Salakblog - Zverev szerint Tsitsipas fejlődése a legjobb dolog, ami történhetett vele
Zverev szerint Tsitsipas fejlődése a legjobb dolog, ami történhetett vele
Fotó: Europress/AFP

Zverev szerint Tsitsipas fejlődése a legjobb dolog, ami történhetett vele

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/04 11:42
Simona Halep esélyt sem adott fiatal riválisának a Roland Garros negyedik fordulójában, és Iga Swiatek után egy másik tinédzser vár rá a következő körben. Novak Djokovic a női címvédőhöz hasonlóan sima továbbjutásnak örülhetett, csakúgy mint az ezúttal stabilan teniszező Dominic Thiem. Elégedetten értékelt a Fabio Fogninit legyőző Sascha Zverev is. A kilencedik játéknap nyilatkozataiból válogattunk.

Először fordult elő az idei Garroson, hogy Dominic Thiem mindenféle probléma nélkül, könnyedén jutott a következő fordulóba. Pedig a francia reménységek közül utolsóként talpon maradó Gael Monfils papíron nehéz ellenfélnek ígérkezett, csakhogy kellett egy jó fél óra, hogy a 14. kiemelt megérkezzen a mérkőzésbe. Thiemet eleinte láthatóan meglepte, hogy hirtelenjében keményebb labdákat kap Monfils térfeléről, de időben rendezte sorait, így végül 6:4, 6:4, 6:2-vel menetelt a negyeddöntőbe.

"Nagyon jó mérkőzés volt, az eddigi legjobbam ezen a tornán. Ez volt az első olyan találkozóm, amin nem igazán voltak hullámvölgyeim. Igazán stabil teljesítmény volt, aminek örülök" - értékelt az osztrák, akit természetesen kérdeztek a parádés láb közötti nyerőjéről is. "Elképesztő ütés volt. Természetesen abban a helyzetben az volt az egyetlen lehetséges megoldás. Nagyon messze voltam a labdától, másképp nem tudtam volna megjátszani. Amikor egy ilyen labda beesik, az mindig bekerül a nagy jelenetek közé."


"Valóban nem kezdtem jól" - ismerte el a mérkőzést követően Monfils. "Erre igazából magyarázatom sincs. Az első játékban ütöttem két kettős hibát, rengeteget rontottam, sok hiba nagyon gyorsan jött. Próbáltam agresszív lenni, talán kicsit túlzottan is az voltam. Csalódott vagyok, de folytatnom kell a munkát. Nagyon komoly céljaim vannak" - nyilatkozta a csalódott francia, aki pályafutása során ötödik alkalommal juthatott volna a Roland Garros negyeddöntőjébe, ezzel olyan klasszisok nyomába érve, mint Henri Leconte és Yannick Noah.

Egy évvel ezelőtt Sascha Zverev úgy jutott pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjére, hogy lehetett némi hiányérzetünk a szereplésével kapcsolatban. Hiszen akkor egy egészen kiváló salakszezon állt a háta mögött, és teljességgel érthetetlen volt, miért bizonytalanodott el a francia fővárosban. Sok szempontból idén is hasonlóan hullámzó a játéka, mégis sokkal elégedettebb lehet, mivel a jelenlegi formája alapján valószínűleg kimaxolta a lehetőségeit a legjobb nyolc közé kerüléssel. Ehhez persze egy nem teljesen egészséges Fabio Fognini is kellett.

"Vele ellentétben én nem kezdtem jól. Nagyon agresszíven teniszezett, keményen ütötte a labdákat, amivel igencsak megnehezítette a dolgom. Az első szett után viszont letoltam három nagyon jó szettet. Azt kell, hogy mondjam, boldog vagyok a negyeddöntő miatt" - értékelt a találkozót követően Zverev, aki - legyen bármennyire hihetetlen ez a statisztika - először nyert top 25-ös ellenfél ellen Grand Slam-tornán. Mostani győzelmével már zsinórban nyolc megnyert mérkőzésnél jár, így a szezon során először mutat némi kiegyensúlyozottságot.

A srácról, akiben egyszerre van benne Borg, McEnroe és még egy adag Federer is | Hosszabbítás

A srác háta egy merő salak volt, szinte alig látszott ki alóla a kék pólója. A vörös por makacsul rárakódott a combjára, a vádlijára, a zoknijára és a kezére, sőt beette magát a körmei alá is. A Suzanne Lenglen pálya zászlóit alig-alig mozgatja a szél. Iszonyú meleg van.

"Tsitsipas remekül sikerült salakszezonja a lehető legjobb dolog, ami csak történhetett velem. Komolyan ezt gondolom" - mondta Zverev annak kapcsán, hogy sokak szemében már a folyamatosan fejlődő görög teniszező számít a legnagyobb fiatal reménységnek. "Ahogyan arra korábban már utaltam, szinte a semmiből lett szupersztár. Részemről az mindenképpen egy pozitívum, hogy a NextGennel kapcsolatos figyelem már nem csak felém irányul" - osztotta meg gondolatait a német.

