Salakblog - Készen áll a következő Grand Slam-sikerre a fejben megérő Simona Halep
Készen áll a következő Grand Slam-sikerre a fejben megérő Simona Halep
Fotó: Europress/AFP

Készen áll a következő Grand Slam-sikerre a fejben megérő Simona Halep

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/25 17:55
A járvány okozta leállás ellenére is remek évet fut Simona Halep, aki az öt idei versenyből, ahol elindult, hármat meg is nyert. A legutóbbi győzelem, a 2013 óta üldözött római diadalt követően a román teniszező a WTA Insider podcast vendégeként mesélt saját jellemének fejlődéséről az elmúlt években, valamint előre is tekintett a Roland Garros felé, ahol első kiemeltként léphet pályára.

Vitán felüli tény, hogy a teniszben a legnagyobb elismertség egy Grand Slam-torna megnyerésével érhető el. Ez az a szint, amely a jó játékosokat egy polccal feljebb helyezi társaiknál. Ha elvonatkoztatunk a férfivonalat uraló Nagy Hármastól, valamint a női mezőnyt a maga 23 GS-diadalával domináló Serena Williamstől, láthatjuk, hogy épp az áttörést hozó Grand Slam-győzelem igazolta végérvényesen a korábban a játékossal szemben támasztott elvárásokat, s azok jogosságát. Ashleigh Barty, Naomi Osaka, vagy férfivonalon a legfrissebb emlék, Dominic Thiem - mindannyian ott jártak a közvetlen elit közelében már a nagy győzelmük előtt is, klasszisukat azonban minden kétséget kizáróan épp a GS-diadallal tudták igazolni.

Az ATP és a WTA Tournak azonban vannak a négy nagy versenyen kívül is olyan helyszínei, ahol a győzelem presztízse megközelíti a Grand Slam-szintet. A teljesség igénye nélkül ilyen a nemes egyszerűséggel „ötödik Grand Slam”-ként emlegetett Indian Wells, Cincinatti, vagy épp az Örök Város, Róma. A vírushelyzet által felforgatott versenynaptárban végül bentmaradó torna, eleve azzal, hogy a férfiak és a hölgyek egyaránt pályára lépnek rajta, megvillant valamit a Grand Slam hangulatból, továbbá, májusi időpontjával hagyományosan a Roland Garros előtti utolsó komoly erőfelmérőnek számít. A nehézségek ellenére nem volt ez másképp idén sem, hiszen a hétfői római finálékat követően a hét végén, vasárnap elkezdődik a Roland Garros is.

Simona Halep hét éve üldözi a Foro Italico trófeáját, két elveszített döntő után (2017, 2018 – mindkétszer Elina Svitolina ellen) pedig ebben az évben végre felért a csúcsra. A világranglista második helyezett teniszező győzelméről érthetően megkönnyebbülten nyilatkozott:

„Nagyon sokat jelent nekem ez a siker, be kell vallanom, hogy rengeteget álmodtam arról, hogy egyszer nyerek itt. Úgy érzem, jól ment a játék az egész hét folyamán. Nagyon örülök, hogy végre hazavihetem a trófeát. Bár a döntő nem úgy alakult, ahogyan terveztük, hiszen Karolina feladta a mérkőzést, én azonban az első szettből is tudtam némi önbizalmat meríteni.”

000_8QF2D9.jpgFotó: Europress/AFP

A 6-0, 2-1-es állásnál kezet nyújtó Pliskova egyébként nem az egyetlen játékos volt a római hét alatt, aki feladta a Halep elleni mérkőzését, ugyanígy járt a kazah Yulia Putintseva is, aki a negyeddöntőben volt kénytelen idő előtt lemenni a pályáról.

A torna presztízsén kívül egy Rómához fűződő kedves emlék is hajtotta Halepet a győzelem felé, 2013-as első itteni szerepléséhez köthető ugyanis az ő áttörése. Hét évvel ezelőtt a selejtezőből főtáblára jutva legyőzte Svetlana Kuznetsovát, Agnieszka Radwanskát, Roberta Vincit és Jelena Jankovicot is, majd az elődöntőben vereséget szenvedett Serena Williamstől. Az ekkor még a WTA Touron tornagyőzelem nélkül álló Halepet a római szereplés indította be igazán, hogy aztán versenyek sorozatát nyerve az év végén a világranlista 11. helyén zárjon.

„Emlékszem azokra a napokra. Már a főtáblára jutást is óriási sikerként éltem meg, utána pedig napról napra erősebbnek, jobbnak éreztem magam, megtaláltam a játékomat, megtanultam topjátékosok ellen játszani. 2013 volt a kedvenc évem, elindított egy úton, amin azóta is járok.”
„Hét évvel később pedig itt vagyok, és végre megnyertem ezt a tornát. Talán egy kicsit meg is érdemeltem már.”

000_8QF263 (1).jpgFotó: Europress/AFP

Rákanyarodva 2020 harmadik Grand Slam-tornájára, ahova Simona Halep egy tizes győzelmi szériából érkezik az újraindulást követően, a román teniszező szót ejtett arról is, hogyan kezeli az esélyesség terhét.

„Nem újdonság számomra a nyomás, voltam már világelső, hozzászoktam ehhez a körítéshez. Megpróbálom kizárni, hogy favoritnak tartanak, és mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálni. A célom, hogy nyugodtan, a saját játékomra koncentrálva tudjak pályára lépni és ott a legjobbamat nyújtsam.”

A kétszeres Grand Slam-győztes román játékosnak, legalábbis az eddig látottak alapján, kifejezetten jót tett a karantén időszak, a visszatérés óta sokkal nyugodtabban, megfontoltabban mozog a pályán. Mint ismert, Halep bukaresti otthonában töltötte a pandémia miatt elrendelt elzárást, majd a vírusveszély miatt maradt távol a Cincinatti tornától, valamint a US Open-től is. Az edzésekkel azonban nem állt le, folyamatosan salakon készült, amely a prágai és a római győzelmek láttán egy kiváló döntésnek bizonyult. A róla manapság sugárzó nyugalmat pedig elmondása szerint épp a járványidőszak, és az így rászakadó idő váltotta ki belőle.

„Volt időm gondolkodni, s úgy érzem, érettebb vagyok, mint korábban. Rájöttem, hogy az igazán kemény helyzetek az életben fordulnak elő, nem pedig a sportban kell őket keresni. Az, hogy én évek óta folyamatosan a tenisszel foglalkozhatok, egy óriási dolog, és nagyon hálás vagyok érte.

000_8QD2LE.jpgFotó: Europress/AFP

Mit üzennél a hét évvel ezelőtti, kevésbé érett, talán harciasabb Simonának? – szólt a kérdés a beszélgetés zárásaként. Halep válasza rendkívül őszinte és egyben önkritikus is volt.

„Korábban mindenkivel harcoltam, mindennel bajom volt: magammal, az ellenfelemmel, a labdával, az ütővel, az időjárással, a nézőkkel, tényleg mindenkivel. Ma már másképpen látom, egy ellenfelem van ─ aki a háló másik oldalán áll. Büszke vagyok erre a mentális érési folyamatra, amin sikerült keresztül mennem, hiszen ennek köszönhetően tudtam az elmúlt héten is megnyerni olyan meccseket, amelyeket korában elveszítettem volna.”
Hozzászólások