Vélemény - Bach: Miért ne hinnék Blatternak?
Bach: Miért ne hinnék Blatternak?
Fotó: Europress/Getty

Bach: Miért ne hinnék Blatternak?

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/12/02 12:41

Őszintén szólva, amikor a fent idézett mondatot olvastam, először arra gondoltam, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke gúnyolódik a FIFA elnökével.

Aztán, hogy tréfál.

A helyzet azonban úgy fest, hogy komolyan beszélt, komolyan kellett, hogy beszéljen. Azt mondta, nincs oka nem hinni Blatternek, amikor arról beszélt, hogy a 2022-es katari világbajnokság időpontja nem fog ütközni a téli olimpiáéval, merthogy ez senkinek sem érdeke. Nem érdeke, mert megosztja a nézők figyelmét a két esemény között, megoldhatatlan feladat elé állítja azokat a televíziós csatornákat, melyek mindkét eseményt közvetítik, és gondot okozna azoknak a szponzoroknak melyek mindkét eseményt támogatják.

Azt, hogy hülyeség egyszerre rendezni a foci vb-t és a téli olimpiát, nem nehéz belátni. Mint ahogyan azt is, hogy hülyeség foci vb-t Katarban nyáron, 50 fokban megrendezni. A gond az, hogy alighanem ugyanekkora hülyeség hinni Blatternak.

És nem azért, mert a szervezet korrupt, mint ahogyan az lassan bebizonyosodni látszik a 2018-as és a 2022-es vb-pályázatok kapcsán, mert ezek a korrupciós ügyei a NOB-nak is megvoltak, gondoljunk csak Salt Lake Cityre. Blatternek azért nem szabad hinni, mert amikor ő a fenti ígéretet tette Bachnak - mármint, hogy nem lesz ütközés - akkor még a FIFA zürichi ülése előtt voltunk, mely után nyilvánosságra hozták, hogy a '22-es Vb-t vagy 2022 novemberében és decemberében, vagy pedig januárjában és februárjában rendezik. Továbbá azt is, hogy a kontinentális labdarúgó szövetségek a fent nevezett két időpontból - kivétel nélkül - a január-februárit preferálják. Nehéz elképzelni, hogy Blatter olyan pozícióban lenne, hogy szembe merne menni a FIFA tagságával.

Gyaníthatóan túl sokat tudnak róla.

Ugyanakkor a téli olimpiákat tradicionálisan - nem meglepő módon - januárban vagy februárban szokták rendezni. Ugyanilyen nehéz elképzelni, hogy a két lehetséges pályázó, akár Peking akár Almaty meg tudná rendezni bármelyik másik hónapban.

Jó esély van azt gondolni, hogy Blatter pillanatnyilag úgy értelmezi az általa korábban elmondottakat, hogy nem lesz ütközés ha kitértek előlünk.

Ennél nagyobb szégyent viszont nehéz lenne elképzelni...

 

Hozzászólások