Vélemény - Egy srác a szomszédból – ha eddig nem bírtad Peter Sagant, önéletrajzi könyve elolvasása után már fogod
Egy srác a szomszédból – ha eddig nem bírtad Peter Sagant, önéletrajzi könyve elolvasása után már fogod
Fotó: Europress/AFP

Egy srác a szomszédból – ha eddig nem bírtad Peter Sagant, önéletrajzi könyve elolvasása után már fogod

Takács MártonTakács Márton
2019/06/12 09:22
Peter Sagan a világ egyik legjobb és legkedveltebb profi kerékpárosa. A Scolar Kiadó jóvoltából tavasszal magyarul is megjelent a John Deeringgel együtt jegyzett önéletrajzi könyve - Az én világom címmel, mely egy rendkívül szórakoztató, egyben tartalmas olvasmány. Ajánlónk. 

Miért vagy ilyen komoly?” - ez az impozáns kiadású kötet egyik, ha nem a legtöbbet szereplő mondata. Az E/1. személyben íródott könyv tele van hasonló tegező kiszólásokkal, amikor Peter Sagan a maga közvetlen stílusában haverként kezeli olvasóját, beavatja egy csomó kulisszatitokba, illetve megosztja velünk, ő hogyan élte meg karrierje eddigi részét. Csak úgy záporoznak a fentihez hasonló megszólítások, amivel partnerként tekinti az olvasóit: „Hallom, hogy azt mondod.... Jelest kapsz, mert figyelsz... Tudod, mit szoktam mondani.”

A közel 300 oldalas szöveg Sagan zsinórban szerzett három világbajnoki győzelmére koncentrál, annak előzményeit, magát a richmondi, a dohai és a bergeni versenyt mutatja be elképesztően plasztikus, izgalmas és élményszerű módszerrel. Megismerhetjük a szlovák eddigi bringás csapatait, csapatfőnökeit, közvetlen társait, az úgynevezett Peter-csapat tagjait, akik a hozzá legközelebb álló ügynökéből, menedzseréből, Juraj nevű testvéréből - aki szintén kiváló kerékpáros - és másokból áll. Vagyis tulajdonképpen egy családregényt kapunk szűkebb és tágabb értelemben is, amely betekintést nyújt egy széles körben kedvelt sportág kihívásaiba, és egy világhírű sportoló mindennapjaiba, örömeibe, gondjaiba, sikereibe és kudarcaiba. 

„Talán inkább veszítek el egy fantasztikus versenyt, minthogy megnyerjek egy unalmasat!” - szól Sagan ars poeticája, és gyakorlatilag ennek szellemében hullámvasutazunk a könyv lapjain.

Sagan.jpgFotó: Europress/AFP

Nem abban tévednek, hogy van narratíva, hanem abban, hogy csak egy van, méghozzá az enyém. Mind a 100 srácnak megvan a saját története, és mindegyik különbözik a többiekétől. Én csak az enyémet tudom elmondani.” - így hangzik Az én világom egyik bekezdése, mely Sagan látásmódjára is egy kiváló példa. 

Magát pedig így jellemzi egy helyütt: „Egy feltehetően bolond, nyers kölyök egy hokizó országból, amely csak 25 éve szakadt el nagyobb szomszédjától. Hogyan történhetett ez? - már hogy ilyen sikeres bringás lett belőle. De mielőtt azt hihetnénk, hogy egy hagyományos, kronológiai rendben megírt önéletrajzot kapunk, Sagan leszögezi, hogy „mindenkinek van története.” Az Óriás zenekar énekes-gitárosa, Egyedi Péter tapsolna, ha látná, ő éppen Mindenkinek megvan a maga története (MMAMT) címmel adott ki év elején remek szólólemezt. Na, de vissza Saganhoz. „Nem mesélhetem el az életemet, mert az éppen most történik, és nap mint nap változik.” Egy tudatos és önazonos emberről van itt szó, kérem szépen, nem csak a Kaukázus zenekar dalának értelmében. 

Erre példa az is, hogy hősünk Brexit-kritikát is megfogalmaz: „Ja, és mi is benne vagyunk az EU-ban. Várom már egy ideje, hogy valamelyik angol barátom hathatós magyarázatot adjon, miért olyan jó ötlet kilépni az Unióból.” Megemlíti a menekültválságot is, a richmondi vb-győzelemkor „a dobogónál a sajtó kezdett irányíthatatlanul túlozni, ezért a beszélgetést az európai menekültválságra tereltem. Nem tudom, emlékszel-e rá, milyen volt 2015 nyara, nap mint nap lehetett hallani történeteket kétségbeesett emberekről, akik meghaltak, miközben próbáltak elmenekülni a helyről, amit valaha otthonuknak neveztek. Sosem vallottam magam semmilyen kérdés önjelölt nagykövetének, csak kicsit kényelmetlenül éreztem magam, hogy a srácok sorban állnak, hogy megcsókolják a lábam, miközben sokkal fontosabb dolgok történnek a világban.” - írja szimpatikusan.

