US Open - Édesanyák a főszerepben: Azarenka legjobb GS-szereplését érheti el fia születése óta
Édesanyák a főszerepben: Azarenka legjobb GS-szereplését érheti el fia születése óta
Fotó: Europress/AFP

Édesanyák a főszerepben: Azarenka legjobb GS-szereplését érheti el fia születése óta

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/09/05 18:52
Három édesanya is fókuszba kerül a US Open szombati játéknapján. Serena Williams mellett Victoria Azarenka és Tsvetana Pironkova is pályára lépnek. Azarenka múlt héten első tornagyőzelmét aratta kisfia születése óta, és a US Openen is legjobb Grand Slam szereplésére készül anyaként. Tsvetana Pironkova pedig három év kihagyás után Muguruza legyőzésésével hívta fel magára a figyelmet.

Victoria Azarenka még a nagy hiányzók ellenére sincs ott a US Open kiemeltjei között. Ennek ellenére a kétszeres Grand Slam-bajnok a tenisz visszatérése óta régi önmagát idézve, fantasztikus formában játszik. Múlt héten megnyerte a Western and Southern Opent, ez első tornagyőzelme édesanyaként. Eddig a US Openen is magabiztosan menetel, a második fordulóban fiatal honfitársnőjét, Aryna Sabalenkát búcsúztatta meglehetősen simán.

Azarenka 2016-ban Indian Wells és Miami megnyerésével pályafutása egyik legjobb szezonrajtját produkálta, majd pár hónappal később váratlanul bejelentette, hogy anyai örömök elé néz. Visszatérése meglehetősen döcögősen kezdődött, főleg annak köszönhetően, hogy kisfia édesapjával gyermekelhelyezési perben állt, így rengeteg tornát, köztük két Grand Slamet is ki kellett hagynia, ugyanis fia nélkül nem hagyhatta el Kaliforniát államot. Azóta sem tudott úgy igazán visszatérni a legjobbak közé, de talán most jön az áttörés, és újra csatlakozik az élmezőnyhöz a korábbi világelső.

A fehérorosz teniszező hároméves kisfiával, Leoval együtt érkezett New Yorkba. A TV képernyőn is feltűnt, ahogy közösen pihennek a lelátón, és nézik az élő teniszt. Azarenka szerint a tenisz anyukái igazi hősök, nagyon nagyra becsüli az összes játékost, aki anyaként versenyez.

„Úgy gondolom, nemcsak édesanyák vagyunk, hanem teniszezők is. Olyan nők vagyunk, akiknek álmaik, céljaik és szenvedélyük van.”-nyilatkozta a kétszeres Australian Open-győztes.


Azarenka imád kisfiával lenni: „Nagyon nyíltan bevallom, az életem akkor kezdődött el úgy igazán, amikor édesanya lettem.”-árulta el. Ennek ellenére igyekszik megoldani, hogy ne kelljen feladnia sportolói karrierjét. Kifejezetten örül, hogy egyre több olyan női teniszező van a mezőnyben, aki anyaság mellett képes hétről hétre magas színvonalon játszani. A US Openen kilenc anyuka indult el. A fehérorosz játékos szerint ők igazi hősök, akik képesek egyensúlyozni a gyermeknevelés és álmaik megvalósítása között.

„Úgy gondolom, a gyermekek, és remélem a fiam számára is inspiráló lesz, hogy azt csinálom, amit szeretek, és keményen dolgozom ezért. Szeretnék példakép lenni a fiam számára. Biztos vagyok benne, hogy sok nő érez úgy, ahogyan én.”

Azarenka boldog, hogy az élsport és az anyaság egyre több nő számára összeegyeztethető | Eurosport

Victoria Azarenka úgy gondolja, az ő nemzedékének végre sikerült áttörnie a nőkkel kapcsolatos egyik legrégebbi előítéletet. Egyre több nő bizonyítja ugyanis, hogy nem kell választani család és karrier között, hanem lehet egyszerre édesanya és élsportoló is.

A korábbi világelső a fiatal lengyel tehetséggel, Iga Swiatekkel játszik a legjobb 16 közé jutásért, aki pihenőnap nélkül lép pályára, hiszen esőszünet miatt tegnap fejezte be mérkőzését. Swiatek idén negyeddöntőt játszott az Ausztrál Openen, és rendkívül ügyes, technikás teniszező, Azarenkának tehát nem lesz könnyű dolga. Hoznia kell New Yorkban mutatott eddigi formáját, hogy beállítsa legjobb Grand Slam-szereplését anyukaként. Ez eddig egy negyedik forduló 2016-ban Wimbledonból.

Tsvetana Pironkova az idei US Open előtt legutóbb 2017-ben Wimbledonban lépett pályára. Csütörtökön a nap egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy legyőzte az Australian Open döntősét, Garbine Muguruzát. Pironkova 2010-ben elődöntős volt Wimbledonban, 2016-ban pedig negyeddöntőt játszott a Roland Garroson, a világranglistán a 31. helyig jutott. Kisfia, Alexander 2018-ban született, a bolgár játékos szerint az anyaság megváltoztatta hozzáállását a teniszhez.

„Minden más lett. A korábbiakhoz képest megváltoztak a prioritásaim. Egyszerűen csak örülök, hogy játszhatok, és az is nagyon boldoggá tesz, hogy a kisfiam láthat engem teniszezni." 

Amióta édesanya, már nem érzi azt a nyomást, ami korábban ránehezedett, sokkal felszabadultabban tud pályára lépni.

„Nem tudom, hogyan tudnám megmagyarázni, de igazán jó érzés, hogy anélkül az extra nyomás nélkül játszhatok, ami régebben mindig rajtam volt. Korábban élet-halál kérdése volt, hogy megnyerjem a mérkőzésemet. Most teljesen más a helyzet, élvezem, hogy a pályára léphetek.”

„Kétségeid támadnak, ha három év után térsz vissza a Tourra. A mostani eredményeim nagyon boldoggá tesznek, mert megmutatják, hogy jól sikerült a felkészülés a visszatérésre. Jelenleg a fizikai állapotom jelenti a legnagyobb problémát. A US Open előtt nem volt lehetőségem versenyezni, az, hogy zsinórban több meccset kell játszanom, igazi kihívás."

Pironkova a torna 18. kiemeltje, Donna Vekic ellen lép pályára. Kíváncsian várhatjuk, hogy Muguruza legyőzése után képes lesz-e újabb bravúrra.

részben via és via  

Hozzászólások