, Mascherano (!) sorrend finoman szólva is vitára adhat okot, bár azért az legalább megsüvegelendő, hogy ő a válogatottját kombinálta a klubcsapatával. A német kapitány, Bastian Schweinsteiger Neuer-Lahm-Müller hármasa is érdekes, de például az uruguayi "cséká", Diego Godín Diego Costa, Thibaut Courtois, Arjen Robben triója is érdekes - hogy csak egyet emeljünk ki a nagy(obb) futballnemzetek közül.

És akkor az olyan szavazatokról még szót sem ejtettünk, mint például a St. Lucia-i szövetségi kapitány, Francis Lastic végső sorrendje: Mario Götze, Diego Costa, James Rodríguez...

Amíg ez a rendszer nem változik, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy minden évben vagy Cristiano Ronaldo, vagy Lionel Messi fogja elvinni ezt a díjat. Kivéve, talán idén, ha nem a Barcelona vagy a Real Madrid nyeri a Bajnokok Ligáját, és a végső győztesben lesz egy kiemelkedő játékos, nem pedig olyan nagybetűs csapat nyeri, mint például a Bayern München.

Jelenleg az angol listavezető Chelsea-ről tudjuk elképzelni, hogy mondjuk BL-t nyer. De akkor meg - jelen állás szerint - jól megoszlanak majd a szavazatok Cesc Fabregas, Diego Costa és Eden Hazard között. Nevető negyedikként pedig megint nyerhet majd Messi. Vagy Ronaldo.

És mielőtt valaki félreértene: amint írtam is, vitatni nem nagyon lehet, hogy jelenleg Ronaldo és Messi a világ két legjobb focistája. Itt inkább az a kérdés, amit már Székely Dávid is feszegetett: szakmai díj-e még az Aranylabda? Van-e értelme egyéni díjat osztogatni egy csapatsportágban? Véleményem szerint nem, és nincs. Pláne nem ilyen formán, ilyen szavazási feltételekkel.

Hiszen "lehetetlen összehasonlítani a kólát a vízzel".

Hozzászólások