Vélemény - "Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők"
"Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők"
Fotó: Polhodzik Ádám/Lévai Balázs Facebook-oldala

"Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők"

Takács MártonTakács Márton
2017/12/12 11:15

Novemberben Beállás címmel megjelent Lévai Balázs első regénye, amely a Black Sheep nevű fiktív zenekar történetén keresztül - a könyv hátsó borítóján olvasható szöveg szerint - "sok-sok humorral viszi el az olvasót a magyar backstage-ek világába, ahonnan természetesen nem hiányoznak a rákenrol kötelező elemei sem. Elolvastuk a könyvet, amelynek sportos motívumait gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

Rengeteg popkulturális utalás található a könyvben, ahogy az egy ponyvarákenrolhoz - és a legjobb magyar tévéműsorok közé tartozó Bestseller és Dob+Basszus arcához - illik. A Beállás világában még aktív a zseniális White Stripes, sőt, a Szigeten is fellép a 2011-ben feloszlott kéttagú banda, ami sajnos nem történt meg a valóságban. Megemlítődik az idén öngyilkosságot elkövető Chris Cornell és Chester Bennington is, ahogy több budapesti létező szórakozóhely, például a Beat On The Brat (ahogy felbukkan DJ Gasman, Lévai Balázs öccse) vagy a Robot, utóbbiban tartották a könyv full teltházas bemutatóját is, amire mi már csak a hely hátuljára fértünk be, jó messze a színpadtól. A Black Sheep egyik számának címét - Mellettem elférsz - Grecsó Krisztián 2011-ben megjelent regényéről vette kölcsön a szerző, még a csodálatos Réz Pál is felidéződik, "semmi csak abból áll, ami fontos benne." A rendkívül népszerű norvég krimiíró, Jo Nesbø főhösét, Harry Hole nyomozót is megkapjuk, kikacsintásként pedig Lovasi András életrajzi könyve is feltűnik, amit éppen Lévai Balázs írt.

Lévai Balázs júniusban szerepelt a Tesis a világ interjúsorozatunkban, már akkor elárult néhány részletet készülő művéről:

„Beállás” című regényedet írod, talán ez az első dolog, amin egyedül dolgozol mindaddig, amíg egy szerkesztő, kiadó kezébe nem kerül. Ez egy zenekar sztorija, de lesz esetleg benne valami sportos kötődés, utalás? Ez egy általam kitalált zenekar története lesz. Rengeteg anekdotát hallottam az elmúlt 15 évben zenészektől, ezekből sokat felhasználok. A többségükre azt mondják majd, hogy biztos kitaláltam, nem történhetett meg, pedig de. Most írtam meg azt a fejezetet, aminek az első fele egy focilelátón zajlik, valamiért kitaláltam, hogy a gitáros, aki Imi Hendrix névre hallgat, szegedi születésű és a SZEOL törzsszurkolója gyerekkora óta. Amikor az együttes Szegeden játszik, akkor a koncert előtt Imi Hendrix kiviszi a bandát egy SZEOL-Mosonmagyaróvár NB III-as meccsre. Ne kérdezd meg, ez honnan jött, fogalmam sincs. Ez a legjobb az írásban.

Lévai Balázs: "Leplezetlen Varga Dumi-hívő vagyok" | Hosszabbítás

Tesis a világ című sorozatunk hatodik részében az ismertséget a televíziós műsoraival (Fogadóóra, Záróra, a Nagy Könyv, Bestseller, Dob+Basszus, Nyugat 100, a Lévai Kislexikon, Mindentudás Egyeteme) szerző műsorvezető, újságíró és televíziós műsorkészítő, t elevíziós és dokumentumfilm-rendező, korábban általános iskolai tanár, Kiss Gergő 2014-es könyvbemutatóján te voltál a moderátor.

Ez a bizonyos Imi Hendrix egy tetoválásban is megörökítette a szegedi foci iránti rajongását: "másik alkarján a Beatles Sárga tengeralattjárójának képét és az 1921-es számot viselte, utóbbi a szegedi focicsapat alapítási évét hirdette." A Lévai Balázs által említett meccslátogatást négy oldalon át olvashatjuk. "Az örömhír dacára két kör pálinkájába került Puskának a focimeccs után, hogy kiengesztelje az átfagyott zenészeket a Kiskőrössy csárdában. Imit nagyon feldobta a közös meccsnézés és a Sziget Fesztivál híre, de különösen az, hogy Kucsera II. az utolsó percben egy szöglet utáni kavarodásban begyötörte az egyenlítő gólt, amivel benn maradt a másodosztályban kedvenc csapata. Miközben a hegyes zöldpaprikát szeletelte, felvetette a többieknek, mi lenne, ha minden hétvégi, vidéki koncert előtt keresnének egy helyi focimeccset, amit közösen megnéznek. Előbb-utóbb híre menne, milyen jó arcokból áll a Black Sheep, és a rajongók is járnának velük a meccsekre. Speciális közönségtalálkozók lehetnének ezek a közös meccsnézések, az sem kizárt, hogy az MLSZ is jó pénzzel támogatná őket. Az ötlet élénk reakciót váltott ki a többiekből, repültek a kenyérdarabok és a sótartók a gitáros felé."

