US Open - Nem csak a tenisz, hanem Novak Djokovic érdeke is az volt, hogy leléptessék
Nem csak a tenisz, hanem Novak Djokovic érdeke is az volt, hogy leléptessék
Fotó: Europress/AFP

Nem csak a tenisz, hanem Novak Djokovic érdeke is az volt, hogy leléptessék

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/09/07 09:32

Persze a legjobb nyilván az lett volna, ha nem történik semmi, de olyan azért ritkán van, hogy ne történjen semmi. És olyan sincs, hogy mindig megmenekülj. Egyszer már, 2016-ban a Garroson - Djokovic életének talán legfontosabb tornáján - Berdych ellen hasonlóan lényegtelen helyzetben az ütőjét hajította dühében a labdaszedő felé. Akkor még fogta a Jóisten a kezét, és az ütő nem talált el senkit. A labda most igen.

Nem lamentálnék az eset feleslegességén, azon sem, hogy ilyet mindenki csinál. Azzal sem foglalkoznék, hogy bizonygassam, helyes döntés született. 

Akinek nem elég Wilander, Becker, Corretja és Henin egybehangzó véleménye, azzal nem nagyon tudunk mit kezdeni.

Én arról írnék, miért van ez így jól. Már persze akkor, ha kiindulópontnak azt a momentumot tekintjük, amikor a labda szegény vonalbíró hölgy torkán landolt, és elengedjük azt az eshetőséget, hogy az esetet akár el is lehetett volna kerülni. Arról írnék, hogy miért jó az, hogy a supervisor meg merte hozni azt a döntést, amit teljesen egyértelműen meg kellett hoznia ugyan, ám amit meghozni ettől még semmiképpen sem lehetett könnyű. 

Abba gondoljunk bele, hogy mi van, ha Novak Djokovic ezt az esetet megússza. Mi lett volna vele? És mi a sportággal? 

Hogyan zártak volna ki ezután bárhol, bárkit? Nem világsztárokat, nem olyan embereket, akik ebből élnek, hanem gyerekeket, junior vagy ifi játékosokat akárhol a világon? Hány szülő rángatta volna a kerítést, amikor leléptetik a szeme fényét, mert mondjuk a vezetőbíró felé ütötte a labdát dühében egy elveszített játék után? Hány szülő ordította volna magából kikelve, hogy hát ő bizony látta a tévében azt a Djokovic nevűt, aki megúszta ugyanezt. Sőt nem is ugyanezt, hiszen a kicsi Charlie csak a bokáját találta el a bíró úrnak, nem pedig a torkát! Azt is véletlenül.

És mi lett volna Djokoviccsal? Ha mondjuk csak pontbüntetést kap, és megfordítja a meccset? És megnyeri az egész tornát, behúzva ezzel a 18. Grand Slam-trófeáját? Mit szólt volna akkor Shapovalov, Henman, Tarango vagy Nalbandian, akit ilyenért már leléptettek? Mit gondolt volna akkor a többi játékos? Ha Nole még ezt is ki tudja dumálni? Vagy nem tudja kidumálni, csak nem merik leléptetni, mert ő az, aki? 

Akkor már sokkal jobban van ez így. 

A világ legjobb teniszezője tett valamit, amit mindenki tudja, hogy nem kellett volna tennie, de azt is tudja mindenki, hogy nem szándékosan tette. 

Nem akart senkinek ártani, csak dühében elütött egy labdát, amit elütnek sokan. Ez a labda ezúttal nem ment jó helyre. Ő viszont kultúrember módjára vállalta a tettéért a felelősséget, nem cirkuszolt, nem hisztériázott, hanem elfogadta a büntetést, amit a supervisor kirótt. Igaz, ez nem egy Grand Slam-trófea, de szerintem jobban járt így, mintha mehet tovább minden és megnyeri a tornát. Férfiként jött ki a helyzetből, mert úgy viselkedett, ahelyett, hogy magyarázkodhatna az eset miatt, amíg él.

Hozzászólások