US Open - Osaka és a Williamst legyőző Azarenka játsszák a női döntőt a US Openen
Osaka és a Williamst legyőző Azarenka játsszák a női döntőt a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Osaka és a Williamst legyőző Azarenka játsszák a női döntőt a US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/11 06:05
Naomi Osaka és Victoria Azarenka játsszák a szombati női egyes döntőt a US Openen. A két évvel ezelőtti bajnoknő a torna felfedezettjét, Jennifer Brady-t győzte le, míg a 2012-es és 2013-as döntős Serena Williamst verte az elődöntőben.

Hatalmas adogatásokról és óriási alapütésekről szólt Osaka és Brady mérkőzése, melyen késhegyre menő csatát vívott a két játékos. Az első játszmában egyetlen bréklabda adódott mindössze, 3:3-nál, ám azt az amerikai kihasználatlanul hagyta. A hálóba ütött ugyanis egy ritörnt Osaka második adogatásánál. 

A második szettben aztán Brady kemény munkája kifizetődött 4:3 30-40-nél egy elképesztő labdamenet végén övé lett a pont, amivel 5:3-as előnybe került. Ezt követően ki is szerválta a játszmát és kiegyenlített.

Jöhetett a döntő szett, ahol a korábbi bajnok még tovább tudott emelni a játéka színvonalán és egyre inkább ráerőltette az akaratát az ellenfelére. Osaka kihasználta Brady pillanatnyi kihagyását és 3:1-nél brékelőnybe került. A kétszeres Grand Slam-bajnok nem ingott meg a meccs vége felé haladva sem és simán lezárta a mérkőzést. 17-ből 14 elő szervája mögött pontot csinált, míg ellenfele bréklabdáig sem jutott el. 35 nyerő mellé 17 hibát ütött a mérkőzésen.

Osaka 8-0-ra áll azokon a Grand Slam-meccsein, amelyeket a tornák végjátékában vívott. A japán lány megnyerte pályafutása eddigi mindhárom negyeddöntőjét, mindhárom elődöntőjét és mindkét döntőjét.

"Rengeteget jelent számomra ez a győzelem" - mondta Osaka. "New York jóformán a második otthonom. Szeretem az itteni hangulatot még akkor is, ha most sajnos nem lehetnek nézők a stadionban. Jól megy nekem a játék ezen a pályán. Pozitívan akartam kijönni a karanténból. Úgy, hogy nem számít, hogy nyerek vagy veszítek. Ettől függetlenül persze boldog vagyok, hogy itt tartok."


Azarenka meglehetősen idegesen kezdte a mérkőzését Serena ellen és két kettős hibát ütve rögtön elvesztette az adogatását. Az amerikai is küzdött a szervagémjével, ő azonban meg tudta azt fordítani 15-30-ról. Mivel Williams másodszor is brékelt, 14 perc után már 4:0 arányban vezetett. A végén Azarenka elkezdett életjeleket mutatni, de a szettet már nem tudta megfordítani, melyet Serena behúzott 6:1 arányban.

Kulcsfontosságú volt, hogy a második szett második játékában Azarenka bréklabdát hárítva végül hozni tudta az adogatását. Egyre inkább megérkezett a mérkőzésbe, egyre élesebben játszott, egyre korábban ütötte meg a labdákat. Az ötödik játékban elvette Serena adogatását és először vezetett a mérkőzésen. Vika ekkor hat nyerővel és ki nem kényszerített hiba nélkül állt a második játszmában. 5:3-nál újra brékelt, övé lett a szett, jöhetett a döntő játszma.

Azarenka fölénye folytatódott, ráadásul 1:0 40-40-nél Serena bokáját ápolni kellett. Mindez nem zavarta meg a belorusz lányt, aki 3:0-ra, majd 4:1-re is elhúzott. Serena stabilizálta a játékát, de Azarenka is higgadt tudott maradni és 5:3-nál adogathatott a meccsért. Ezt gond nélkül megoldotta, ami azt jelenti, 2013 után ismét Grand Slam-döntőt játszhat. 


"Elképesztő, hogy hét év után ismét ott lehetek a döntőben" - mondta Azarenka. "Örülök, hogy egy ekkora bajnok ellen játszottam az elődöntőben. Tudtam, hogy egy meccsnek nincs vége, amíg tényleg nincs vége, ezért nem adtam fel 1:6-nál sem. Nagyon nagy gödörben voltam, de játékról játékra megpróbáltam kijönni ebből. Remélem Serena és én sok nőt tudunk inspirálni, hisz mindenki láthatja, hogy mennyi mindent lehet elérni édesanyaként is a versenypályán. Osaka ellen nehéz dolgom lesz, de megpróbálom majd élvezni a döntőt."

US Open, női elődöntők

Naomi Osaka - Jennifer Brady 7:6(1), 3:6, 6:3
Victoria Azarenka - Serena Williams 1:6, 6:3, 6:3

Hozzászólások