Vélemény - Akik nem lettek a Nemzet Sportolói
Akik nem lettek a Nemzet Sportolói
Fotó: MTSZ

Akik nem lettek a Nemzet Sportolói

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/20 22:28
A Nemzet Sportolója kitüntetést a 2004. évi I. törvény (ismertebb nevén sporttörvény) hozta létre.  A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A Nemzet Sportolója cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető. A cím posztumusz nem adományozható.

A rendelet értelmében a cím adományozására az illetékes miniszternél javaslatot tehetnek az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos szakszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, továbbá a Magyar Edzők Társasága. A beérkezett javaslatokat a miniszter összegzi és egyeztet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének, a Sportegyesületek Országos Szövetségének és a Magyar Sportújságírók Szövetségének egy-egy állásfoglalásra jogosult tagjával, majd a cím elnyerésére javasoltak listáját a kormány elé terjeszti. A cím odaítéléséről a kormány dönt.

A kitüntetés életjáradékkal jár, amelynek összege 2004-ben bruttó havi 500 ezer forint volt.

Dr Fenyvesi Csaba - Háromszoros olimpiai bajnok (1 egyéni, 2 csapat), és háromszoros világbajnok (3 csapat) párbajtőrvívó. Világbajnokságokon egyéniben két további bronzérmet szerzett. Tőrvívásban (!) olimpiai negyedik.

Pézsa Tibor - Olimpiai és világbajnok kardvívó. Egyéni címei mellett egy további vb-aranyat szerzett a kardcsapat tagjaként. Rendelkezik még három olimpiai bronzéremmel, öt vb-ezüst és két vb-bronzzal is.

Tordasi Ildikó - Montreal egyéni olimpiai bajnoka női tőrvívásban. Világbajnok a női tőrcsapat tagjaként. Olimpiáról további egy ezüst- és két bronzéremmel rendelkezik, de van nyolc vb-ezüst- és két vb-bronzérme is.

Magyar Zoltán - Kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok tornász, a "Magyar-vándor" névadója. A Magya Torna Szövetség jelenlegi elnöke.

Dr. Faragó Tamás - Olimpiai-, világ- és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó. Van még egy olimpiai ezüst- és bronzérme, valamint két további világbajnoki ezüstje is. Világkupa győztes, edzőként a női válogatottal világbajnoki címet nyert.

Dr. Szivós István - Olimpiai-, világ- és kétszeres Európa bajnok vízlabdázó. Rendelkezike egy olimpiai ezüst- és két bronzéremmel is, illetve van két további világbajnoki ezüstje is. Világkupa győztes sokáig az FTC elnöke.

Dr. Csapó Gábor - Olimpiai-, világ- és kétszeres Európa bajnok vízilabdázó. Van még egy olimpiai bronzérme, továbbá három világbajnoki ezüstje is. Világkupa győztes, kétszeres BEK-győztes.

Dr. Hegedűs Csaba - A magyar sport 100. olimpiai aranyérmének nyertese, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Edzőként majd' egy évtizedig szövetségi kapitány, tanítványai ez idő alatt három olimpiai aranyat nyertek.

Gedó György - Olimpiai bajnok, kétszeres Európa -bajnok ökölvívó

Németh Miklós - A montreali olimpia gerelyhajító versenyében világcsúccsal szerezte meg az aranyérmat.

Szőke Kató - kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok úszó. 1992-ig ő volt az egyetlen többszörös olimpiai bajnok magyar úszónő.

Dr. Török Ferenc - Kétszeres olimpiai bajnok (1 egyéni 1 csapat), továbbá négyszeres világbajnok öttusázó. További egy olimpiai bronz-, és hat világbajnoki érem birtokosa (3 ezüst és 3 bronz). Szövetségi kapitánysága alatt Martinek János, és az öttusacsapat is aranyérmet szerzett Szöulban, világbajnokságokon pedig hét arany-, tíz ezüst- és négy bronzérmet nyertek tanítványai.

Klampár Tibor - Kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok asztaliteniszező. Három VB ezüst és 1 bronz, továbbá 2 EB ezüst és 3 bronz birtokosa. 35 esztendősen a sportág első olimpiai szereplése alkalmával egyéniben negyedik helyet szerzett.

Jónyer István - Négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok asztaliteniszező, aki 1975-ben Kalkuttában egyéniben is világbajnoki címet tudott szerezni. Vb-ről három ezüst- és egy bronzéremmel rendelkezik, míg Európa-bajnokságokon négy további ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött.

Taróczy Balázs - Wimbledoni bajnok illetve Roland Garros győztes teniszező, háromszoros páros világbajnok.

Ezúton kérnénk elnézést mindenkitől, aki szintén méltó lett volna erre a címre, de nem került be ebbe az összeállításba.

Forrás: wikipedia

Hozzászólások