US Open - Naomi Osaka: "Kobe talán most büszke rám, szeretném életben tartani az örökségét"
Naomi Osaka: "Kobe talán most büszke rám, szeretném életben tartani az örökségét"
Fotó: Europress/AFP

Naomi Osaka: "Kobe talán most büszke rám, szeretném életben tartani az örökségét"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/13 16:31
Az immáron kétszeres US Open-győztes Naomi Osaka az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy nem csak a teniszével akar komoly hatást gyakorolni a világra. Ezt jól mutatja, hogy a közösségi oldalán megjelent első trófeás képe legalább annyira szól a tragikus körülmények között elhunyt NBA-legendáról, Kobe Bryantről, mint róla. 

Osaka úgy emelte magasba a győzelméért járó trófeát, hogy közben Bryantre emlékezve egy nyolcas számmal ellátott Lakers-mezt viselt. Az NBA-sztár és 13 éves lánya még az év elején szenvedett tragikus helikopter-balesetet. 

A Twitterre és az Instagramra feltöltött kép alá Osaka a következőket írta: "A meccseim után minden nap ezt a mezt viseltem. Hiszem, hogy ez erőt adott nekem. Mindvégig."

Kobe halála után Osaka többször is beszélt arról, hogy a legenda mint nagy tesó, mint mentor volt jelen az életében. Személyesen is ismerték egymást, korábban többször is találkoztak. 2019 augusztusában Bryant méltatta a japán lányt, és azt mondta, "nagyon ritka, hogy egy sportoló ennyire fiatalon, így bízzon a képességeiben."

"Úgy érzem, van néhány olyan dolog, amiért Kobe most talán büszke lehet rám" - mondta Osaka a győzelme után. "Számomra fontos, hogy életben tartsam az ő örökségét. Szerintem csodálatos dolog, hogy valaki ennyire sok embert tudjon inspirálni. Mindenkinek van egy szép emléke róla, amiből kiderül, milyen kedves, segítőkész ember volt ő."

Bryant egyike az elmúlt két évtized legeredményesebb kosarasainak. 2008-ban ő lett az NBA legértékesebb játékosa, és további két alkalommal volt a döntő MVP-je. Kétszeres olimpiai aranyérmes és 18 alkalommal játszott all star-mérkőzést. 

Osaka maga is sokakat inspirált az elmúlt hetekben, köszönhetően annak a kampánynak, melyet a társadalmi igazságosságért folytatott. Minden mérkőzésére egy olyan valakinek a nevet ábrázoló maszkban jött ki a pályára, aki rasszista bűncselekmény következtében vesztette életét. A döntő előtt a hetedik maszkján Tamir Rice neve szerepelt, egy 12 éves fiúé, aki 2014-ben rendőri túlkapás áldozata lett. Osaka célja az volt ezzel az akcióval, hogy minél több ember, minél közelebbről ismerje meg az áldozatokat.

"Ami engem illet, én például sokkal könnyebben tanulok tapasztalatok útján. Sokan azt hiszeik, hogy tudják, mások nem is akarják tudni, ezek az emberek mi mindenen mehettek keresztül. Számomra nagyon értékes dolog, hogy megoszthatok történeteket és meghallgathatom az emberek élményeit, tapasztalatait."

A társadalmi igazságosság ügye nemcsak Osakának, hanem a hozzá közelállóknak is rendkívül fontos kérdés. Mint ismeretes, Naomi édesanyja japán, édesapja haiti származású, ő maga pedig jórészt az Egyesült Államokban nőtt fel.

"Rengeteget olvastam Haiti történelméről, és apu is sokat mesélt róla. És ott van a barátom is, aki imád olvasni, tőle is nagyon sok könyvet kapok folyamatosan. Igyekszem az információk zömét nem a hírekből megszerezni. Pórbálom kialakítani a saját véleményem."

A társadalmi igazság melletti kiállásért számos legenda, köztük sok tenisznagyság is méltatta őt. Mások mellett Billie Jean King szerint is példamutató, amit Osaka, mint élsportoló tesz. 

"Több, mint ötven éve már, hogy olyan hatalmas atléták mint Muhammad Ali, John Carlos, Tommie Smith és a WTA-t alapító kilenc nő felálltak, és a sport segítségével hallatták a hangjukat. Mindezt annak érdekében, hogy igazságosabb társadalomban élhessünk. A stafétát továbbadták, Naomi pedig elfogadta."

Ubitennis

Hozzászólások