Tenisz - Serena Williams: Egy tolvaj vagy!
Serena Williams: Egy tolvaj vagy!

Serena Williams: Egy tolvaj vagy!

Schindler András ·
2018/09/09 11:25

Serena Williams két játszmában kikapott Naomi Osakától a US Open női egyesének döntőjében, azon a meccsen, amely bizonyára a 23-szoros Grand Slam-bajnok viselkedéséről is emlékezetes marad. A mostani cikkünkben feltárjuk, és megvizsgáljuk, hogy valójában mi is vezetett addig a pillanatig, amíg a Serena Williams "egy tolvajnak" nevezte a játékvezetőt, amely megnyilvánulással játékot is vesztett az amerikai a második játszmában.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tények, a képi bizonyítékok, valamint a teniszben használatos "Code of Conduct" vagyis a fegyelmi vétségeket leíró szabálykönyv alapján vesszük górcső alá a szombati döntőben látott eseményeket és döntéseket.

A mérkőzés első játszmája Naomi Osaka fantasztikus játékáról marad emlékezetes, mivel kétszer is sikerült brékelnie és 6:2-re megnyerte az első szettet. Serena Williams sokat hibázott (13 önhiba), csak 38%-ban utötte be az első szerváját és a második szervájából is csak 44%-ban tudott pontot nyerni. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Serena igen fusztráltan és kicsit tanácstalanul várhatta a folytatást. Az este története viszont innen lesz igazán érdekes.

A második szett elején 1-0-ás Serena vezetésnél a japán lány szervált, amikor a játékvezető észrevette, hogy Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou kézmozdulataival jeleket küld protezsáltja felé, hogy mit is kellene csinálnia a pályán. Ezek a felvételek alapján is jól láthatóak. 

Az edző reakciójából adódón (megerősítő fejbólintás) úgy tűnik, ezt Serena is látta. A kérdés, hogy a játékvezető, Carlos Ramos, ezt is így érzékelte, teljes mértékben átlátta az utasítás jellegét és meggyőződött arról, hogy ez tényleg "coaching"-nak számít, vagyis a magyar terminológiában használt "tanácsadás elfogadása" fegyelmi szabályértés történt, amely figyelmeztetést von maga után. A történetben ez a kulcsmomentum és a további események meghatározó fordulópontja. Hangsúlyozni kell, amennyiben a játékvezető teljes mértékben meggyőződött arról, hogy megsértették a fegyelmi szabályzatot, azonnal büntetnie kell a háromfokozatú büntetőrendszer alapján (először figyelmeztetés, másodszorra pontbüntetés, harmadszorra játékkal büntetik a teniszezőt). Nincs mérlegelési lehetőség, ez egy bíróképzés egyik alapvető kritériuma; amennyiben észrevette a szabálysértést, alkalmazni KELL a fegyelmi szabályzatot. Persze vitatkozni azzal lehet, hogy ezt valójában használják-e a bírók, és minden egyes esetben tényleg büntetnek is. Amúgy ez a játékvezetők körében is állandó vitatéma.

Serena Williams talán elkövette azt a hibát, hogy az edzőjének a szabálytalan viselkedését, amelyet a mérkőzés után az amerikai tévétársaságnak elismert, magára vette. 

A játékvezető az edzői vagy akár a szülői viselkedést/tanácsadást csak a játékossal szemben tudja büntetni, így Carlos Ramos ebben a helyzetben nem direkt Serena viselkedése vagy tette miatt alkalmazta a szabálykönyvet. Serena Williams valószínű nem kérte edzőjét mutasson neki valamit, hanem Mouratoglou ezt magától megtette. Tehát az, hogy Serena csalt, nem állja meg a helyét, mivel ő nem tett olyat, amivel tényleg csaláson kapták volna, egyszerűen ránézett az edzőjére, és ő mutatott valamit. Serena ezt úgy értelmezte, hogy csalónak állítja be a játékvezető és ezért figyelmeztetik.

A következő pillanat 3-1-es Serena Williams vezetésénél érkezett el, amikor a hatszoros US Open-bajnok amerikai az előző játékok intermezzóinak is köszönhetően "leadta" a brékelőnyét (3-2). A játék elvesztésével Serena földhöz vágta az ütőjét, amely összetört. Óriási fegyelmezetlenség egy játékostól, akit korábban már figyelmeztetnek, mert ilyen esetben a játékvezető ismét alkalmazza a fegyelmi szabályzatot a "rendellenes ütőhasználat" fegyelmi vétsége miatt. Mivel ez már a második vétsége volt, következett a pontbüntetés, amellyel Osaka 3-2-nél 15-0-ről kezdte az adogatást, majd hozta is a játékot (3-3). Serena továbbra sem volt képes túltenni magát az előző 10-15 perc történesein, és persze Osaka is hihetetlen fegyelmezetten és a körülményeket is leküzdve újra elvette Serena Williams adogatását (3-4). A térfelcsere közötti szünetben Serena Williams durván és keményen letámadta a játékvezetőt:

"Bocsánat kéréssel tartozol nekem. Amíg élsz a pálya közelébe sem jöhetsz, ahol én vagyok. Tudod mit, egy hazug vagy. Bocsánatot fogsz tőlem kérni, ezzel tartozol. Mondd, hogy bocsánatot kérsz, mondd ki! Elloptál tőlem egy pontot, egy tolvaj vagy! 

A játékvezető ezt követően újra használta a fegyelmi szabályzatot a "illetlen beszédért". Mivel ez már a harmadik eset volt, így a következő fokozat alapján Serenát egy játékkal büntették (3-5). Serena a pályára hívatta a versenybírót, aki ebben az esetben nem tehet semmit. A játékvezető döntőse használni a háromfokozatú büntetőrendszert, így Serena panaszt tehetett, de az ítéletet nem vonták vissza.

A versenybíró (supervisor) szerepe két esetben lett volna fontos, ha megkapta volna Serena a következő büntetését, mert akkor a versenybíró dönti el, hogy leléptetik-e a játékost, vagy újabb játékkal büntetik. A közvetítésben többször elhangzott Carlos Ramos leléptetheti a Serenát. Ez ebben az esetben nem pontos, mivel ez a versenybíró döntése a negyedik vétség esetén. Létezik az azonnali leléptetés szabálya, amely során a játékvezető nem alkalmazza a fegyelmi szabályzat büntetőrendszerét, hanem rögtön hívja a versenybírót, és kéri a játékos leléptetését, de ez is a versenybíró jogköre! Az azonnali leléptetés testi sértés, szóbeli durva sértés, köpés és egyéb illetlen jel mutatása, sérülés okozása akár labdával, akár ütővel esetében történhet (a mostani esetünkben ilyen nem történt).

Serena még egy játék eredjéig összeszedte magát, de 5-4-nél a fiatal Noami Osaka döbbenetes nyugodtsággal és érettséggel nyerte meg a mérkőzést, és lett az első japán Grand Slam-bajnok.

A Serena Williams-féle viselkedéssel és ennek hatásával pedig még bizonyára sokat fogunk foglalkozni, mert kétségtelenül a US Open-döntők történetének egyik legemlékezetesebb pillanatainak lehettünk szemtanúi. Hozzászólások