Megtudhatjuk, miért szereti annyira Szlovákiát, hogy mennyi előnye van Monte-Carlóban élni: „A Monaco-hatás. Kis hal vagyok, ha a szomszédban él Lewis Hamilton és Ringo Starr.” Megmagyarázza, hogyan váltott „újfajta, tökmindegy üzemmódra”, mindezt humorral és kendőzetlen őszinteséggel, lazán. Beszél a tetoválásairól, bulikról, egyedi esküvőjéről, feleségéről - akiről tavaly nyáron, a Tour de France-on jelentette be, hogy elválnak -, kisfiáról, arról, hogy imádja a tűzoltó készülékeket.

Sagan_Tour_alulnézet.jpgFotó: Europress/AFP

Egyetlen dolgot tudok biztosan elmesélni: milyen volt három éven át UCI világbajnoknak lenni.” És ezt tényleg elmeséli. Megismerjük gyermekkori kerékpáros indulóéveit, profi karrierjének kezdetét, a Liquigas, a Tinkoff csapatánál töltött éveit, és a Bora–Hansgrohét, ahol jelenleg is teker. 

Tele van erős mondatokkal, a kerékpársporttal megfogalmazott kritikával a könyv: „A kerékpározás volt mindig is a leginkább üzleti szemléletű a sportok közül – tudsz mondani még egyet, ahol a csapat neve megegyezik a szponzoréval? Cristiano Ronaldo a Juventusban játszik, de ha kerékpáros lenne, a Samsung színeiben tekerne.” 

Beszél arról, hogy milyen fontosak neki a megkülönböztető trikók. „Szeretem a megkülönböztető trikókat. Menők. Azóta, hogy a második profi szezonomban először megnyertem a Szlovák Nemzeti Országúti bajnok címet, jogom van viselni a saját trikómat. Először szlovák bajnokként, aztán mint világbajnok... 2016-ban ott, a Kwaremont végső emelkedőjén fogtam fel először igazán, mire képes a szivárványszínű trikó.... A szivárványszínű például elég menő, és bevallom, nem lesz nagy élvezet máson látni.” A napokban éppen az a legendás Alejandro Valverde beszélt a szlováktól megöröklött trikó felelősségéről, aki Sagan után lett tavaly világbajnok, 38 évesen.

Úgy kapunk véleményt és jellemzést számos bringásról (Froome, Quintana, Kittel, Greipel, Gaviria, Cavendish, Kristoff, Boonen, Cancellara, Kwiatkowski, Van Avermaet), hogy Sagan előtte leszögezi, „az emberek azt mondják, hogy együtt dolgozunk, de ez nem igaz. Hogy ismernénk egymást? Nem igazán.” 

Sagan_Tour_218_bringa.jpgFotó: Europress/AFP

Számos popkulturális utalással találkozunk, és mindegyik a helyén van. Sagan megemlíti a Grease-t, tetoválásai kapcsán a Heath Leadger-féle Jokert, felmerül Pocahontas neve, a Nosferatu című némafilm, Batman és Robin, az IKEA, Jancsi és Juliska meséje a Grimm testvérektől, a Mátrix c. film  és Stranger Things c. sorozat is.

Veszélyes, amit csinálunk. Minden nap kockára teszünk mindent a dicsőségért, pénzért, a családunkért, önmagunkért. És tudom, hogy már unjátok hallani, de igen, ez szerencsejáték. Száz történet. Egyikünk megnyeri a Paris-Roubaix-t, másikunk meghal a Paris-Roubaix-n. Bárcsak széttépte volna a nevezését. 
Ha van üzenetem, akkor így szól: éld az életet minden nap. Nem azért, mert golyóállók vagyunk, hanem pont azért, mert nem. Légy kedves másokhoz! Vigyázz másokra! És éld az életet minden nap!” - ezzel a két bekezdéssel zárul a kötet, nincs benne semmi spoiler, és a gyilkos kilétét sem áruljuk el vele, mert az itt nincs. 

Kiváló könyveket olvashattunk eddig magyarul a kerékpározásról, Lance Armstrong Bicikli életre-halálra, illetve a róla szóló Szökésben és az Armstrong: egy legenda bukása előtt nálunk még mindig Tyler Hamilton zseniális Titkos versenye vezet, és ehhez a megállapításunkhoz célfotó sem kell, de Sagané is nagy élményt nyújt. Úgy meg pláne, ha arra gondolunk, hogy egy olyan sráccal történt meg mindez, aki Zsolnán, Budapesttől mindössze 200 kilométerre született.

Peter_Sagan.jpgFotó: Europress/AFPHozzászólások