Tenisz - Salakon is bemutatkozik a challenge – Újítás a riói 500-ason!
Salakon is bemutatkozik a challenge – Újítás a riói 500-ason!
Fotó: Europress/AFP

Salakon is bemutatkozik a challenge – Újítás a riói 500-ason!

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/17 12:28
2019 novemberében hagyta jóvá az ATP végrehajtó bizottsága azt az előterjesztést, miszerint a 2020-as versenynaptárban kísérleti jelleggel kiválasztanak három salakpályás tornát, amelyeken használják majd a többi borításon már megszokott sólyomszem (challenge) technológiát. Az „éles próbaüzem” a február 17−23. között megrendezendő riói 500-as tornán debütál.

Jónéhány éve hozzátartozik már a teniszmérkőzésekhez a challenge fogalma: ha a játékos elégedetlen egy-egy vonalbírói ítélettel, akkor kérhet egy visszajátszást, amely pontosan megmutatja, hogy a labda vonalat ért-e, vagy sem. Ez a technológia azonban eddig csak füvön és keménypályán épült be a sportágba, a harmadik borításon azonban nem tudott megragadni. Salakon az az általános eljárás van érvényben jelenleg is, hogy amennyiben egy játékos kételkedik az ítéletben, állásfoglalásra kérheti a székbírót is. A székbíró ilyenkor lemászik az emelvényéről, rábök egy nyomra, amelyet szerinte a szóban forgó labda hagyott, majd jelzi, hogy bent vagy kint volt-e a labda. Ez a módszer nem kifejezetten igazságos, hiszen számtalan labdanyom keletkezhet nagyon rövid idő alatt egy adogatóudvar és/vagy az alapvonal környékén, így nehéz objektíven megítélni a helyzetet. Ezenkívül elég paradox, hogy a XXI. században, az okoskütyük fénykorában játékos és játékvezető labdanyomokat vizslatva próbál dűlőre jutni egymással. Számunkra emlékezetes a 2017-es magyar–orosz Davis-kupa-párharc utolsó pontja, amikor a Fucsovics–Hacsanov meccsen az orosz lehívta a székbírót, hogy tényleg kint volt-e a tenyerese – a székbíró a nyomot vizsgálva azt mutatta, hogy kint volt, mi feljutottunk a világcsoportba, az oroszok meg talán már a földgáz szállítási szerződések újraszövegezésén kezdtek gondolkodni.

salak.jpg Fotó: Europress/AFP

A novemberi ATP határozat kimondja, hogy a 2020-as versenynaptárban mindhárom Grand Slam-en kívüli tornatípus egy-egy versenyén tesztelik a rendszert. Az 500-as versenyek közül Rio nyert, a 250-es és az 1000-es tornák közül egyelőre még nincs kiválasztott (utóbbi típusból csak Monte-Carlo, Madrid és Róma jöhet szóba).

Az ATP iránymutatása szerint a riói tornán nem lesz limitálva a challengek használata, hasonlatosan ahhoz, ahogy alapesetben a játékosok korlátlan számban ugraszthatják ki kényelmes székükből a játékvezetőket, hogy megvizsgáltassanak velük egy nyomot. A nemzetközi szervezet azonban figyelni kíván arra, hogy ne érje pozitív megkülönböztetés azon játékosokat, akik a technológiával felszerelt nagyobb pályákon játszanak, szemben azokkal, akik számára a kisebb pályákon a hagyományos bírólehívós módszer áll majd csak rendelkezésre.

Az ATP közleménye szerint szoros együttműködés várható a szervezet és a technológiát biztosító cég között a torna folyamán, amely együttműködés tapasztalatait akár már a következő ilyen teszteseményen is fel tudják használni.

A riói versenyre igencsak jó nevekből álló mezőny nevezett, hiszen az elmúlt négy év bajnokai közül Dominic Thiem és Pablo Cuevas személyében ketten is ott lesznek a brazíliai tornán. Pályára lép továbbá a február elején Cordobában, szintén salakon tornát nyerő chilei, Christian Garin, valamint a friss buenos aires-i győztes, Casper Ruud is. A címvédő Györe László egy hasizom sérülés miatt sajnos kénytelen volt visszalépni a tornától, Balázs Attila azonban szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára, ahol majd Pablo Cuevas lesz az ellenfele az első körben. Szintén kihagyni kényszerül a riói versenyt Diego Schwartzman is, aki a múlt heti hazai tornán sérült meg a Cuevas elleni negyeddöntőben, ami után az elődöntőre már nem tudott kiállni. A challenge tehát igencsak nívós zsűri előtt mutatkozik be salakon, bízhatunk tehát az objektív értékelésben. 

A torna centerpályás programját teljes egészében közvetíti az Eurosport 2, így a nézők is részesei lehetnek az újítás bemutatkozásának.

Györe LászlóGyöre László Fotó: Europress/AFP


ATP

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások