US Open - New York állam közölte, jobb lenne, ha a pálya helyett karanténban lenne a teniszező
New York állam közölte, jobb lenne, ha a pálya helyett karanténban lenne a teniszező
Fotó: Europress/AFP

New York állam közölte, jobb lenne, ha a pálya helyett karanténban lenne a teniszező

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/05 08:20
Egészen furcsa események zajlottak a US Open pénteki játéknapján, miután a Louis Armstrong stadion programját különösebb indoklás nélkül csúsztatták folyamatosan, menet közben pedig csak mindenki találgatott, mi lehet a háttérben. 

Alexander Zverev és Adrian Mannarino harmadik fordulós mérkőzése került veszélybe, és a Twitter-konteók már ekkor megszellőztették, hogy a halasztásnak köze lehet a koronavírushoz. Mannarino ugyanis egyike volt annak a hét teniszezőnek, akit azért zártak karanténba (vagyis inkább egy szigorított buborékba), mert kapcsolatba került a tornát megelőzően pozitív tesztet produkáló Benoit Paire-rel.  

Az ESPN először "politikai szálat" emlegetett, és a fejleményeket az utóbbi napokban lázongó játékosokkal hozták összefüggésbe. Ezen belül is többféle verzió keringett, az egyik szerint Mannarino maga kezdeményezett bojkottot a társak hazaengedése érdekében, a másik alapján pedig a francia nagypolitika próbált nyomást helyezni a szervezőkre, hogy engedjék el a karanténra ítélt teniszezőket.

  

Az Eurosport német nyelvű csatornája elérte Mischa Zverevet, aki ugyan nem volt ott a helyszínen, de legalább beszélgetett a hasát látványosan süttető, láthatóan meccshangulaton kívül eső öccsével, aki megerősítette, hogy a játékosok is csak az utolsó pillanatban értesültek a változásokról. A helyzet komolyságát illetően árulkodó volt az ötödik kiemelt feltűnően laza viselkedése is.

"Felhívtam, ő pedig valamelyest beavatott a helyzetbe, és most az a status quo, hogy várniuk kell a döntésre, de azt nem tudom pontosan, hogy kitől. Ezért is tűnt ennyire nyugodtnak. Mondtam neki, hogy koncentráljon, de egyelőre kevés eredménnyel. Közben nézem Shapovalov mérkőzését is, láttam őt az adásban, nem úgy tűnt, mint aki nagyon melegítene" - mondta az idősebb Zverev-tesó.


A mérkőzést végül jókora késéssel, de csak elkezdték, Zverev négy szettben búcsúztatta a francia játékost. A mérkőzés utáni nyilatkozatában pedig megerősítette azt, amit sejtettünk: egyszerűen nem számított arra, hogy ilyen körülmények között pályára fognak lépni. "Én azt az infót kaptam, hogy nagyon kevés esélye van a meccsnek" - magyarázta a meccs utáni interjúban.

"Nem tudom, hogy hallottatok-e róla, de ott volt Benoit Paire közelében, és azt hiszem, hogy New York államától jött egy hívás, és azt mondták, nem kellene játszania. Oda-vissza ment az egész, színtiszta politika volt. Mi, játékosok nem voltunk benne, csak üldögéltünk" - mondta a német, aki egyébként ez ügyben elég szavahihető, hiszen kellően jól dokumentálták a kamerák a tevékenységét.

  

Mérkőzés közben egyébként az amerikai szövetség kiadott egy közleményt arról, hogy a háttérben folyamatosan zajlott a párbeszéd a felek között, de azt már nem mondhatják meg, pontosan miről van szó. Sokat a hivatalos csatornákon keresztül nem tudtunk meg, így aztán az, hogy pontosan mi is történt, Mannarino nyilatkozatából derült igazából ki.

"Úgy készültem, hogy 2:30-kor pályára lépünk. De aztán a tour menedzser odajött, és elmagyarázta a helyzetet, hogy az állami egészségügyi hatóság átvette az irányítást a várostól. Vasárnap a város engedélyezte, hogy pályára lépjek, de az állam felülbírálta ezt a döntést, azt mondták, mivel pozitív esetnek voltam kitéve, ezért karanténba kellene lennem a szobámban és nem léphetek a mai napon pályára.

Közölték velem, hogy kapcsolatba lépnek pár emberrel, hátha meg tudják változtatni a döntést. Nyilván minden követ megmozgattak, arrébb tolták a meccset, Sascha pedig rendes volt, beleegyezett. Azt mondták, hogy megvizsgálják a lehetőséget, van-e mód a pályára lépésre. Nyilván ezt meg is tették. Sok minden történt egyszerre. Én közben igyekeztem felkészülni. Odaadtam a telefont az edzőmnek, és közöltem vele, hogy próbálja nyomon követni az eseményeket, inkább ő foglalkozzon ezzel, én próbáltam a meccsre koncentrálni és felkészülni, mintha ötkor pályára kellene lépnem. Készen akartam állni a játékra, ha van rá lehetőségünk.

Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik segítettek, hogy játszhassak a mai napon. 4:30 körül kaptam a hírt, miszerint megkaptunk a pályára lépéshez az engedélyt. Sajnos kikaptam, de annak örülök, hogy a pályán lehettem"
- mondta a francia teniszező. 

Mannarino ügyében a teniszpolitikában egyre aktívabb Novak Djokovic is megpróbált segíteni, ám hiábavalóak voltak a próbálkozásai a kormányzó, Andrew Cuomo elérésére. "Megértettem, hogy ő az egyetlen, aki valóban képes egy ilyen döntést megváltoztatni" - magyarázta a világelső, miután könnyed, 6:3, 6:3, 6:1-es győzelemmel továbblépett Jan-Lennard Struffot.

Hozzászólások