Salakblog - Zverev első szervákkal küzdötte le kettős hibáit
Zverev első szervákkal küzdötte le kettős hibáit
Fotó: Europress/AFP

Zverev első szervákkal küzdötte le kettős hibáit

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/22 19:40
Az idei Ausztrál Open egyik nagy sztorija Sascha Zverev nevéhez kötődik, aki némileg váratlanul a torna elődöntőjéig menetelt. A német teniszezőtől a szakértők évek óta várták a kiemelkedő eredményeket Grand Slameken, a játéka azonban rendre csalódást okozott. Hogy ezúttal sikerült felnőnie a feladathoz, az elsősorban a hatékony adogatásainak volt köszönhető.

Zverev pályafutását mindig is meghatározták az érthetetlen leolvadások, különösen az adogatójátékai során. Hajlamos volt jelentős előnyt leadni, gyakran feleslegesen bonyolódott bele hosszú mérkőzésekbe. Tavaly különösen sokat szenvedett a második adogatásaival és a kettős hibáival, ez a probléma pedig az aktuális idény első tornáján, az ATP-kupán is kísértette. Játékonként átlagosan háromszor kényszerült második adogatásokra, így nagyobb nyomás alatt teniszezett, ami rengeteg kettős hibában mutatkozott meg.

Melbourne-ben ezek a számok drasztikusan javultak. Átlagban csak egy második szervát ütött gémenként, amivel toronymagasan a torna legjobbja volt. Egyszerű a tanulság: aki túl sok második szervát üt, az kiszolgáltatottabb, és ezáltal jelentősen kisebb az esélye a győzelemre. Az ATP elemzése szerint a jelenlegi top 10-ből csak ketten ütöttek játékonként kettőnél kevesebb második szervát átlagosan. Zverev 1,61-gyel rendelkezik, míg Gael Monfils 1,91-gyel. Mindkettő kiemelkedően jó eredménynek számít.

Egyszer klasszis, máskor szörnyű. Zverevnél egyelőre nincs középút. -Egyszer klasszis, máskor szörnyű. Zverevnél egyelőre nincs középút. - Fotó: Europress/AFP

Átlagban a top 10 2,18-szor kényszerült második adogatásra játékonként. Nem meglepő, hogy az élmezőnyben a legjobbakkal találkozunk. Novak Djokovic 2,02-t, Rafael Nadal 2,03-at, Stefanos Tsitsipas 2,1-et, míg Roger Federer 2,15-öt ütött. Négyen teljesítettek átlagon alul a top 10-ből: Dominic Thiem (2,34), Matteo Berrettini (2,38), Daniil Medvedev (2,52) és David Goffin. Érdekesség, hogy az Ausztrál Open előtt Zverev botrányosan rossz mutatókkal rendelkezett, ami egyik pillanatról a másikra váltott át döbbenetesen erős teljesítményre.

Zverev az ATP-kupán

Győzelem/vereség: 0/3
Adogató játék/második szerva: 31/91
Kettős hiba: 31 kilenc szett során
Második szervák átlaga játékonként: 2,94

Zverev az Ausztrál Openen

Győzelem/vereség: 5/1
Adogató játék/második szerva: 99/118
Kettős hiba: 20 szett során 14
Második szervák átlaga játékonként: 1,19

Nincs olyan játékos, aki el tudja kerülni a második szervákat. Az, ha valaki játékonként csak egyet üt, szinte felfoghatatlan teljesítmény, ha pedig átlagban hármat, az szinte végzetes. A fenntartható eredmény valahol a kettő között van.

via ATP

Hozzászólások