US Open - Djokovic leléptetésével új GS-bajnok lesz a férfiaknál, Zverev simán továbbment, Kvitova kiesett
Djokovic leléptetésével új GS-bajnok lesz a férfiaknál, Zverev simán továbbment, Kvitova kiesett
Fotó: Europress/AFP

Djokovic leléptetésével új GS-bajnok lesz a férfiaknál, Zverev simán továbbment, Kvitova kiesett

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/07 04:30
A nap, egyszersmind a torna eddigi legdöbbenetesebb sztorija, hogy Novak Djokovicot leléptették a nyolcaddöntős mérkőzésén történt incidens miatt. Továbbjutott azonban a férfiaknál Alexander Zverev, a nőknél pedig Jennifer Brady, Yulia Putintseva és Shelby Rogers.

A nap első győzelmét Jennifer Brady szerezte, aki a korábbi US Open bajnok Angelique Kerbert győzte le 6:1, 6:4 arányban. Az idei szezonban, de különösen az újraindulás óta kiváló formában teniszező amerikai bátran, elfogódottság nélkül kezdte a mérkőzést, gyorsan sikerült is elbizonytalanítania a korábbi világelsőt. Brady irányította a játékot, Kerber pedig adogatóként folyamatosan gondban volt, alig 22 perc alatt el is bukta a játszmát.

A második szettben Brady ott folytatta volna, ahol abbahagyta, azonban megsérült a combja, és ápolást kellett kérnie. A szünet után az amerikai jóval többet hibázott, mint addig, ennek megfelelően szorosabb is lett a meccs. Kerber megérezte a lehetőséget, azonban a kulcspillanatokban Brady össze tudta magát szedni, kiszerválta a mérkőzést és bejutott élete első Grand Slam-negyeddöntőjébe. 

"Elképesztő első szettet játszottam" - mondta Brady. "Nem hiszem, hogy sokat rontottam, sőt az is lehet, hogy egyáltalán nem. Utána elkezdett fájni a lábam, ami eléggé zavart, úgyhogy mindenképpen be akartam fejezni kettőben." 

Feszült, hullámvasútszerű összecsapás lett Yulia Putintseva és Petra Martic mérkőzése. A kazah lány villámrajtot vett, és mindössze 18 perc után már 5:0 arányban vezetett. Innentől kicsit szabadabban szaladt Martic kezében az ütő, és meg is kezdte a fölzárkózást, mielőtt azonban nagyon meleg lett volna a helyzet Putintsevának, lezárta a játszmát.

A másodikban Martic jóval proaktívabban teniszezett, összesen 22 nyerőt ütött, közel háromszor annyit, mint az elsőben. Putintsevát ápolni is kellett a szett közepén, így a horvát könnyedén be tudta fejezni a játszmát. Ezt követően a kazah mintha csak nyomott volna magán egy reset gombot, azt a teniszt kezdte el hozni, amit az első szettben láthattunk tőle. A vége is hasonlóan alakult, és épp mielőtt bajba került volna, még időben lezárta a meccset, és 6:3, 2:6, 6:4-gyel bejutott a legjobb nyolc közé. 

Novak Djokovic torkon lőtte a vonalbírót, leléptették a US Openen | Eurosport

Novak Djokovic óriásit hibázott, amikor egy elvesztett adogatójáték után, 5:6-os állásnál elütötte a labdát és nem szándékosan ugyan, de eltalálta a nyakán az egyik vonalbírót. A világelső Pablo Carreno Busta ellen vívta nyolcaddöntős mérkőzését. Djokovic 5:4-nél kihagyott három játszmalabdát, ami után érthető módon egy kicsit felpaprikázta magát.

Rendkívül szoros mérkőzésen jutott tovább Shelby Rogers, aki világranglista 93.-ként négy meccslabdát hárítva 7:6(5), 3:6, 7:6(6) arányban verte a hatodik kiemelt Petra Kvitovát. A kiélezett első szettet követően úgy tűnt, hogy a cseh magára talál, ugyanis rendkívül agresszív és egyre pontosabb játékkal viszonylag simán hozta a második játszmát. 

A döntő szettben Kvitova 5:4-es állásnál fogadott a mérkőzésért, és el is jutott meccslabdákig, de azok egyikét sem tudta értékesíteni. A játszma rövidítésbe torkollott, amelyben a cseh ismét volt egy pontra is a továbbjutástól, ráadásul ezúttal adogatóként, azonban kettős hibát ütött. A végére Kvitova szétesett, Rogers higgadt tudott maradni, így ő jutott be a legjobb nyolc közé.

Alexander Zverev megszakította a német férfi teniszezők 13 éve tartó rossz sorozatát azzal, hogy 6:2, 6:2, 6:1 arányban átgázolt Alejandro Davidovich Fokinán, amivel bejutott a negyeddöntőbe. A bő másfél órás mérkőzésen Zverev kifogástalan teniszt tett a pályára és 38 nyerőt ütve magabiztos győzelmet aratott. 

Mindez azt jelenti, hogy a német játékos Wimbledon kivételével valamennyi Grand Slam-tornán eljutott már legalább a legjobb nyolcig. A tornán ez volt eddig a legsimább mérkőzése, ezt az ő esetében azért fontos hangsúlyozni, mert korábban jellemző volt rá, hogy kizsigerelve, ötszettes meccseket halmozva érkezett meg a második hét kapujába.

"Van még min dolgozni" - mondta Zverev a találkozó után. "De ott vagyok a negyeddöntőben, ami feltétlenül egy jó dolog."

Hozzászólások