Jan-Lennard Struff talán egy napos, meleg, száraz időben megnehezíthette volna a világelső dolgát nagy adogatásaival és kemény alapvonal-ütéseivel, azonban a nap nem sütött, ellenben az eső szemerkélt, így Djokovic szavaival élve, meglehetősen nehéz salakon játszották a meccset. Ez pedig egyértelműen az amúgy is jóval esélyesebb szerb játékának kedvezett, aki ezt kihasználva esélyt sem adott a 29 éves német teniszezőnek. Struff nagyjából az első szett közepéig bírta a tempót, onnantól kezdve viszont igen egyoldalúvá vált a meccs.

"Őszintén szólva nem bánom, ha így sikerül továbbjutnom"nyilatkozta Djokovic mosoly kíséretében. "Rengeteg tapasztalatom van olyan szituációkban, amikor bréklabdákat kell hárítani vagy feszültség van. Rengeteg szoros mérkőzést játszottam ahhoz, hogy támaszkodhassak erre a tapasztalatra. Ebből a szempontból jó dolog, ha teszt elé állítanak bennünket, ezzel együtt ha lehengerlő teljesítménnyel megyünk tovább, azzal energiát lehet spórolni az előttünk álló mérkőzésekre."


"Eddig elégedett vagyok a játékommal. Úgy értem, bejutottam a negyeddöntőbe és azt érzem, hogy elég közel vagyok a legjobb salakos teniszemhez. Igazából a játékom minden egyes aspektusával elégedett vagyok, minden nagyon szépen kezd összeállni. Motiváltan küzdök a trófeáért, igen, ezért vagyok itt. De még mindig hosszú út vezet a végéig" - tette hozzá Djokovic, aki egyébként egy rekordot is megdöntött, hiszen zsinórban 10. alkalommal jutott a Roland Garros negyeddöntőjébe, ami korábban senkinek sem sikerült.

Simona Halep küzdelmes mérkőzésekkel mutatkozott be a Roland Garroson, azóta viszont egyre és egyre meggyőzőbb a játéka. Alja Tomljanovic és Magda Linette még szettet is tudott nyerni a volt világelső ellen, Lesia Tsurenko és Iga Swiatek ellenében viszont összesen négy játékot veszítve, alig 1 óra 40 perc harcolta ki a továbbjutást. Swiatek bevallottan nagyon megilletődött volt élete első fellépésén a Philippe Chatrier stadionban, Halep pedig van már annyira rutinos játékos, hogy ezt könyörtelenül kihasználja.

"Nehéz mérkőzést vártam. Készen álltam rá, de sokkal jobban játszottam, mint amire számítottam. Ezen a szinten már minden meccs kemény. A második héten nagyobbak az elvárások, én is többet várok magamtól. Ma nagyon jó voltam a pályán, ennek kifejezetten örülök. Ezen a tornán nagy kihívás túljutni a következő fordulón. Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, szóval igyekszem majd a legjobbamat nyújtani"mondta Halep, hozzátéve, fiatal ellenfelének rutint kell gyűjtenie ahhoz, hogy helyt tudjon állni ezeken a meccseken.

033_5902583_5cf58fe1ddb99.jpg Fotó: Europress/AFP

"A legjobb teniszemet vettem elő, szeretek így játszani. Swiateknek rengeteg meccsre lesz szüksége ezeken a pályákon. Időt kell adni neki. De biztos vagyok benne, hogy nagy magasságokig fog eljutni, mert az rengeteget jelent, ha már 18 évesen negyedik fordulót tudsz játszani egy Grand Slam-tornán. Rendben lesz ezután is. Nem könnyű egy nálam tíz évvel fiatalabb ellenféllel teniszezni. Azonban ma erősebbnek éreztem magam a pályán. Meglátjuk, mi lesz a következő fordulóban" - utalt a címvédő arra, hogy majd a negyeddöntőben is egy tinédzser vár rá.

Ugyan azt Halep ekkor még nem tudhatta pontosan, ki lesz az ellenfele, az bizonyos volt, hogy akár a 17 éves Amanda Anisimova kerül vele szembe, akár a 21 éves, selejtezős Aliona Bolsova, jelentős különbség lesz a rutin tekintetében. Anisimova végül a várakozásoknak megfelelően viszonylag gyorsan lerendezte a mérkőzést, kicsivel több mint egy óra alatt bejutott első Grand Slam-negyeddöntőjébe. Talán mondani sem kell, hogy ezzel ő lett az első 2000-es években született teniszező, aki nyolc közé menetelt egy ekkora versenyen.

"Kicsit ideges voltam, de képes voltam ezt leküzdeni azt megelőzően, hogy pályára léptünk volna. Úgy gondolom, ez sokat segített, mert meccs közben higgadt voltam és mindenféle erőlködés nélkül ütöttem a labdákat. Szóval egészen nyugodtan játszottam, pedig a meccs előtt még ideges voltam, aminek nagyon örülök"mondta Anisimova, aki nagyon lelkes volt, hogy Haleppel játszhat. "Igazából leírni sem tudom, mennyire izgatott vagyok. Hihetetlen jó ellene teniszezni. Tavaly ő nyerte ezt a tornát, így nem is kérhetnék jobb párosítást."

000_1H76N5.jpg Fotó: Europress/AFP 

Hozzászólások