US Open - Federer és Nadal hiányában is nehéz dolga lesz Djokovicnak a US Openen
Federer és Nadal hiányában is nehéz dolga lesz Djokovicnak a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Federer és Nadal hiányában is nehéz dolga lesz Djokovicnak a US Openen

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/31 12:26
Hétfőn kezdődik az év második Grand Slam-tornája, a New York-i buborékba zárt US Open. A szokatlan körülmények között megrendezésre kerülő verseny kapcsán az Eurosport több szakértőjét is felkérte a helyzet értékelésére, így Alex Corretja és Justin Henin is megszólalt. Mostani cikkünkben ismét a spanyol szakembertől idézünk, aki részletesen elemezte Novak Djokovic és Rafael Nadal döntéseit.

A torna egyik legnagyobb hiányzója Rafa Nadal lesz, aki részben a tengerentúlra való utazás veszélyeit, részben pedig a salakszezonbeli esélyeit szem előtt tartva lépett vissza az amerikai versenyektől. "US Open vagy Roland Garros? Utóbbinál esélyesebb, ezért úgy állt hozzá, hogy inkább arra készül, a salakos technikához szoktatja magát. Néhány mérkőzésre szüksége lesz. Nem mondom, hogy nagyon sokat kell játszania, mert miután már túl lesz pár találkozón, nehéz lesz legyőzni őt" - jelentette ki Corretja.

Az Eurosport szakértője szerint Nadal - Djokoviccsal egyetemben - logikus döntést hozott, hiszen azt kellett mérlegelnie, melyik GS-tornán van nagyobb esélye a végső győzelemre. Ez most, hogy mindkét klasszis a történelmi sikerre hajt - a spanyol egészen konkrétan kiegyenlíthet Roger Federerrel szemben a GS-győzelmek számát illetően - elsődleges szempont volt. Corretja szerint éppen ezért mindkét játékosnál a lehetőségből kell kiindulni, és nem arra koncentrálni, hogy a döntésnek milyen hatása van a másik szóban forgó GS-tornára.

"Az elmúlt 10-15 évben egyszer sem volt ennyire nyílt a US Open" | Eurosport

Az Eurosport stábja a kétszeres Roland Garros-döntős Álex Corretját faggatta a US Open erőviszonyairól.

"Vajon ha most megkérdeznénk Novakot, hogy kiegyezne-e azzal, hogy megnyeri a US Opent, de az első körben kikap a Roland Garroson, mit válaszolna? Az én véleményem az, hogy elfogadná ezt a felállást, mert a végeredményben egyel több GS-győzelemmel rendelkezne. Ugyanez a helyzet, mint ami Rafánál is, csak neki a US Openen van több esélye, ezért azt kellett választania. Ha rajta múlna, pár héttel később kezdődne a torna, mivel átesett a fizikálisan megerőltető víruson, így még nincs 100%-os állapotban."

Corretja úgy látja, hogy egy sikeres US Open további önbizalom-löketet adhat a világelsőnek. "Ha szépen teljesít az Egyesült Államokban, az még úgy is jól jöhet számára, hogy kevesebb ideje lesz felkészülni, ugyanis nagyobb önbizalommal, nyugodtabban játszhatna. Azt érezné, hogy ő már megtette a maga dolgát, ami pedig azon felül jön, az már csak a bónusz, az extra. Ez nem olyan, mint általában, amikor esélyesként lép pályára a Roland Garroson, most várnia kell egy kicsit, hogy letesztelje, hogyan érzi magát."

A két zseni távolléte miatt papíron Djokovic a szokottnál is nagyobb favorit ezen a versenyen, azonban Corretja mindenkit óva intett attól, hogy előre a szerbnek ítélje a trófeát. "Természetesen mindig jobb a legnagyobb riválisok nélkül elkezdeni egy versenyt, de annyi minden más problémára és a többi játékosra kell figyelnie, hogy nagyon-nagyon nehéz lesz megnyerni a versenyt. Valószínűleg azt érzi most, hogy kevesen tudják megverni, ha jól végzi a dolgát, mert Rafa és Roger amúgy képes lenne ártani neki."

"Nehéz dolga lesz Djokovicnak, nagy lehetőség előtt a trónkövetelők a US Openen" | Eurosport

Két nap múlva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődik a várva várt 2020-as US Open. A Eurosport stábja a hétszeres Grand Slam-győztes Justine Henint kérdezte arról, milyen érzései vannak a tornával kapcsolatban, kik lehetnek az esélyesek, és mitől lehet valaki sikeres az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon. A korábban Alex Corretjával készült interjút ITT olvashatjátok.

Djokovic pályafutása 18. Grand Slam-győzelmét szerezheti meg Flushing Meadows-ban, amivel tovább faragná a korábban ledolgozhatatlannak tűnő hátrányát Federerrel szemben. (És ideiglenesen egyre megközelítené Nadalt is.) A szerb klasszis bevallottan szeretné túlszárnyalni Federer két legfontosabb rekordját, a GS-győzelmek és világranglista élén töltött hetek számában is megelőzné a svájcit. Ha sikerülne elérnie a kitűzött célt, azzal alighanem lezárná a legnagyobbság kérdésében folytatott vitákat.

"Az én szememben neki már nem kell bizonyítania" - jelentette ki Corretja. "Már most minden idők egyik legjobbja, és még sok éve lehet hátra. Novak az egyik legnehezebben megverhető játékos - különösen a gyors kemény pályákon - mert nincs olyan pont a játékában, ami sebezhető. Rafa hihetetlenül nagy küzdő, de ellene legalább taktikailag megvan, hogyan lehet legyőzni, ami persze még nem jelenti azt, hogy sikerül is. Épp csak annyit, hogy felépíthető ellene egy taktika, megvan, hogyan érdemes teniszezni ellene."

"Novakot szinte lehetetlen taktikailag megfogni. Szerintem az az egyetlen módja, ha sikerül háborúba menni ellene, megmutatni, hogy akár egy öt órás küzdelemre is készen állsz, hátha türelmetlenné válik, elveszíti a fókuszt és azt érzi, hogy a fegyverei nem elég jók ellened. Ellenkező esetben véged van."
Hozzászólások