US Open - Orosz forradalom: Medvedev és Rublev botrányos juniorokból lettek példamutató topjátékosok
Orosz forradalom: Medvedev és Rublev botrányos juniorokból lettek példamutató topjátékosok
Fotó: Europress/AFP

Orosz forradalom: Medvedev és Rublev botrányos juniorokból lettek példamutató topjátékosok

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/06 16:44
Daniil Medvedev és Andrey Rublev is tükörsimán hozta a maga mérkőzését a US Open szombati játéknapján, ami azt jelenti, hogy mindkét orosz teniszező bejutott a legjobb tizenhat közé. A meccseik utáni sajtótájékoztatókon sokat elárultak kettejük közös múltjáról is, mely még junior korukban kezdődött. 

"Az első emlékeket könnyű fölidéznem" - mondta Medvedev a JJ Wolf ellen 6:3, 6:3, 6:2 arányban megnyert meccse után. "Játszottunk egy meccset egymás ellen, amikor 11 vagy 12 évesek voltunk. Ha a hozzáállásunkat nézzük, elképzelni sem lehetett nálunk rosszabb junior korú játékosokat."

Medvedev azt mesélte, hogy mindkettejüknek komoly gondjai voltak azzal, hogy megpróbálják valahogy az ellenőrzésük alatt tartani az érzelmeiket.

"Sírtunk, meg áthajigáltuk az ütőinket a kerítés fölött. Fiatalok voltunk, és iszonyúan utáltunk veszíteni. Én akkoriban folyton csak átemelgettem, nem csináltam semmi mást. Tényleg. Ő pedig..., nos, akkoriban még nem igazán ütötte keményen a labdákat. Őrült meccset játszottunk. Ez az első emlékem magunkról."

Medvedev elemzője azért a pár százalékért küzd, ami elválasztja játékosát a Nagy Hármastól | Eurosport

Fabrice Sbarro neve legfeljebb a legelszántabb teniszrajongók körében cseng ismerősen, pedig a szakembernek elévülhetetlen szerepe van a tavalyi szezonban sokat fejlődő Daniil Medvedev eredményeiben. Sbarro adatelemzőként dolgozik az orosz stábjában, az évtizedes munka során felépített adatbázisát felhasználva próbálja ellátni játékosát a szükséges információkkal.

Rublevtól többek között azt kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy mit gondol, mitől lett Medvedev ilyen különleges játékos. Ő pedig sorolta is honfitársa jobbnál jobb tulajdonságait.

"Ami Daniilt illeti, hihetetlenül jó szervája van, elképesztő fogadása, borzasztóan jó a lábmunkája és óriási küzdő. És úgy összességében rendkívül szokatlan a stílusa."
"Egész egyszerűen nem tudod követni őt. Nem hagy téged kibontakozni, nem hagyja, hogy a saját játékodat játszd. Lassítja a tempót, belekényszerít a hosszabb labdamenetekbe. A legtöbb játékos, ha egy órán keresztül így kell teniszeznie, elkezd stresszelni , elkezd kapkodni, esetleg egy kicsit fel is adja a küzdelmet. Rövidítik a pontokat, de általában többet hibáznak, mint ahány nyerőt szórnak. Elképesztően jól szedi szét az ellenfél játékát. Ettől lett ő top 3."

Medvedev szerint Rublev 2020-as előretörésének a kulcsa a kiegyensúlyozottság. Tény és való, ebben a csonka szezonban is van már két tornagyőzelme, és 18-4-es idei mérleggel várja a következő fordulót.

Andrey Rublev azt mondja, a türelem és a mentális stabilitás a kulcs ahhoz, hogy szintet tudjon lépni | Eurosport

Egy, a selejtező első fordulójában elszenvedett vereség általában nem tartozik a teniszezők legkellemesebb emlékei közé. Andrey Rublev azonban szívesen gondol vissza 2019 júniusára, és a halléi torna kvalifikációjára. Azok után ugyanis, hogy volt egy fáradásos törése a hátában, majd egy csuklósérülése, végre újra versenyezhetett.

"Tudtuk, hogy brutális teniszre képes, de tényleg egészen hihetetlen a játéka. Az, hogy eddig nem volt elöl, azért van, mert nem volt kiegyensúlyozott. Most az. Minden tornán, ahol elindul, iszonyú jól játszik. Csodálatosan kezdte az évet és reméljük így is fogja folytatni."

Medvedev a Fucsovics Marcit legyőző Frances Tiafoe-val játszik majd a legjobb nyolc közé jutásért, míg Rublev következő ellenfele a hatodik kiemelt Matteo Berrettini lesz.

Ha esetleg mindketten továbbjutnak, egymás ellen játszanak majd az elődöntőbe kerülésért. 

TennisNow

Hozzászólások