Az hagyján, hogy focis utalások vannak benne, de a vízilabdás vonal végig jelen van a könyvben, amit Lévai Balázs nyáron még nem említett meg nekünk. Az önéletrajzi ihletettség egyértelmű, a zenekar Puska becenévre hallgató menedzseréről többször is olvashatjuk, hogy korábban pólózott - ahogy Lévai is -, hogy a Kaffka gimnáziumba járt - ahogy Lévai is -, és hogy gimis zenekarának neve, amelyben basszusgitározott, Fotó Háber volt - ahogy Lévai életében is. Balázst mi is láttuk például a Kiscsillag egyik régi koncertjén basszusozni még a régi Gödörben.

Ezekről a hasonlóságokról így nyilatkozott a HVG-nek: "Biztos sokan próbálnak majd engem "beleolvasni" a főszereplő menedzser srác figurájába, hiszen ő is vízilabdázott és basszusgitározott. De valójában én is abból dolgozom, amim van: olyan személyes motívumokat használtam fel, amik beleillettek a történetbe, rengeteg vonásához semmi közöm." 

Talán ez az első olyan kortárs magyar regény, amiben ilyen hangsúlyos szerepe van a vízilabdának, az egyik főszereplő jellemzésében kapnak kulcsszerepet pólós hasonlatok, régi sztorik. Ezek közül a legjobb a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter szerepeltetése:

"Szívből gyűlölte a monotóniát, semmilyen rutinmunkára nem lett volna alkalmas, a vízilabdát is az unalmas edzések miatt hagyta abba az érettségi után, pedig edzői szerint szép jövő várt volna rá. A megelőlegezett bizalom jegyében párszor az egri nagy csapatba is berakták játszani; részegen előszeretettel mesélte zenészeinek, hogyan tömte gólpasszokkal az olimpiai bajnok Biros Pétert, aki valójában évekkel azután szerződött a Honvédtól Egerbe, hogy Puska leadta a szerelését a Vízmű szertárosának. Semmit nem mondott volna a barátainak azoknak a neve, akikkel Puska valóban együtt játszott az egri felnőttben, ezért kozmetikázott a pólós anekdotákon. Egy Birossal daliásabbak lettek a régi szép idők."

A sportág történetének egyik legnagyobb alakja akár egy önálló irodalmi művet is kaphatna, annyi érdekesség van az ő alakjában a kézilabdás múltjával, a vagányságával, a fülbevalós-cigizős karakterével, legendás aranyköpéseivel, sajátos nyilatkozataival, és azzal a zsenialitással, ami vele szinte kiveszett a magyar uszodákból. A tavaly visszavonult Birosról itt írtunk korábban:  

Biros Péter ilyen fiú | Hosszabbítás

" Hogy átmentünk a városon és lőttek ránk, csak ennyit szólt: „Hej, hejhejhej,hejhejhej!" Lee ilyen fiú."(Cseh Tamás-Bereményi Géza: Lee van Cleef) Az idény végén befejezi játékos-pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz.

Vagy ott van a könyvben az úgynevezett Palatinszky-elmélet, mely egy halk szavú pesti centertől ered, "akivel jóbarátra verték egymást az Eger-KSI derbiken, és a meccsek után rendszeresen együtt bandáztak az éjszakában. Pala az Örs vezér teréről járt be mindennap a Komjádiba, és a hosszú metrózások alatt csiszolta tökéletesre az elméletét a horizontján megjelenő csajokról. Szerinte a Pillangó utcánál felszálló, teljesen átlagos külsejű lányból bombanő lesz a Déli pályaudvarig, amennyiben a köztes nyolc metrómegállóban nem száll fel újabb csaj a kocsiba." Nem mellesleg Lévai Balázs és fia, András is a KSI-ben játszott.

Utalások már voltak a pólóra többek között Inkei Bence Mirelit c. könyvében, Totth Benedek nagyszerű, Holtverseny c. regényében, vagy Térey János: A Legkisebb Jégkorszak c. művében, ahogy a legszínvonalasabb magyar tévésorozatban, a Terápia első évadában is felbukkan Nagy Zsolt révén.

Még több vízilabdát a kortárs magyar irodalomba!

Lévai Balázs a Beállás könyvbemutatóján

Hozzászólások