Salakblog - Wozniacki-Williams döntő lesz Szingapúrban
Wozniacki-Williams döntő lesz Szingapúrban
Fotó: Twitter

Wozniacki-Williams döntő lesz Szingapúrban

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/10/28 16:35

Az, hogy váratlan, vagy hogy meglepetés, nem biztos, hogy a megfelelő szavak. Mondjuk inkább azt, hogy a csoportkör után az az érdekes helyzet állt elő a szingapúri női tenisz vb-n, hogy a világranglista első két helyezettje, Simona Halep, illetve Garbine Muguruza utolsóként zárták a csoportküzdelmeket. Továbbjutott viszont Karolina Pliskova és Venus Williams a Fehér, míg Caroline Garcia és Caroline Wozniacki a Vörös Csoportból. Jöhettek az elődöntők.

Caroline Wozniacki - Karolina Pliskova 7:6(9), 6:3

Rendkívül szoros adogatójátékokkal indult a mérkőzés, amin extra tétként a világelsőség is kockán forgott. Úgy vágtunk neki a meccsnek, hogy amennyiben Pliskova megnyeri a világbajnokságot, egyszersmind ő végez a rangsor élén is. Ehhez azonban előbb az elődöntőt kellett behúznia.

Wozniacki, a tőle megszokott tenisszel ott termett mindenhol, visszaadott mindent, amit lehet, próbált minél hosszabb pontokat játszani. Ez nem nagyon ízlett Pliskovának, aki a támadóütésekbe elég gyakran belehibázott. A break mégis a cseh lánynak sikerült előbb 3:2-nél, a dán azonban rögtön vissza tudott jönni. Ezután Pliskova ismét előnybe tudott kerülni, ám egy rendkívül indiszponált adogatógémnek köszönhetően, ellenfele, ismét visszabreakelt.

Ezt követően Pliskova fogadott a szettért, meg is voltak az esélyei, azonban nem tudott élni velük. A játszma tie-breakbe torkollott, ahol a cseh eleinte meglepően enerváltan játszott, olyannyira, hogy a kontroll is egyre inkább Wozniacki kezében volt. A dán már 6:1-re is vezetett, innentől azonban Pliskova rendkívül felszabadultan kezdett el játszani, és előbb kiegyenlített (!), majd ő is eljutott játszmalabdákhoz. Az utolsó pontokban azonban Wozniacki volt az, aki jobban összpontosított, így ő került szettelőnybe.

Több break is volt a második játszma elején, de egyik játékos sem tudta stabilizálni az előnyét. Viszont kétségtelenül Wozniacki volt az, aki több energiával, több hittel teniszszett, ami a szett végére már számokban is megmutatkozott. A dán bedarálta a cseh lányt, akit így a döntőbe jutáson kívül az év végi világelsőségtől is megfosztott.

Venus Williams - Caroline Garcia 6:7(3), 6:2, 6:3

Ahogy várható volt, a játékosok inkább fogadóként villogtak, semmint adogatóként. A meccs elején Garcia tűnt stabilabbnak, de sokszor láttuk már, hogy Venusnak időre van szüksége, hogy kellőképpen bemelegedjen. Az amerikai a szett közepére le is dolgozta kezdeti hátrányát, viszont úgy tűnt, nem teljesen egészséges, a labdamenetek között ugyanis többször is a lábát fájlalta. A lányok nagyjából stabilizálták a szervagémjeiket a szett második felében, és noha voltak fogadóesélyek, azért hozni tudták az adogatásaikat.

A játszma sorsáról végül tie-break döntött, amit Garcia kezdett jobban, és 3-0-ra, majd 5-2-re elhúzott, köszönhetően elsősorban Venus hibáinak. Az amerikai innen már nem is tudott felállni, Garcia volt a stabilabb, a kiegyensúlyozottabb, így övé lett az első szett.

A második játszma elején Williams hárított két break-labdát, onnantól azonban új erőre kapott, csökkentette a rontásai számát, és elszaladt 3:0-ra. Meg az is lehet, hogy a francia koncentrációja egy kissé alábbhagyott. Nem is sikerült rendeznie a sorait, sokkal hullámzóbban játszott, mint az első szettben. Így végül, némi meglepetésre simán elbukta a másodikat.

A döntő játszmában fej-fej mellett haladtak a lányok, mindketten vigyáztak a szervagémjeikre, úgyhogy fogadóként nem is nagyon jutottak szóhoz. 3:3-nál azonban Venus elővette a bajnoki énjét, és a legagresszívebb játékát és egy gémre került a döntőbe jutástól. Az utolsó adogatójátékában akadtak ugyan gondjai, de, amikor kellett, rendkívül összeszedett és koncentrált volt, így ő játszhat majd a fináléban Wozniacki ellen.

Hozzászólások