TOP 10 - 10 top 10 a '10-es évekből: A legviccesebb nyilatkozatok
10 top 10 a '10-es évekből: A legviccesebb nyilatkozatok
Fotó: Europress/AFP

10 top 10 a '10-es évekből: A legviccesebb nyilatkozatok

Rév DánielRév Dániel
2020/01/01 16:54
A végükhöz közelednek a 2010-es évek, így az Eurosport/Hosszabbítás szerkesztőségében úgy döntöttünk, másképp nem is tekinthetnénk vissza a mögöttünk álló tíz évre, mint tíz darab tízes listával, amelyekben összeszedjük a kedvenc sportos pillanatainkat a '10-es évekből. Sorozatunk utolsó részében az elmúlt tíz év legviccesebb nyilatkozatain szórakozhatunk.


Gerendás György és a világ legjobb szobafestője

A riói olimpia nem pont úgy sikerült vízilabdás szempontból, ahogy szerettük volna. Férfi válogatottunk hiába nyerte meg veretlenül - igaz, két győzelem mellett három döntetlennel - csoportját, a negyeddöntőben büntetőkkel alul maradt Montenegró ellen, és az ötödik helyen zárta a tornát. Az olimpia utáni értékelőn hangzott el az alábbi gondolatmenet Gerendás Györgytől, melyet a vlv.hu összefoglalójából idézünk:

Vámos nem akar úgy lőni, mint Dumi. Ha Dumira azt mondom, hogy ő a Picasso, akkor Vámos egy szobafestő. De a világon a legjobb szobafestő! És ő megfogja, kiemelkedik tökig és bek..rja. Vámos nem akar "dumizni". Ha Vámos is úgy akarna lőni, unott fejjel, mint Dumi, akkor lenne belőle egy szürke kis játékos.

Azóta a világ legjobb szobafestőjéből a világ egyik legjobb játékosa lett, ahogy azt a világbajnokság utáni értékelőnkben is írtuk.

Az igazi Varga Dénes nélkül hősiesen, de idővel félkarú óriásként küzdöttek vb-negyedik férfi pólósaink | Hosszabbítás

"Kell egy rendszer, ami nem mozog" - hirdeti a Kispál és a Borz egyik legzseniálisabb dala , a Húsrágó hídverő . Így volt ezzel Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, aki gyakorlatilag percre pontosan megalkotta csapata nyári tervét, de azzal ő sem számolhatott, hogy legjobbja, Varga Dénes már az első világbajnoki mérkőzésén eltöri az ujját, így pedig ha össze nem is dőlt a rendszer, de egy óriási repedés volt rajta közel két héten át.

Cecilie Uttrup Ludwig, a világ legszórakoztatóbb kerékpárosa

Már korábban is lehetett tudni, hogy Cecilie Uttrup Ludwig, a feltörekvő dán hegyi menő nagyon szórakoztató és őszinte nyilatkozatokat szokott adni, de a 2018 júliusi La Course by Le Tour de France után adott interjúja örökké emlékezetes marad. A hullafáradt, hol zokogó, hol röhögő kerékpáros egyből belopta magát a rajongók szívébe.

Uttrup Ludwig 2019-ben már harmadik lett a La Course-on, 2020-ban pedig már az FDJ női csapatát fogja erősíteni a világ legnagyobb versenyein.

Kozma Dominik és a gatya tartalma

Alighanem egy top 10-es listát simán össze tudtunk volna rakni csak Kozma Dominik nyilatkozataiból, amelyeket a 2017-es budapesti világbajnokság alatt adott a magyar sajtó különböző képviselőinek. Talán mégis az maradt a legemlékezetesebb, amikor a 4x100 méteres gyorsúszó váltó bronzérme után kérdezték őt az úszásról.

Kedvenc pillanatunk az interjúból, amikor szegény Tóth Bálint megkéri Németh Nándort, hogy esetleg szofisztikáltábban foglalja össze az érzéseit, mire a 17 éves, oxigénhiányban szenvedő és az elért eredményt még fel nem fogó úszó visszakérdez: tessék?

Kenderesi Tamás és az ő sajtburesze

A riói olimpián bronzérmet szerző Kenderesi Tamás úszás utáni flash interjúja hamar a magyar folklór részévé vált. Az akkor 19 éves úszó az egyik leggyilkosabb számnak tartott 200 méteres pillangóúszásban lett harmadik az olimpián, ami után jött az emlékezetessé vált mondat.

Kenderesi azóta Európa-bajnoki ezüstérmes lett, majd az idei világbajnokságon komoly balhéba került, egy bár dolgozója jelentette fel szexuális zaklatásért, ami után napokig egy koreai fogdában tartották.

Diego Maradona és... ööö...

Diego Maradona, miután a 2018-as világbajnokság argentin meccseinek jelentős részén vállalt főszerepet a VIP-páholyban mutatott viselkedésével, fogta magát és elment a Dorados de Sinaloa nevű mexikói csapatot edzeni. Hogy voltak-e sportszakmai motivációi, azt nem tudni, de arra jó esélyt látunk, hogy előtte azért belenézett a Narcos valamelyik évadába, és lehetett elképzelése arról, hogy milyen bevételekből állják majd a fizetését. Vagy ha épp nincs kp a klubpénztárban, a Sinaloa kartell mivel tudja kompenzálni a fáradalmaiért. A házasságnak egy eredménye mindenképpen lett: Maradona interjúja a mexikói ESPN riportereivel.

