Salakblog - Zverev a világbajnok, leteniszezte a pályáról Djokovicsot
Zverev a világbajnok, leteniszezte a pályáról Djokovicsot

Zverev a világbajnok, leteniszezte a pályáról Djokovicsot

Kálmán Laci ·
2018/11/18 21:10

Sok mindent elmond Novak Djokovic jelenlegi állapotáról, hogy mit kellett tekintsünk az ATP-vb fináléja előtt Alexander Zverev legnagyobb esélyének. Azt tudniillik, hogy egy adott világbajnokságon, ha két játékos a csoportkör után másodszor is meccselt a döntőben, többször lett azé a trófea, aki a csoportderbit elbukta. A különbség ugyan nem szignifikáns (9-8), mégis, ez, a nem túl szakmai érv legalább a fiatal német mellett szólt.

Más ugyanis nem nagyon szólhatott mellette. Papíron.

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy a csoportmeccsük. Zverev volt az agresszívebb, javarészt ő irányította a labdameneteket, és abszolút partiban volt Djokoviccsal. Sőt, ő volt az, aki magabiztosabban hozta a szervagémjeit. A kilencedik játékban a világelső tanácstalansága kicsúcsosodott, és miközben Zverev alig-alig rontott, ő egyik hibát szórta a másik után, melynek eredményeként el is bukta az adogatását. 

Az igazán tekintélyt parancsoló azonban az volt, hogy a német három ászt is szórt a következő gémben, amivel be is söpörte az első játszmát.

A második szett elején Zverev ütötte tovább a vasat, és elképesztő pontokat játszva, olyanokat, mint mondjuk ez, ismét elvette a világelső adogatását. Ezt követően azonban jött egy rövidzárlat, és produkált egy rendkívül szétszórt adogatójátékot, melynek eredményeként Djokovic kiegyenlített. A szerb azonban ettől még sem játékban, sem önbizalomban nem jött vissza a meccsbe, és ismét elbukta az adogatását. 

A szerb a következő gémekben sem találta a fogást Zvereven. A német továbbra is kiválóan szervált, labdamenetben úgy védekezett, mint egy fal, ráadásul a megindított támadásai élesek és általában pontosak is voltak. Így aztán Sascha viszonylag könnyedén jutott el szett 5:3-ig. 

Adogatnia pedig nem is kellett a világbajnoki címért, ugyanis érett, magabiztos, profi játékkal fogadóként is be tudta fejezni a mérkőzést. Felőrölte Djokovicot, és teljesen megérdemelten megnyerte élete eddigi legfontosabb tornáját egy csodálatos ponttal a végén.

"El sem tudom mondani, mit érzek" - nyilatkozta az újdonsült világbajnok. "Elképesztően boldog vagyok. Gratulálok Novaknak, úgy játszottál az év második felében, hogy olyat én még nem is láttam. Kösz, hogy ezt a mait nem nyerted meg. Nagyon sokat tanultam tőled a teniszről, az életről, mindenről. Gratulálok a csapatodnak is Novak, hihetetlen amit együtt produkáltatok. Apa, az egész életemben itt voltál mellettem, köszönök neked mindent, szerintem te vagy a világ legjobb edzője. Ivan, örülök, hogy csatlakoztál a csapatomhoz, sokat hozzátettél a játékomhoz. Köszönöm. A közönség is nagyszerű volt egész héten, leszámítva azt az apró kisiklást tegnap. Köszönöm mindannyiótoknak."

ATP-világbajnokság, döntő:
Alexander Zverev - Novak Djokovic 6:4, 6:3
Hozzászólások