Salakblog - Zverev: Húsz évvel ezelőtt azt kérdezték, mi lesz Sampras és Agassi után, aztán jött a Nagy Négyes
Zverev: Húsz évvel ezelőtt azt kérdezték, mi lesz Sampras és Agassi után, aztán jött a Nagy Négyes
Fotó: Europress/AFP

Zverev: Húsz évvel ezelőtt azt kérdezték, mi lesz Sampras és Agassi után, aztán jött a Nagy Négyes

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/04/30 17:25
Alexander Zverev a karantén alatt sem pihen. Floridában tölti a tenisz nélküli időszakot, komoly edzésmunkát végez, és reménykedik, hogy minél hamarabb újra pályára léphet. Biztos benne, hogy a nagy hármas után is lesz élet, és szerinte a fiatalok előbb-utóbb le tudják majd győzni Djokovicékat Grand Slamen.

Július 13-ig biztosan nem csapnak össze egymással a tenisz legnagyobb sztárjai, de egyelőre nagy kérdőjel, folytatódhat-e utána az idény. Alexander Zverev a karantén alatt is igyekszik megőrizni erőnlétét, szeretné minél hasznosabban tölteni a kényszerpihenőt. Egy Kickernek adott interjúban többek között a járvány idején végzett edzésmunkájáról, a nagy hármas szerepéről, a Next Gen feltörekvéséről és a tenisz járvány utáni sorsáról is beszélt.

A Karantén alatti edzésekről

A Zverev-család Floridában tartózkodik a karantén idején, ahol a német játékos szigorú edzéstervet követ, nem szeretne veszíteni erőnlétéből a járvány után sem. Minden reggel 3/4 8-kor kel: délelőtt négy és fél órás, este pedig egy két és félórás edzésblokk a program. A helyzet miatt nagyobb hangsúlyt kap a fitnesz. Miután nagyon úgy tűnik, hogy hónapokig nem lesznek mérkőzések, Zverev szerint nincs értelme a teniszt erőltetni, sokkal fontosabb a jó kondi felépítése. A 23 éves teniszező kifejezetten nagy esélyt lát abban, hogy van ideje kizárólag az erőnlétre koncentrálni, bízik benne, hogy a járvány alatt felépíti magát a következő pár évre.

Zverev az elmúlt másfél évben rendszeresen küzdött szerváival, látványos különharcot vívott önmagával és a kettős hibákkal. Szeretné kihasználni az időt, hogy javítson hiányosságain, így adogatásán és fonákján különösen sokat dolgozik. Ezen kívül az agresszívabb tenisz és hálójátéka fejlesztése is előtérbe kerül.

AlexanderZverev.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Australian Openről

A világranglista 7. helyezettje pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét érte el januárban az Australian Openen azzal, hogy bejutott az elődöntőbe. Korábban nagyon sokan hiányolták tőle a jó GS-szereplést, feltűnő volt, hogy miközben nyert már három 1000-es tornát, Grand Slameken alig-alig jutott túl az első héten, gyakran már az első körökben ötszettes mérkőzésekbe keveredett nála jóval hátrébb rangsorolt játékosokkal. Némileg váratlanul szerepelt Zverev ilyen jól az Ausztrál Openen, szerinte a nyugalom volt az elődöntő kulcsa.

„Nagyon nyugodt voltam. Az Australian Open előtt az ATP-kupán nem játszottam jól, többek között azért, mert egy picit beteg voltam. - (Zverev egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy az ATP-kupa alatt átesett a koronavíruson, 2019 végén ugyanis Kínában járt, majd ő és barátnője is lázasak voltak januárban és erősen köhögtek.) – Nem volt sok energiám. Utána az Australian Opent megelőző tíz nap alatt rendkívül sokat edzettem. Feljavultak a szerváim és az alapvonalról is sokkal jobban játszottam. Minden szempontból nagyon nyugodt voltam végig. Édesapám, a csapatom és a barátnőm is velem voltak.a A legfontosabbra tudtam koncentrálni. Tudtam, hogy ez egy Grand Slam, ahol a legjobbamat kell nyújtanom, ezért sikerült is ezt végül megvalósítanom.”

A Davis-kupáról

Alexander Zverev arról is beszélt, hogy a csonka teniszszezon miatt lehet, hogy elindul az átalakított Davis-kupa-döntőn, amelynek pont ő volt az egyik legnagyobb ellenzője, sőt, korábban egyenesen kijelentette, hogy november végén már nem hajlandó teniszezni. De miután idén hónapok maradtak ki, előfordulhat, hogy másképp vélekedik majd a versenynaptárról.

„Az új Davis-kupa formátum ellen vagyok. Ez már nem az a Davis-kupa, aminek mi játékosok a történelme miatt óriási értéket tulajdonítottunk. Mindig elmondom, hogy nagyon szívesen játszom Németországért, remélhetőleg az olimpián mindhárom versenyszámban el tudok indulni. Ahogyan az ATP-kupán is örömmel veszek részt, és korábban a Davis-kupát is kedveltem, amíg tényleg az igazi Davis-kupa volt. Úgy gondolom, ez már nem az igazi Davis-kupa! Viszont, ha novemberig nem játszunk, és Madrid lenne az első verseny, akkor készen állnék rá, hogy újra mérkőzést játsszak. Meglátjuk, hogy alakul…”

Zverev mégis megfontolná a részvételt | Hosszabbítás

Kritikái ellenére mégis fontolóra venné a részvételt a Davis-kupában Alexander Zverev, a férfi tenisz-világranglista hetedik helyezettje. A németek első számú játékosa korábban többször bírálta a csapatverseny tavalyi átszervezését, idén viszont adott esetben meggondolná a szereplést. "Ha novemberig nem versenyzünk, és a madridi DK-döntő lenne az első torna, már nagyon hiányozna a tenisz.

