US Open - Veszélyben a US Open, nem győzték meg a tervek a játékosokat
Veszélyben a US Open, nem győzték meg a tervek a játékosokat
Fotó: Europress/AFP

Veszélyben a US Open, nem győzték meg a tervek a játékosokat

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/12 09:34
Egy héten belül eldőlhet a 2020-as US Open sorsa. A szervezők a verseny megszervezését szorgalmazzák, a felvázolt tervek azonban nem nyerték el a játékosok tetszését. Az egyik legfontosabb kérdés, tudnak-e olyan tornát rendezni, ami méltó egy Grand Slam erősségéhez és színvonalához, mert ha nem, a szervezők kénytelenek lesznek a törléshez folyamodni. 

Gyűlnek a viharfelhők a 2020-as US Open körül, derül ki a New York Times csütörtöki cikkéből, ugyanis feloldhatatlannak tűnő ellentét feszül a szervezők és a játékosok egy csoportja között. "Kevesebb mint egy hetünk van hátra, el kell döntenünk, hogyan tovább" - mondta Patrick Galbraith, az Amerikai Teniszszövetség elnöke egy több mint 400 játékos és edző részvételével megtartott videókonferencián. A tenisz március közepe óta szünetel a koronavírus-járvány miatt, ami már két Grand Slam-tornát is érintett.

Wimbledont 1945 - tehát a II. világháború - óta először kellett törölni, míg a Roland Garros szervezői némileg botrányos körülmények között, önhatalmúlag szeptember végére halasztották májusról a tornát.

A naptár alapján a US Opent augusztus 31. és szeptember 13. között, New Yorkban bonyolítanák le. A járvány miatt az időpont és a helyszín is kérdésessé vált, egyedül az tűnik biztosnak, hogy nézőket nem engednének be a stadionokba, a játékosokat és személyzetüket pedig egyfajta buborékba zárnák, csökkentve ezzel a fertőzés kockázatát. A különleges intézkedések közé tartozik, hogy a résztvevőket egy Manhattanen kívüli szállodában szállásolnák el, a selejtezőt eltörölnék, a páros táblát pedig 24-re csökkentenék a megszokott 64-ről.

Sztárok maradhatnak távol

"Tisztában vagyok vele, hogy ez nem ideális" - mondta Eric Butorac, a Tour egyik korábbi játékosa, aki mostanság a USTA játékoskapcsolatokért felelős igazgatójaként dolgozik. "2019-ben csodálatos volt a US Open. Azt kívánom, bárcsak ugyanúgy rendezhetnénk meg a tornát, most viszont egy ilyen világban élünk. Hiszünk abban, hogy ez egy jó terv, amely a sport számára is kedvező. Jót tenne a tenisz gazdaságának, munkát teremtene számotokra, az edzőknek, a kommentátoroknak és sok más embernek. És ami a legfontosabb: mindez biztonságos."

Federer idén már biztosan nem lép pályára | Eurosport

Sérülése miatt biztosan befejeződött a szezon Roger Federer számára. A svájci a közösségi médiában jelentette be, hogy 2021-ben lép legközelebb pályára. Roger Federer az Ausztrál Opent követően esett át térdműtéten, az eredeti tervek szerint a füves pályás szezonban tért volna vissza. A rehabilitáció azonban nem a tervek szerint haladt, újabb artroszkópos műtétet kellett végrehajtani térdén.

Az ígéretek ellenére a férfiaknál és a nőknél egyaránt vannak szkeptikusok: ilyen körülmények között Novak Djokovic, Rafael Nadal és Simona Halep is bizonytalan a US Openen való részvételben. Az ötszörös US Open-győztes Roger Federer pedig egészen biztosan nem vesz részt a tornán, igaz, neki megvan a mentsége: szerdán bejelentette, hogy a jobb térde egy második artroszkópos műtétet igényelt, így kihagyja a 2020-as szezon hátralévő részét. Vegyük sorba, mi is a szkeptikusok legfőbb problémája.

Djokovic a szerb médiának adott nyilatkozatában "szélsőségesnek" nevezte a javaslatokat, az egyéni stábok limitálását pedig "lehetetlennek." Szerinte az lenne az ideális forgatókönyv, ha szeptemberben indulna újra a szezon valamelyik európai salakpályás versennyel, Madridban vagy Rómában, utána pedig az elhalasztott Roland Garrost pótolnák. A női világranglista második helyén álló Halep hazájában, Romániában készül salakon, ami talán már önmagában is állásfoglalásnak tekinthető. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mint Djokovic.

