US Open - Ezért igazságtalan Babos Timi kizárása
Ezért igazságtalan Babos Timi kizárása
Fotó: Europress/AFP

Ezért igazságtalan Babos Timi kizárása

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/09/06 10:40
Ami a legfontosabb: nem lesz itt semmiféle mélymagyar siránkozás, senki nem nyomta Krahácsot, nem rugdossák páros lábbal a tudjukkik ezt a lángoktól ölelt kis országot. Annyi történt, hogy Babos Timi csendes, ártatlan szemlélője volt egy olyan történetnek, amilyen történet az idei US Openben sajnos bőven benne volt.

Szintén nagyon fontos elmondani, hogy az, ahogyan Kiki Mladenovic viselkedett azóta, hogy 6:1, 5:1-ről majd négy meccslabdáról kikapott az orosz Varvara Grachevától, az nem volt méltó egy világpolgárhoz, akinek azért illik nyitott szemmel járnia-kelnie arra, amerre megfordul. 

Börtönhöz hasonlítani a buborék buborékját, amiben élnek, magukat pedig rabokhoz, már csak azért sem szerencsés, mert a rabok a börtönben azért ritkán rendelhetnek lazacsalátát a szobaszerviztől és még ritkábban versengenek hat számjegyű összegekért, ahogyan arra Andy Roddick olyan remekül rávilágított.

A buborék-buborékja, amibe a Paire 11’-nek élnie kellett azok után, hogy Benoit pozitív tesztet produkált, inkább volt kegy, mint büntetés. Inkább mutatta azt, hogy a USTA tényleg mindent megpróbált, hogy ezek a játékosok játszhassanak, nem pedig azt, hogy meg akarták őket büntetni. Persze ne legyünk vakok, ebben nyilván önös érdeke is volt az Amerikai Tenisz Szövetségnek, hiszen nem nézett volna ki jól, hogy rögtön a verseny előtt egy tucat teniszezőt léptetnek vissza, pedig a Paire 11’ helyére javarészt amerikai játékosok kerültek volna, akik pont az ilyen eshetőségre készülve kaptak szabadkártyát a páros versenyre. 

Mladenovicék maradhattak, és Kikit leszámítva végigjátszhatták a versenyüket, még ha azóta, amióta kiestek, nem is hagyhatják el a szállodai szobájukat, és nem is utazhatnak haza. Ám azt, hogy ők szoros kontaktok lehetnek, azt azért kalkuláhatták volna akkor, amikor leültek Benoit Paire-rel kártyázni. Akiről azért sejthető volt, hogy pozitív lehet. Aki észnél volt az elmúlt fél évben, annak meg kellett, hogy forduljon ez az eshetőség a fejében, azok után, hogy 0:6, 0:1-nél visszalépett Coric ellen a múlt héten.

Egyetlen dolog, ami miatt igazságtalan a döntés, és ami miatt Mladenovic és Timi dühös lehet, az az, hogy ha a többiek végigjátszhatták a tornát, akkor ők miért nem. A hivatalos válasz szerint nem a USTA döntött így, hanem a Nassau megyei egészségügyi hatóság. Az, amelyik tegnapelőtt már Mannarinót is alig akarta a pályára engedni. 

Ha az a kérdés, hogy mi változott meg tegnapelőttről vagy azelőttről tegnapra, a válasz egyszerű: nyilvánvalóan semmi. Az ebben rejlő igazságtalanság vitathatatlan. 

Mint ahogyan az is, hogy milliószámra tudnának mesélni átlagemberek szerte a világon, akik Mladenovichoz hasonló helyzetbe kerültek valamikor. Akik csak fél órát fröccsöztek a Jóskával a szomszédban, mégis karanténba kényszerültek. Tegnap pedig még lemehetett a közértbe, ma már nem. 

Egy ilyen járvány ellen a védekezés sosem lehet teljesen igazságos. Ilyen történetek mindig lesznek milliószám. Itt az a kérdés, hogy rendeznek-e tenisztornákat ilyen körülmények között, vállalva ezeket a kockázatokat, ezeket a lehetséges igazságtalanságokat, vagy nem rendeznek.

Több út nincs.

Hozzászólások