Az argentin zseni, akinek korai balhéiról ebben a cikkünkben írtunk, egy szezont húzott le Culiacánban, manapság pedig a Gimnasia de la Plata kispadján dolgozik. Az interjút látva nehéz nem arra gondolni, hogy a drog rossz, értem?!

Pintér Attila és a felcsúti Maradona

A Győrrel és a Ferencvárossal remek sikereket elérő, a válogatott élén azonban a kötelező kommunikációs tréning ellenére is hamar megbukó Pintér Attilától elég sok dolgot idézhetnénk a légiósoknak pedig Happy Birthday-től a törd el a lábátig, listánkra azonban azzal a mondattal került be, amit Sallai Rolandról mondott:

Én számítok rá, hiszen tehetséges játékos. Ő a Puskás Akadémia Maradonája, hiszen úgy gondolom, nagyon nagy dolog tíz-tizenegy év alatt egy olyan játékost kinevelni, aki az olasz első osztályig eljut.

A mondat slusszpoénja persze az, hogy Sallai egy egyéves palermói kitérő után ekkor került vissza a PAFC-hoz. Azóta már Freiburgban játszik, ő legalább egy erős bajnokságban kap szerepet rendszeresen, ami nem sok magyar futballistáról mondható el. De talán ő sem sértődik meg, ha Maradonához azért nem hasonlítanánk.

Horváth Ferenc és az NB/I jézuskái

Szintén elég nehéz kiválasztani egy idézetet Horváth Ferenctől, aki a 2017/18-as évadban vezette a Balmazújváros csapatát az NB/I-ben. Volt itt szó Szomszédokról, Barátok köztről, áldozati bárányokról és a sírás és az ima közös tulajdonságairól, szubjektív módon azonban az alábbi mondatot választottuk:

Mi vagyunk az NB/I jézuskái, mindenkinek hozunk valami ajándékot.

A Balmazújváros azóta kiesett az élvonalból, sőt, a másodosztályban az idei szezonra már nem engedték elindulni a csapatot, amely adósságfelhalmozásban erősebb volt, mint fociban. Horváth Ferenc legjobb balmazi aranyköpéseit viszont szerencsére összegyűjtötte helyettünk más.

Böde Dániel és a pofára eső zsíroskenyér

A magyar futballal külön is foglalkoztunk a '10-es évek legemlékezetesebb pillanatait összegyűjtő sorozatunkban. Az elmúlt tíz év kiemelkedő pillanatai közé - teljes joggal - bekerült a válogatottunk Norvégia ellen megnyert pótselejtező párharca, amivel 30 év után jutott ki a magyar csapat egy világversenyre. A gólok mellett talán Böde Dániel megmozdulása maradt meg minden szurkoló fejében, amikor a norvégok esetleges ellentámadását egy földrevitellel akadályozta meg, amire Hajdú B. István is csak annyit tudott mondani: Az ébredő erő.

Böde a meccs után az újságírók kérdéseire válaszolgatva mondta a már szállóigévé vált mondatot:

Szokták mondani, hogy "pofára esett, mint a zsíroskenyér".

Böde végül bekerült Bernd Storck Eb-keretébe, majd idén nyáron visszaigazolt nevelőegyesületébe, Paksra.

Gennaro Gattuso és a Nutella

Amikor Andrea Pirlo visszavonult, sokakat megkérdeztek arról, hogy mit jelentett vele játszani. A legtöbb időt Gennaro Gattusóval töltötte a középpályán, így az olasz Radio24 megkérdezte Pirlóról. Amikor a riporter feltette a kérdést, hogy vajon Gattuso kemény rakkolós munkája jobb játékossá tette-e Pirlót, az alábbi válasz érkezett:

Ne beszélj marhaságokat, ne keverjük a Nutellát a szarral.

Amikor őt láttam játszani, arra gondoltam, hogy foglalkozást kéne váltanom. Senki nem tudja nálam jobban, hogy milyen volt Pirlo a pályán, mert 15 éves korunk óta együtt fociztunk a válogatottakban. Nem csak minőségi játékos volt, hanem egy állat volt 1000 méteren, olyan sportolói tulajdonságai voltak, amik lehetővé tették, hogy 38 éves koráig játsszon. Én pontosan tudtam mellette, hogy mi a feladatom, ő meg minden mást megoldott. Nem én tettem őt jobb játékossá, hanem ő segített nekem rengeteget a pályafutásom során.

Mi pedig csak azt sajnáljuk, hogy nem láttuk a riporter arcát, amikor meghallotta az ominózus nyitómondatot.

Marshawn Lynch és a büntetés elkerülése

A Seattle Seahawksban kultikussá váló futójátékos, Marshawn Lynch is számos szórakoztató nyilatkozatot tett, volt amikor mindenre csak annyit válaszolt, hogy "Yeah", igazán azonban a 2015-ös Super Bowl hetén, a média napon tett ki magáért. A futó leült az újságírók elé, azzal kezdte a kérdezz-felelek rendszerű sajtótájékoztatót, hogy elmondta:

I'm just here so I don't get fined. Azért vagyok itt, hogy ne büntessenek meg.

És aztán az összes újságíró összes kérdésére ugyanezt válaszolta. A Beast Mode becenevű futó a sérüléshullám miatt most ismét a Seahawksot erősíti, így joggal reménykedhetünk benne, hogy a 2020-as évekre is jut tőle 1-2 emlékezetes mondat.

Hozzászólások