Tenisz - A világelső, tavalyi Garros-győztes kételkedik a US Open idei megrendezésében
A világelső, tavalyi Garros-győztes kételkedik a US Open idei megrendezésében
Fotó: Europress/AFP

A világelső, tavalyi Garros-győztes kételkedik a US Open idei megrendezésében

HosszabbitásHosszabbitás
2020/06/15 09:48
Kételkedik az amerikai nyílt teniszbajnokság megrendezésében Ashleigh Barty, a női világranglista éllovasa.

"Vannak aggályaim. Értem, hogy mindenképpen le kellene bonyolítani a tornákat, de a biztonság a legfontosabb. Alig várom, hogy versenyezhessek, csakhogy először meg akarok győződni róla, hogy a stábommal együtt biztonságban vagyunk. Egyelőre szó sincs arról, hogy ellenőrzés alatt lenne a koronavírus-helyzet" - jelentette ki a Roland Garros ausztrál címvédője.

A karrier Grand Slam és a világelsőség lebeg a US Open-győztes Bianca Andreescu szeme előtt | Eurosport

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két hónapban természetessé vált „home office" üzemmódban folytatódott az Eurosport „Tennis Legends" vodcast sorozata, ahol csatornánk állandó szakértői, Mats Wilander és Boris Becker ezúttal Bianca Andreescut és Felix Auger-Aliassime-et faggatták. Ebben a cikkben a tavalyi US Open győztes Andreescu nyilatkozatával foglalkozunk.

A nemzetközi teniszidény márciusban állt le a koronavírus-járvány miatt, és leghamarabb július végén folytatódhat. Az augusztus 31-re kiírt US Openről egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy zárt kapuk mögött rendezik meg a viadalt. A nemrég felmerült ötletek alapján az edzésekre érkező játékosok nem használhatnák az öltözőket, hanem a tréning után rögtön visszatérnének a repülőtér közelében lévő hotelbe. Ezt nem hagyhatnák el a torna alatt, és Manhattanbe sem utazhatnának be. Ha a férfi teniszezők kérik, előfordulhat, hogy csak két nyert szettig tartanak az ő mérkőzéseik is. A találkozókon előnyben részesülne a sólyomszem-technológia, kevesebb vonalbíró dolgozna a pályákon, és csak felnőtt labdaszedőket alkalmaznának.

A játékosokat Párizsban, Bécsben, Frankfurtban, Buenos Airesben és Dubajban "gyűjtenék össze", majd - negatív vírusteszt esetén - charterjáratokkal juttatnák el New Yorkba. A Queens negyedben lévő helyszínen aztán naponta ellenőriznék a testhőmérsékletüket és tesztelnék őket.

Bár Federer nem támogatja, akár nézők nélkül is kell a US Open, mert az emberek ki vannak éhezve a teniszre | Eurosport

Greg Rusedski, korábbi brit top 5-ös teniszező szerint a tenisz egy teljesen új közönséget nyerhetne meg magának, ha a US Opent a terveknek megfelelően, az eredeti időpontban megrendeznék. Egyszersmind sürgette a sportág döntéshozóit, hogy amint lehet, indítsák újra a versenyeket.

A legjobbak közül a világelső Novak Djokovic és a második Rafael Nadal már jelezte, hogy a rendkívül szigorú óvintézkedések miatt valószínűleg nem indul a US Openen.

Egyelőre azonban az is bizonytalan, hogy az országonként eltérő karantén-intézkedések miatt összejön-e elegendő teniszező New Yorkban és hogy előzőleg 14 napos izoláció vár-e rájuk. A keleti parti metropolisz a járvány egyik legnagyobb gócpontjának számít az Egyesült Államokban.

Veszélyben a US Open, nem győzték meg a tervek a játékosokat | Eurosport

Egy héten belül eldőlhet a 2020-as US Open sorsa. A szervezők a verseny megszervezését szorgalmazzák, a felvázolt tervek azonban nem nyerték el a játékosok tetszését. Az egyik legfontosabb kérdés, tudnak-e olyan tornát rendezni, ami méltó egy Grand Slam erősségéhez és színvonalához, mert ha nem, a szervezők kénytelenek lesznek a törléshez folyamodni.

MTI

Hozzászólások