US Open - A családját nélkülöző Zverev érett játékkal jelezte, hogy komolyan kell vele számolni New York-ban
A családját nélkülöző Zverev érett játékkal jelezte, hogy komolyan kell vele számolni New York-ban
Fotó: Europress/AFP

A családját nélkülöző Zverev érett játékkal jelezte, hogy komolyan kell vele számolni New York-ban

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/01 11:26
Saját bevallása szerint legfőképpen jellemfejlesztésre használta a karanténidőszakot a 2018-as ATP világbajnok Alexander Zverev. Az elsőszámú német teniszező úgy érzi, érettebb emberként költözött be a New York-i buborékba, ahol reményei szerint nagy dolgokat vihet véghez.

Újabb edzőcsere, Adria Tour részvétel, önkéntes karanténba vonulás, majd annak megszegése az első adandó alkalommal ─ mindezek Alexander Zverevvel kapcsolatos címszavak, amelyek a pandémia alatt napvilágot látott vele kapcsolatos hírekben voltak fellelhetők. A huszonhárom éves német az elsők között hallotta meg Novak Djokovic Belgrádba hívó szavát, hogy részt vegyen a világelső meghívásos tornáján, a botrányba fulladt eseményen aztán vígan bulizott, majd fejére hamut szórva jelentette be, hogy önkéntes karanténba vonult. Az elzárás, ekkor még önmaga szerint sem volt az ő műfaja, így az önkéntesen kiszabott karantént ő maga oldotta fel, pechére azonban a feszültséglevezető buliról is készült felvétel. Később aztán jött a hír, hogy az edző-castingjának legújabb jelöltje a tavaly még pályán lévő David Ferrer, aki egy kéthetes tesztüzem alatt próbálta felmérni, hogy mennyire passzolnak egymáshoz Zverevvel. A kísérlet sikeresnek mondható, hiszen a spanyol immáron hivatalosan is a német edzője, először azonban csak a csonka európai salakszezon alatt lesz ott újdonsült tanítványa mellett.

Az őt nyugdíjazó Alexander Zverev mellett kezdheti meg edzői karrierjét David Ferrer | Eurosport

Alexander Zverev vitathatatlanul az ATP Tour mezőnyének egyik legtehetségesebb játékosa, öntörvényűsége és látszólagos "betörhetetlensége" azonban eddig még megakadályozta abban, hogy igazán megcsillogtathassa tudását. Nyert már ezres versenyeket, volt év végi világbajnok és idén végre Grand Slamen is összejött egy nagyobbat szóló eredmény (elődöntő az Ausztrál Openen), neve hallatán azonban még mindig inkább az ütőcsapkodások, bírókkal folytatott hangos szóváltások, vagy éppen sajátos karanténtechnikák jutnak eszünkbe.

A fenti összefoglaló simán passzol a Zverev portréba, ami egy olyan játékos képét festi le, akinek bár játéktudásban minden eszköze megvan ahhoz, hogy a legnagyobbak között emlegessék, koncentrációs, motivációs gondok azonban eddig még megakadályozták abban, hogy a neki megírt pályát befussa. Persze, nyert ő már ezres versenyeket és ATP világbajnokságot, évek óta stabilan a TOP 10-ben van és idén végre Grand Slam-en is átlépte az árnyékát, és elődöntőbe jutott Ausztráliában, mégis, sokszor ejtette ki saját magát egy-egy fontos verseny döntő szakaszában.

Alexander Zverev már New York-ban tartózkodva adott interjút a CNN-nek, amiben nyíltan vallott családi kötődésről, elkövetett hibákról, érettségről, értékrendről.

„Általában a szüleimmel és a bátyámmal utazom, ide azonban csak az erőnléti edzőm és a fizióm kísért el. Hiányzik a családom és a csapatom többi tagja, de nem kényszeríthettem őket arra, hogy ide utazzanak, nem érezték volna magukat biztonságban.”

Videochat Mischa Zverevvel az Arthur Ashe stadionbanVideochat Mischa Zverevvel az Arthur Ashe stadionbanFotó: Europress/AFP

A US Open-en tegnap négyszettes győzelemmel bemutatkozó ötödik kiemelt német személyes biztonsága felől ugyanakkor nincsenek kétségei, jól érzi magát a buborékban:

„Biztonságban érzem magam, nem félek. Rendszeresen tesztelnek bennünket, az elején kétnaponta, most már négynaponta. Látszik, hogy mindent megtesznek azért, hogy ezt a tornát a lehető legbiztonságosabb körülmények között rendezzék meg.”

