Salakblog - Zverev már nem veri meg önmagát, de vajon mire lesz ez elég a topjátékossá érő Thiem ellen?
Zverev már nem veri meg önmagát, de vajon mire lesz ez elég a topjátékossá érő Thiem ellen?
Fotó: Europress/AFP

Zverev már nem veri meg önmagát, de vajon mire lesz ez elég a topjátékossá érő Thiem ellen?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/31 09:24
"Egészen biztos vagyok benne, hogy jövőre új és fiatal Grand Slam-győztest avatunk" - jelentette ki magabiztosan Dominic Thiem a 2019-es világbajnokság döntőjét követően. Jóslata akár már ezen a héten valósággá válhat, hiszen pénteken az ötödik helyen kiemelt osztrák és a hetedik kiemelt Alexander Zverev küzd a döntőbe kerülésért.  

Elődöntős tapasztalatok terén Thiem áll jobban, hiszen ő a Roland Garroson négyszer is járt négy között Grand Slamen, sőt, ebből két alkalommal a döntőbe is bejutott. A korábbi években mindig ő volt az esélytelenebb játékos ezeken a mérkőzéseken, ezúttal azonban a papírforma az osztrák sikerét ígéri. Thiem 6-2-es mérleggel rendelkezik Zverev ellen, ebben benne van a tavalyi vébén lejátszott elődöntőjük is, amit két szettben nyert a kétszeres Garros-döntős. Legfeljebb az esélyességgel járó nyomás miatt lehet Thiem számára új élmény az elődöntő.

"Először fordul elő, hogy az ellenfelem fiatalabb lesz nálam egy Grand Slam-elődöntőben. Jóban vagyunk. Örülök a sikereinek, annak, hogy ennyire jól játszott itt. Végre megvan az áttörést jelentő eredmény Grand Slamen is. Nincsenek titkaink egymás előtt. Sokszor játszottunk, számos különleges mérkőzésen, például az ATP-világbajnokság elődöntőjében, vagy a Roland Garros negyeddöntőjében. Egészen jó rivalizálás a miénk. Nagyszerű dolog, hogy az Ausztrál Open-elődöntő is felkerül erre a listára" - mondta Thiem. 

Ha esetleg ezt Dominic Thiem megnyeri, az már generációváltás? - Salakblog Podcast | Hosszabbítás

Sok emlékezetes, helyenként felejthetetlen emlékű negyeddöntő után elérkeztünk a végjátékhoz. Már csak négyen vannak versenyben a nőknél és a férfiaknál is. Vajon elbírja Ash Barty az esélyesség terhét és egész Ausztrália súlyát, vagy pont ezért meglepetést okozhat Sofia Kenin? Vajon Simona Halep semlegesíti az agresszív támadótenisszel visszatérő Garbine Muguruzát?

Miután túlélte a második fordulót az ausztrál Alex Bolt ellen, Thiem fordulóról fordulóra emelt a játékának a színvonalán. A Rafael Nadal elleni négyórás maratoni mérkőzés különösképp kiemelte, mennyi mindenben fejlődött az utóbbi években. 65 nyerőt szórt, többségét rendkívül agresszív tenyeresével, és a hálót is többször támadta eredményesen, 33 pontból 25-öt nyert meg (76%). Erőnlétével sosem voltak gondjai, ez a Nadal elleni intenzív mérkőzésen is jól szolgálta, és Zverev ellen is kulcsfontosságú lesz, hogyan regenerálódik.

Zverev ugyanis sokkal kevesebb időt töltött a pályán (10:25), mint a kemény meccsekről érkező Thiem (14:33).

Az előző években nem nagyon vágtunk neki úgy Grand Slam-tornának, hogy Zverevet ne soroltuk volna legalább a titkos favoritok közé. Ezúttal viszont olyan csapnivaló formában kezdte az idényt, hogy elképzelhetetlennek tűnt egy ilyen szintű formajavulás. "Túl sok figyelmet fordítottam ezekre a tornákra. Sokkal jobban játszottam más versenyeken. Talán túl sokat jelentettek nekem a Grand Slamek. Az is elképzelhető, hogy túl komolyan vettem, nem beszéltem senkivel. Nem mentem el barátokkal, vagy vacsorázni. Szinte már túlzottan is koncentráltam."

068_AA_29012020_7852.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezt a taktikán változtatta meg Zverev, aki saját bevallása szerint sokkal több időt töltött a pályán kívül, próbált nyugodtabb légkört teremteni maga körül. Az ATP-kupán látott játéka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem voltak komoly elvárásai magával szemben. "Talán ez egy mérföldkő. Talán így kellett ennek történnie. Két napon belül kiderül" - tette hozzá a német, aki az elmúlt tíz évből csupán a 10. játékos, aki először jutott egy Grand Slam elődöntőjébe. Közülük ketten, Stan Wawrinka és Marin Cilic nyerték meg később a tornát is.

Zverev menetelésében központi szerepe volt az adogatásainak. Tudtuk, hogy jobb napjain képes lényegében bárkit szétszerválni, egy-két ütésből befejezni a labdameneteket, az utóbbi időben mégis inkább veszélyforrás volt a játékában. Az elmúlt 12 hónapban átlagban 5,9 kettős hibát ütött, a US Openen pedig már-már vállalhatatlan tempóban termelte, 10,8-at ütött meccsenként, csak a Diego Schwartzman elleni nyolcaddöntőben 17-et. Az ATP-kupát 31 hibával zárta, ehhez képest Melbourne-ben kilencnél jár öt meccs alatt.

Ezt a szintet kell tartania Thiem ellen is, aki a férfi mezőny egyik legjobb fogadója. A németnek emellett törekednie kell a labdamenetek rövidítésére, a hosszú labdamenetek már csak a játékstílusukból kifolyólag is a munkamániás osztráknak kedveznek. Thiem a Nadal elleni negyeddöntőben a legalább hét ütésből álló labdamenetekből 15-öt megnyert Nadal ellen a 24-ből, ami intő jel lehet a sokszor passzivitásba burkolózó Zverevnek. Thiem kiváló mérleggel rendelkezik döntő szettes meccseken is, tavaly 15-3-mal zárt.

Sascha Zverev és az ő több mint 4 millió érve, hogy tovább meneteljen az Ausztrál Openen | Hosszabbítás

Az Ausztrál Open kezdetén valószínűleg nem sok helyi teniszrajongó drukkolt Alexander Zverevnek. Nem mintha nem volna egy szimpatikus srác, de egy olyan mezőnyben, ahol ott vannak a Nagy Hármas tagjai, meg a hazai kedvenc Nick Kyrgios, nem egyszerű a népszerűségi versenyben bárki másnak labdába rúgni.

Zverevnek nyilván sokan fognak szurkolni azok után, hogy a német teniszező felajánlotta a teljes pénzdíját a bozóttűz károsultjainak abban az esetben, ha megnyerné a tornát, vagyis több mint 4 millió ausztrál dollárt. Ettől már csak két győzelem választja el. "Legyőztem Stant, aki egy többszörös Grand Slam-bajnok, ami rengeteg önbizalmat ad, hogy másokat is meg tudok verni. Remélhetőleg jobban fogok játszani az elődöntőben, majd utána a döntőben is. A versenyben maradt játékosok nem lesznek rosszabbak."

via ATP

Hozzászólások