US Open - Két évvel ezelőtt hajókat pucolt, most a tavalyi döntőssel játszik
Két évvel ezelőtt hajókat pucolt, most a tavalyi döntőssel játszik
Fotó: Europress/AFP

Két évvel ezelőtt hajókat pucolt, most a tavalyi döntőssel játszik

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/03 15:00
Csütörtök este a tavalyi döntős Daniil Medvedev egy 100-on kívüli ausztrál teniszező ellen lép pályára. Leendő ellenfele, Christopher O’Connell kifejezetten érdekes pályafutást tudhat maga mögött, hiszen nagyon sokáig sikertelenül próbálkozott a 200-as határ áttörésével, egy térdsérülést követően a pályafutását is szüneteltette. Fél éven át konkrétan hajók takarításából élt.

Az ausztrál játékos 2018 elején érezte, hogy valami nem stimmel a térdével. A diagnózis egyértelmű volt: ízületi gyulladást állapítottak meg, így - besokallva az állandó kezelésektől - egy időre eltávolodott a tenisztől. A hat hónapos kényszerpihenő során a teniszpályák helyett inkább a kikötőket látogatta. "Azt éreztem, hogy van még keresnivalóm a sportban, ezért mindig is az volt a terv, hogy visszatérek. Ugyanakkor a sérülések dühítettek, olyanba akartam belefogni, aminek nincs köze a teniszhez. Így hát hajókat takarítottam."

A váltás megdöbbentette a környezetét, hiszen ezzel a melóval jóval kevesebb pénzt keresett, mint amit például edzőként kaphatott volna. "Arra gondoltam, 'szuper, senkinek nem kell megtanítanom tenyerest ütni, hajókat takaríthatok, pihenhetek.' Ezt is tettem, kibicikliztem a kikötőhöz, majd reggeltől délutánig melóztam. Így zajlott az életem februártól júniusig. Rettenetes volt a pénz, és mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, hiszen edzősködéssel jóval többet kereshettem volna. Én viszont a hajótakarítást választottam."

oconnell-min.jpgFotó: Europress/AFP

2018 decemberére valamennyi világranglistás pontját elveszítette, így szó szerint a nulláról kellett újra elkezdenie a teniszt. A szünet azonban láthatóan jót tett neki, mivel a visszatérése óta pályafutása legszebb időszakát élte meg: tavaly minden sorozatot figyelembe véve 106 meccsen lépett pályára, nyert egy Challenger-versenyt és az évet a 119. helyen zárta. Kedden pedig az első Tour-szintű győzelmét is letudta, miután 4:6, 6:4, 7:6, 6:4 arányban legyőzte a korábbi top 30-as Györe Lászlót a US Openen.

"Nagyon felvillanyozott. Kemény volt ez a hosszú szünet, de megérte, megvan az első győzelmem Grand Slamen. Ez hatalmas önbizalmat ad. Tudtam, hogy képes vagyok a top 100-as játékosok legyőzésére. Viszonylag kemény sorsolást kaptam az eddigi kettő Australian Open-szereplésem során. Azt gondoltam, hogy most elég jó esélyem van a győzelemre, szuperjó érzés, hogy sikerült elvégezni a munkát. Nagyon magabiztosnak érzem most magam" - nyilatkozta a teniszező, akinek anyagilag is sokat jelentett a siker.

Az idei US Opent megelőzően 275 ezer dollár volt az összkeresete, a keddi sikerével viszont 100 ezer dollárral gazdagodott. "Talán veszek egy autót, még nem tudom" - mondta nevetve. "Most nincs autóm. De minden megy vissza a teniszbe."

O’Connell az edzője és a fiziója nélkül utazott New Yorkba, aminek az az elsődleges oka, hogy a külföldről hazatérő ausztrálokra karantén vár. Alex de Minaur szerint O'Connell (akit az egyik legkeményebben dolgozó játékosnak tart) hihetetlenül jól viselte a nehéz körülményeket. "Ő az egyik legkedvesebb ember. Nem túl bőbeszédű, ezért is hihetetlen, hogy csak úgy kiment a pályára, és megnyert egy meccset, miközben a körülmények egyáltalán nem segítettek neki. Mindent egymaga csinál, szóval minden dicséretet megérdemel."

oconnell-ao-min.jpgFotó: Europress/AFP

A 26 éves ausztrálnak nem csak a térdével adódtak problémái, a teljes pályafutását végigkísérték kisebb-nagyobb sérülések, betegségek. 2012 és 2014 között kénytelen volt közel két évet kihagyni fáradásos keresztcsonttörés miatt, 2017-ben pedig tüdőgyulladással küszködött. "Furcsa egy probléma volt. A pályán minden rendben ment, simán ütöttem másfél órát, viszont aludni csak hármat tudtam. Nehéz volt ezen átlendülni. Egy idő után azt éreztem, hogy rossz a kondim, ezért még többet dolgoztam, ami csak rontott az állapotomon."

Honfitársa, John Millman nagyon örül O'Connell sikereinek. "Megérdemli. Mindannyian tudjuk, mennyi mindenen ment keresztül. Hihetetlen. Az a fajta ember, aki egyedül utazik a tengerentúlra, beleteszi a kemény munkát, és többé-kevésbé egyedül éri el ezeket az eredményeket. Most nagyon jó helyzetbe hozta magát, hogy áttörje a top 100-as határt, és hétről hétre ezen a szinten teniszezzen. Minden tiszteletem az övé."

A kemény munka gyümölcse beérni látszik, csütörtökön pályára léphet a tavalyi döntős Medvedev ellen. "Örülök a lehetőségnek. Tavaly hihetetlenül jó éve volt, itt például döntőig jutott. Bíznom kell magamban, úgy gondolom, megvannak az ütéseim, hogy megnehezítsem a dolgát. Sokszor láttam már játszani, ő viszont aligha látott engem, ami pozitívum lehet" - magyarázta O'Connell, aki pár mondatban összefoglalta, mit érdemes tudni róla. "Amúgy elég csendes srác vagyok. Keményen dolgozom és megvan bennem az ausztrálos keménység."

via ATP

Hozzászólások