Wimbledon - Djokovic-Murray, Federer-Nadal
Djokovic-Murray, Federer-Nadal
Foto: Europress/Getty

Djokovic-Murray, Federer-Nadal

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/06/21 13:29

Tekintve hogy sokaknál manapság már a sorsolás elemzés is szimpátia vagy szurkolás kérdése, megpróbálnék szigorúan a tényeknél maradni. Csak hát nem nagyon megy. Nehéz. Ha már azon is vitatkozni lehet/kell, hogy Rafael Nadalnak az a Lukas Rosol veszélyes második fordulós ellenfél-e, aki két éve ugyanott megverte, akkor szerintem ott nem sok helye volna a szónak.

Akkor marad a kontrol cé és a kontrol vé és már linkelhetjük is be a táblát. Esetleg mellé lehetne írni egy bianco sorsolás elemzést, amelyik minden Grand Slam tornára érvényes. Hasznos kis program volna, felurgó ablakokba be lehetne írni a következőket: akitalegjobbanszeretsz, akitmásodiklegjobbanszeretsz. Gyengébb bianco sorsolás elemzés írók feltennék azt a kérdést is, hogy: akitalegjobbanutálsz illetve akitamásodiklegjobbanutálsz, de nekem ilyesmire őszintén szólva nem volna szükségem.

Én az első kettőből megmondom a második kettőt azt hiszem. Mostanság például divat lett másodiklegjobbanszeretemnek beírni Nadalt a Federer rajongóknál és viszont, pedig mondjuk négy éve ez még azért igencsak másként volt.

De azért valljuk be, ez így azért alapvetően segédmunka volna. Azért csak izgalmasabb böngészni a táblát latolgatni a valós esélyeket, mint elintézni annyival, hogy az a nyomorult mázlista itt most annak a neve következik akitlegjobbanutálok megint, hogy kifogta! Mekkora szerencséje van! És csak ezért fogja megnyerni! Egyébként sem találkozna senkivel, de még azokat a senkiket is nagyon meg fogják verni mielőtt összefutna velük. Hogy kíméljék. Kiemeltet még csak látni se fog, tán az öltözőben se, mert az ő ágára nem is sorsoltak olyat. Ez az új szabály. Most vezették be. Direkt miatta. Éppen ezért minden kiemeltet, egykori bajnokot valamint tehetséget arra az ágra kellett tenni ahova azakitlegjobbanszeretek került. És lehet bevezetik, hogy egyszerre kettő volt bajnokkal kell majd játszania szegény aztakitalegjobbanszereteknek, és csak azért nem hárommal, mert úgy nem férnének el a pályán.

No ezt így azért talán ne. A táblanézegetés a tenisz igen fontos és kellemes része. A Grand Slamek két-három nappal is hosszabbak tudnak lenni miatta és nemenként 64 meccs van, amit latolgatni lehet élből. Ha valaki továbbgondolja az egészet, akkor meg jóval több.

Ne engedjünk a táblaelemezgetés méltóságából!

Ismét a négy nagy az első kiemelt, és ezért rögzíteni kell, hogy ha mindannyian eljutnának a négyig, akkor korábbi döntők ismétlődnének az elődöntőben, hiszen Djokovic ágára jutott Murray, Nadaléra pedig Federer. De megintcsak az az érzésem, nem fognak ezek a döntők ismétlődni. Nadal lenne egyébként is a szűk keresztmetszet, hiszen nem tegnap nyert füvön meccset utoljára, ráadásul még meg is kapta ezt a jellegzetes azakitalegjobbanszeretek sorsolást is. Djokoviccsal együtt.

Én azt hiszem, Rafának már Klizanon is nagyon nehéz lesz túljutnia, utána jöhetne Rosol, aki ugye két éve megverte, majd Karlovic, aztán Monfils vagy Gasquet. Nem látom azt, hogy Rafa eljusson mondjuk Nishikoriig.

Talán csak az az egy dolog szól mellette, hogy Rafael Nadal Rafael Nadal. Ez mondjuk nem kevés, de minden más ellene szól.

Nole sorsolása annyiban más, hogy neki legalább az első körben van egy könnyebb meccse Golubev ellen, meg a harmadikban nem biztos, hogy érkezik majd Simon, de a második fordulóban Stepanek életveszélyes lehet! Most verte meg Murrayt Londonban, remekül röptézik, nem egy ijedős tipus, ráadásul imádja a nagy meccseket, nagy sztárok ellen, nagy pályákon, nagy tétért.

És ha még ez nem lenne elég az Djokovic ágán van Tsonga, Cilic, Berdych, Gulbis és Youzhny. Jó, közülük csak kettővel találkozhat, de egy elődöntőért(!) azért ez éppen elég. Mellette szól, hogy a Garroson már átrágta magát egy hasonló sorsoláson, illetve, hogy az ő egészsége azért nem olyan labilis, mint Rafaé mostanság. Továbbá mellette szól Becker, aki most dolgozhat meg igazán a pénzéért.

Ehhez képest Murray és Roger sorsolása babazsúr. Murraynak a nyolc közé be kell sétálnia, ott jöhet Dimitrov vagy Ferrer. Federer dolga azért ennél egy árnyalattal nehezebb, a második fordulóban Müller vagy Benneteau nem lesz könnyű, és az ő negyedében van jónéhány kiváló füvespályás játékos is, például Janowycz és Lopez, de az ő esetében erősen valószínű, hogy a lehetséges nehéz ellenfelek nem fognak eljutni addig, hogy vele játsszanak.

Beleértve Wawrinkát is.

Esetleg még az fordulhat elő, hogy ő nem jut el addig, hogy velük játsszon. :)

Hozzászólások