A szigorú szabályok miatt Djokovic és Nadal sem indul a US Openen | Eurosport

A férfi tenisz-világranglista első és második helyezettje, Novak Djokovic és Rafael Nadal a rendkívül szigorú óvintézkedések miatt valószínűleg nem indul az amerikai nyílt bajnokságon. A világelső szerb játékos elmondta, telefonon beszélt a nemzetközi teniszélet vezetőivel, akik meséltek neki a szezon tervezett folytatásáról, de elárulták, továbbra sem teljesen biztos, meg lehet-e rendezni a US Opent.

"Egyértelműen erős fenntartásaim vannak ezekkel a körülményekkel szemben" - mondta. "Nem csak azért, mert épp egy globális világjárvány közepén vagyunk, de az utazásokkal járó kockázatok, a potenciálisan karanténban eltöltött idő és a verseny várható változtatásai miatt is. Nagyon más módszerekhez vagyunk hozzászokva, és egyáltalán nem lenne egyszerű az átállás. Tudom, hogy a torna és a szponzorok pénzügyi okokból a lebonyolítást támogatják, és sok játékosnak nincs most munkája, de ez egy nagyon is személyes döntés."

"Fontos megérteni, hogy mindenkinek sajátos igényei és körülményei vannak, és azt kell tennünk, ami a személyes egészségünk és a hosszú távú karrierünk szempontjából a legelőnyösebb."

Nem csak topjátékosok maradhatnak le

Butorac azt mondta, a játékosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy az USA-ba való megérkezésüket követően önkéntes karantén vár rájuk. "Mire eljön a verseny ideje, úgy hallottuk, hogy az országunk sokkal nyitottabb lesz." A szerdai konferencia során azonban kiderült, hogy nem csak a sztárok aggódnak az utazással járó kockázatok és az egészségük miatt. Sokan azt is igazságtalannak tartják, hogy selejtezők nélkül indulna el a verseny, és a nagynevű hiányzók ellenére teljes pontokat osztanának ki a résztvevőknek.

simona-halep-us-open-min.jpgFotó: Europress/AFP

Többen - köztük Kei Nishikori is - felvetették, hogy a US Openen megszerzett pontokat ne vegyék figyelembe az idei szezonban, ezt azonban az USTA elutasította. Szerintük ugyanis egy ilyen változtatás egy túlárazott bemutatóversennyé silányítaná a US Opent, ráadásként az ESPN-nel kötött zsíros szerződésre is hatással lenne. Az USTA javaslatai között szerepelt ugyanakkor, hogy a cincinnati férfi és női versenyeket New Yorkban, a Billie Jean King National Tennis Centerben tartsák, ami ideális felkészülést biztosítana a US Open előtt.

A március óta jelentős meccshiányt felhalmozó játékosok ebben a lebonyolításban anélkül vehetnének részt egy jelentős versenyen a US Open előtt, hogy kockáztatniuk kellene az utazásokkal. Ennek a két tornának az összdíjazása elérné a 30 millió dollárt Stacey Allaster szerint, akit eddig jobbára a USTA profi teniszért felelős részlegének vezetőjeként ismerhettünk, mostantól pedig a US Open versenyigazgatójaként dolgozik. Allaster elmondta, ebből az összegből kétmillió dollárt a lebonyolítás károsultjai kapnának.

Vagyis azok a játékosok, akik a páros mezőny csökkentése vagy a kvalifikációs versenyek törlése miatt nem vehetnek részt a US Openen.

Az USTA ezt az összeget az ATP elnökére, Andrea Gaudenzire bízná, rajta múlna, hogy európai versenyek megrendezésével, vagy közvetlenül kapnák meg a játékosok a támogatást. Vannak homályos részletek is a részletesen bemutatott tervekben, mivel a cincinnati női tornát nem a USTA szervezi, így nem egyértelmű, hogy valósul meg a gyakorlatban a pénzdíjazás. Az USTA - a játékosok nyomására - azt is fontolgatja, hogy a Western & Southern Opent (Cincinnati) eltöröljék, a US Open selejtezőit és páros eseményeit viszont megrendezzék.

marin-cilic-us-open-min.jpgFotó: Europress/AFP

Galbraith szerint arra nincs lehetőség, hogy mindkét tornát teljes egészében lebonyolítsák, és azt is hozzátette, hogy amennyiben a Western & Southern Opent kihagyják, a US Openen részt vevő férfi játékosok között durván 26 millió dollárt osztanának szét, ami a 2019-es számok 95%-a. Marin Cilic ezzel kapcsolatban felvetette, hogy a körülményekre való tekintettel inkább növelni kellene a játékosok részesedését, amit Galbraith visszautasított, mivel szerinte a verseny szervezői már így is a pénzügyi határaikat feszegetik. 