Merőben új helyzet, hogy a tavalyi háromnegyed milliós össznézőszám után idén csak a közvetlen részt vevő játékosok lézengenek majd a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontban, ez főleg a topjátékosoknak lehet érzékelhető, hiszen ők vannak ahhoz szokva, hogy sok néző előtt, nagy stadionokban játszanak. Alexander Zverev tegnap az Arthur Ashe stadionban győzte le Kevin Andersont. A huszonháromezres arénában a tomboló közönség helyett a csend volt az úr, amit néha megtört a légtérben elzúgó repülők zaja.

„Hiányoznak a szurkolók, és az atmoszféra, amit a jelenlétük teremt egy-egy mérkőzésen. Rengeteg olyan érzés, ami az emberben ilyenkor felszabadulhat, idén egészen biztosan hiányozni fog, de most vannak ennél sokkal fontosabb dolgok a világon.”

000_1JV1VA.jpgFotó: Europress/AFP

Az interjú utolsó fázisában aztán a rendszerint aranylánccal a nyakában, külső szemlélő számára nagyképű, lekezelő módon pályára lépő német saját karantén élményeiről, s azok hatásairól is beszámolt.

„Életemben először töltöttem Európában utazgatva bő másfél-két hónapot a szüleimtől és a bátyámtól távol. Mivel magamról kellett gondoskodnom, amire eddig nem kényszerültem, megtanultam kezelni a kis dolgokat is. Megtanultam, hogy végsősoron a tenisz közel sem minden, vannak ennél fontosabb dolgok is az életben. Úgy érzem rendezettebb lett az életem, s vele együtt én magam is.”

Bár még a torna korai fázisában járunk, a Kevin Anderson felett aratott négyjátszmás győzelmet a látottak alapján valóban egy másik Zverev aratta. A mérkőzés statisztikáját látva két olyan terület tűnik szembe, ahol Zverev korábban fokozottan sebezhető volt, különösen hátrányban: megnyert adogatópontok és kettős hibák. Anderson ellen mindkét mutatót a maga javára tudta fordítani, kimagasló, 91%-os adogató hatékonysága mellé ugyanis összesen hat kettőshibát ütött huszonhárom szervagém alatt. Utóbbi adat különösen a tavalyi Schwartzman elleni látványos nyolcaddöntőbeli összezuhanás mutatóival összevetve beszédes, azon a meccsen ugyanis 17 kettőshibát ütött mindössze 18 adogatójáték alatt.

Bár messzemenő következtetést nem érdemes ebből az egy mérkőzésből levonni, Zverev is érzi a különbséget, magában pedig az energiát és az önbizalmat:

„Elégedett vagyok ezzel az első fordulóval, különösen úgy, hogy Kevinnel alapvetően a torna későbbi részében kellene összefutnom. Nagyon boldog vagyok, hogy továbbjutottam.”

Mint ismert, a Nagy Hármast egyedül Novak Djokovic képviseli, a trónkövetelők között pedig Thiem és Tsitsipas mellett Zverev neve kívánkozik a lista élére. A német útja pedig, legalábbis az előzetes várakozások szerint nem is megoldhatatlan, a második fordulóban ugyanis a 200-on kívüli amerikai Brandon Nakashima lesz az ellenfele. Egy körrel később Adrian Mannarino vagy Jack Sock jöhet szembe, a negyedik fordulóban pedig Cameron Norrie. Ha Zverev sikerrel veszi ezeket az akadályokat és még némi önbizalmat is gyűjteni tud, akkor a negyeddöntőben jó eséllyel Tsitsipas ellen méretheti majd meg magát, hogy aztán az elődöntőben jöjjön a világelső Novak Djokovic. Egy ihletett formában és tiszta fejjel játszó Alexander Zverev képes lehet arra, hogy Grand Slam-et nyerjen, az első mérkőzés alapján pedig talán most van ehhez az állapothoz a legközelebb. Folytatás szerdán Nakashima ellen.

részben via

Hozzászólások