A közösségi média szerepéről

Többször merültek fel olyan vélemények, miszerint a fiatalabb játékosok azért sem tudják letaszítani a nagy hármast a trónról, mert túl sok pályán kívüli dologgal foglalkoznak. Zverev korábbi edzője, Juan Carlos Ferrero például nemrég azzal vádolta meg a németet, hogy nem elég fegyelmezett, nemcsak a teniszen jár az esze, a közösségi média használata rengeteg idejét és figyelmét vonja el. De maga Zverev is beszélt arról, hogy a közösségi média megjelenése miatt nagyobb nyomás nehezedik egy játékosra, mint húsz évvel ezelőtt.

„Fontos, hogy valahogy tartsam a kapcsolatot a szurkolókkal. A közösségi médiát most arra használom, hogy a szép dolgokat megmutassam, és betekintést adjak az edzéseimbe. Remélem, tetszik ez az embereknek.”- magyarázza aktivitását a közösségi médiában Zverev.

Korábbi edzője szerint Zverev nem veszi elég komolyan a teniszt | Hosszabbítás

Juan Carlos Ferrero nyolc hónapon át irányította Alexander Zverev edzéseit, így személyes tapasztalatokat is szerzett a 2018-as világbajnok munkamoráljáról. A korábbi klasszis élményei nem voltak túlzottan pozitívak: szerinte Zverev nem koncentrált eléggé a teniszre, gyakran vitatkozott az edzőivel, épp ezért nem is volt képes kiegyensúlyozott teljesítményre.

A Nagy Hármas és a Next Gen

Természetesen nincs olyan Zverev-interjú, amelyben ne merülne fel a generációváltás témája. És persze a fő kérdés, ki lesz az első, egyáltalán lesz-e valaki, aki megtöri a nagy hármas uralmát.

Zverev szerint több trónkövetelő van, Dominic Thiem például 100%-ban közéjük tartozik. Az osztrák már három Grand Slam-döntőt játszott, ami nagy előny fiatal riválisaival szemben. Saját magát is a potenciális trónfosztók közé sorolja, Zverev nyerte ugyanis a legtöbb komoly tornát a fiatalok közül. Miként az évek óta fantasztikus teniszt bemutató Tsitsipast sem lehet kihagyni. Persze, bőven akadnak még kihívók, mint például a US Openen már majdnem csúcsra érő Medvedev, de Zverev szerint Thiem, saját maga, és Tsitsipas lehetnek a nagy hármas legkomolyabb ellenfelei.

De akkor miért nem sikerült még az áttörés? Miért nehezebb Grand Slam-tornán legyőzni a nagyokat, mint egy ATP ezresen?

Zverev szerint mindenkinek saját magának kell tudnia, miért nem sikerül az áttörés Grand Slamen. Ő például azért bukott el sokszor, mert az első körökben hosszú, ötszettes mérkőzésekbe bonyolódott. Bár arról már nem beszélt, miért volt rendszeresen szüksége öt játszmára ahhoz, hogy legyűrjön olyan játékosokat, akiket egy 1000-es tornán sima két szettben ver. A Grand Slam-győzelem kulcsa, hogy a második héten is friss maradjon a játékos, szerinte ebben emelkedik ki a nagy hámas, ők csak nagyon ritkán töltenek a kelleténél hosszabb időt a pályán, általában amilyen hamar csak tudják, befejezik mérkőzéseiket.

ZverevATPvb.jpg Fotó: Europress/AFP

Zverev biztos benne, hogy a nagy hármas visszavonulása után is jó kezekben lesz a tenisz. Az aggályok a sportág jövőjét illetően mindig felvetődtek, amikor nagyobb sztárok pályafutásuk vége felé jártak, de mindig érkezett utánpótlás. 

„Húsz évvel ezelőtt azt kérdezték, mi lesz Sampras és Agassi után, aztán jött Federer és Nadal, majd kicsivel később Djokovic és Murray. A tenisznek mindig meglesz a következő szupersztárja. A tenisz egy nemzetközi sportág, ahol mindig akadnak majd jó játékosok. Ki tudja, ki jön majd Federer, Nadal és Djokovic után? Nekünk, fiatal játékosoknak meg kell próbálnunk addig nyerni nagy tornákat, amíg még ők is játszanak. Azzal bebizonyítanánk, hogy jobbak vagyunk, és nem csak azért nyerünk, mert a legnagyobbak már visszavonultak.”

Zverev kiemeli, amíg a nagy hármas mindent visz, nincs okuk visszavonulni. A fiataloknak kell felnőni hozzájuk, és a pályán kell Federeréket legyőzni. Medvedev US Open döntője, Thiem három GS-fináléja mind arra utalnak, hogy valami azért beindult. Zverev szerint idén megszakadt volna a nagy hármas sorozata, de miután leállt a játék, nehéz megjósolni, mi történik majd a járvány után.

A szezon folytatása

A német azt is megemlíti, hogy a tenisz újraindításához rugalmasság is szükséges. Például a fertőzés által jobban érintett régiókból át lehetne helyezni a versenyeket olyan helyszínekre, ahol kevésbé pusztít a járvány. 

„Például, ha az Egyesült Államokban nem javulna a helyzet, a májusra kitűzött salakszezont augusztusban vagy szeptemberben is le lehetne játszani. Teljesen mindegy hol, a lényeg, hogy játszani tudjunk! Persze, ha Amerikában is javul a helyzet, folytatódhat ott is az idény. Figyelnünk kell az eseményeket!”

Hozzászólások