"Valójában adósságot vállalunk be, hogy legyen esemény. Elapadtak ebben az évben a bevételeink, hétfőn kénytelenek voltunk megválni 130 embertől. Nem tudunk ennél többet. Szó szerint ez a helyzet."

USTA: New York vagy semmi

A USTA kizárta azt a lehetőséget, hogy a US Opent New Yorkon kívül rendezzék meg, noha a szövetségnek Orlandóban van egy 100 pályából álló létesítménye, amely az NBA és az MLB számára is helyszínt biztosít a nyáron. "Az a harmadik lehetőség, hogy mindent összepakolunk, és töröljük a 2020-as tornát, de ezt nem igazán szeretnénk" - mondta Galbraith. Ahhoz viszont, hogy a US Open New Yorkban maradjon, szükség lesz a helyi és állami hatóságok engedélyére is; ha túl kockázatosnak tartják az eseményt, hiábavaló minden próbálkozás.

Billie-Jean-King-National-Tennis-Center-min.jpgFotó: Europress/AFP

Olivia Lapeyrolerie, a New York-i polgármester, Bill de Blasio szóvivője azt mondta, szakértők bevonásával próbálnak megállapodni a USTA-vel, és jelenleg is értékelik a terveket. "Az a legfontosabb, hogy biztosítsuk a New York-i emberek egészségét és biztonságát" - mondta Lapeyrolerie. A folyamatot Steven Cohen és Bill Mulrow, Andrew M. Cuomo kormányzó két tanácsadója is felügyeli, ami potenciális konfliktusforrásnak bizonyulhat a Cuomo és de Blasio közötti rivalizálás miatt. Ami biztos, hogy Galbraith szerint a döntést jövő hétig meg kell hozni.

Páros lábbal beleszállt Djokovicba  

Ugyan a USTA-nek nincs szüksége az ATP és a WTA jóváhagyására, hogy lebonyolíthassa a US Opent, de a szerdai találkozó azt világosan megmutatta, hogy valószínűleg nem számíthatnak teljes értékű mezőnyre. Ez több játékosnál is kiverte a biztosítékot, például a 2019-es Ausztrál Open elődöntősénél, Danielle Collinsnál, aki Djokoviccsal szemben különösen kritikus volt. Az amerikai teniszező burkoltan arra utalt, a világelső önző, ha nem hajlandó lemondani a kiváltságos státuszáról egy verseny erejéig. 

"Ő napjaink egyik legbefolyásosabb játékosa, és ha nem hajlandó játszani, azzal azt is meghatározhatja, hogy lesz-e egyáltalán US Open" - írta e-mailben a New York Timesnak. "Hihetetlen eredményeinek és a világ legnagyobbjai között elfoglalt státuszának köszönhetően vannak bizonyos kiváltságai, például teljes személyzet lehet körülötte. Ez a luxus azonban nem mindenkinek adatik meg" - jelentette ki Collins. Az amerikai játékos szerint sok játékos a játékra szavaz, és megfelelő óvintézkedések mellett neki sem lenne problémája a tenisszel.

danielle-collins-us-open.jpgFotó: Europress/AFP

"Szerintem fontos, hogy a topjátékosok tegyenek egy lépést hátra, és ráébredjenek, hogy a nagyobb képet figyelembe véve egészen jó a helyzetünk. Mindenki más áldozatokra kényszerül, munkanélkülivé válik, megoldást kell találnia a gyerekek felügyeletére, akik nem mehetnek iskolába. Ha az a legnagyobb áldozat, amit nekem meg kell hoznom annak érdekében, hogy a tenisz újrainduljon, hogy csak egy embert vihetek magammal a helyszínre, akkor meglehetősen szerencsésnek tartom magam" - hangsúlyozta a világranglista-51. teniszező.

via New York Times

Hozzászólások