US Open - Hiába hozta magát vissza Azarenka, az az ember érzése, hogy ez a torna Osakának áll
Hiába hozta magát vissza Azarenka, az az ember érzése, hogy ez a torna Osakának áll
Fotó: Europress/AFP

Hiába hozta magát vissza Azarenka, az az ember érzése, hogy ez a torna Osakának áll

Mivel a mai napra már csak egy mérkőzés maradt, a szokásos ajánló helyett inkább azt írtuk meg, hogy szerintünk ki emelheti magasba a végén a trófeát. Este 10 órától pedig úgyis minden kiderül! 

Naomi Osaka

Bár Victoria Azarenka régi önmagánál is félelmetesebb küzdőszellemmel, szetthátrányban bréklabdánál már-már szuggesztív önspanolással hozta vissza magát a meccsbe és nyerte meg az elődöntőt Serena Williams ellen, mégis az az érzése az embernek, hogy ez a US Open Naomi Osakának áll.

Ez a még mindig kislány szelídségű japán lány ma már a női sportvilág legnagyobb hatású csendes aktivistája lett, de igazából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ilyen gyors kezet rég nem látott a világ női teniszben. A szinte hibátlanul játszó Jennifer Brady ellen is volt minden ütésre olyan válasza, ami már szinte értelmezhetetlen sebességtartományból jött.

Ha ő meg tudta nyerni a 2018-as döntőt egy önmagából kikelt Serena és 23 ezer fújoló ember előtt, akkor miért ne tudna a saját világában maradni szombat este, amikor az Arthur Ashe Stadion mindössze ürességtől fog kongani és csak Vika sikolyaitól fog visszhangozni?

Naomi Osakának ez az igazi vadászterepe. (Szántó Petra)

Az Osaka-Azarenka US Open-döntő a tenisz mellett a képviselt értékek csatája is lesz | Eurosport

Egyaránt karrierje harmadik Grand Slam győzelmére hajt a US Open ma esti döntőjében Naomi Osaka és Viktoria Azarenka, ezzel azonban a két játékos közötti hasonlóságok felsorolásával végeztünk is. Amíg a japán teniszező huszonkét évesen a jelen és közeljövő nagy csillaga, addig a harmincon túli belorusz játékos immáron édesanyaként, egy kishíján befejezett karrierbe lehelhet egy utolsó nagy leheletet.

Osaka – Azarenka 2-0

Egyértelműen a két legjobb formában lévő játékos jutott a döntőbe, ők dominálták a felvezető tornát, és ők a legjobbak itt a US Openen is. Azért tarthatjuk talán Osakát valamivel esélyesebbnek, mert közel olyan adogatásokra képes és közel olyan tempón tud játszani, mint az a Serena, aki hengerelt Azerenka ellen az első szettben. Azzal a különbséggel, hogy ezt a teniszt ő erőnlétileg is végigbírja. Az is igaz persze, hogy Osaka eddig valószínűleg nem találkozott olyan szintű fogadóval, mint Vika. És talán olyan szintű harcossal sem. A japán mellett szólhat még, hogy edzője, Wim Fissette alaposan felkészíthette őt Azarenkából. A taktikát persze végre is kell tudni hajtani, ami nyilván nem lesz egyszerű. Két szoros szettre és Osaka győzelmére számítok. (Kálmán Laci)

Osaka - három szettben

Valakinek most már nagyon illene szegény Azarenka mellett érvelni, akit amúgy egyáltalán nem tartok annyira esélytelennek a döntőben, mint amennyire egyhangúan Osakát hoztuk ki győztesnek. Sőt, ha százalékokban kellene kifejezni, 55-45 arányban tennék a japán lányra a fehérorosszal szemben. (Ami talán csak egyel szofisztikáltabb formája annak a kijelentésnek, miszerint ezen a mérkőzésen bármi megtörténhet.)

Ennek viszonylag egyszerű oka van: Osakát most megint rettentő erősnek érzem fejben, csakúgy mint az előző két Grand Slam-győzelme alkalmával. Ez már a New York-i felvezetőversenyen is érződött rajta, úgy menetelt a döntőig, hogy közben nagyon nehéz helyzeteket kellett megoldania, és mindegyiket sikerült. Nagy kár, hogy a döntőre már nem tudott kiállni egy hajlítóizom-sérülés miatt, hiszen az ellenfele ott ugyanúgy Azarenka lett volna.

Messzemenő következtetéseket nyilván a döntőbeli összecsapásukból sem lehetett volna levonni, hiszen hiába egyezik meg a helyszín, a szituáció egészen más. Úgy sejtem, ez ellentétes folyamatokat indít el bennük: Osaka a mostani helyzetben még koncentráltabb lesz, míg Azarenka játékát valamelyest visszafogja majd a tét. Nem kell, hogy olyan nagyon így legyen, mint Serena ellen volt, bőven elég, ha csak picivel szürkébb a szokásosnál.

azarenka-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ez a mérkőzés alapvetően a sebességen fog múlni. Azon, hogy Osaka tudja-e odáig fokozni a játék dinamikáját, ahova jelenleg a női mezőnyből senki sem tudja őt követni. Ez azonban Azarenka ellen egyáltalán nem könnyű, Aryna Sabalenkának például négy játékot ért, hogy jó nagy erővel visszaküldte honfitársa térfelére a labdákat. Azarenka ugyanis kiválóan tud az ellenfél sebességéből dolgozni, miközben persze ő maga is komoly ütőerővel bír.

Itt jön képbe az adogatás, ami döntő tényező lehet, és épp ez az a pont, ami leginkább a japán mellett szól. A Jennifer Brady elleni elődöntőben mindketten nagyon magas színvonalon adogattak, összesen volt hat bréklabda a mérkőzésen, két brékkel. A japánnal ellentétben Azarenka sokkal ritkábban tudja megalapozni a labdameneteket a szerváival, a második szervái pedig már-már a csemege kategóriába tartoznak egy Osaka-szintű játékosnál.

Amennyiben a japán a vártnál tompábban teniszezne, és a konstans magas tempó helyett Azarenka ritmusváltásai határoznák meg a labdameneteket, akkor nyílna meg leginkább az út a fehérorosz előtt. (Németh Dániel)

Hozzászólások