Salakblog - A wimbledoni vezérigazgató is bizonytalan a szezon folytatásában
A wimbledoni vezérigazgató is bizonytalan a szezon folytatásában
Fotó: Europress/AFP

A wimbledoni vezérigazgató is bizonytalan a szezon folytatásában

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/04 11:55
Richard Lewis, a wimbledoni torna leköszönő vezérigazgatója bízik abban, hogy augusztustól, az amerikai kemény pályás tornákkal folytatódhat a 2020-as teniszszezon, ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy csak a következő naptári évben rendeznek versenyeket.

Szerda délután vált hivatalossá, hogy 2020-ban nem lesz Wimbledon a koronavírus-járvány miatt. A döntés érett egy ideje, hiszen a vírus egyre nagyobb gondokat okoz Nagy-Britanniában, és valószínűtlen, hogy nyár közepére javult volna annyit a helyzet, hogy Grand Slam-méretű tornákat rendezhessenek. Mivel a füves pályás versenyeket csak nyáron lehet megrendezni, az a lehetőség sem merülhetett fel, hogy a Roland Garroshoz hasonlóan kijelöljenek egy új időpontot. 1945 - tehát a II. világháború - óta először marad el Wimbledon.

A koronavírus-járvány miatt elmarad az idei wimbledoni tenisztorna | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatt törölték a wimbledoni tenisztornát - jelentették be a szervezők szerdán a Grand Slam-torna honlapján. Így 1945 óta az idei lesz az első év, amikor nem kerül sor a legendás füvespályás viadalra. Már hétfőn napvilágot láttak értesülések arról, hogy a június 29. és július 12.

Lewis szerint a bizonytalanság miatt ez volt az egyetlen lehetséges megoldás. "Ki tudja, mi történik ebben az időszakban? Ez mindenkinek kihívást jelent. Reméljük, hogy a US Opent és a Roland Garrost sikerül megtartani. Csodálatos lenne, ha ismét beindulna a sport. Az optimista énem - és nem túl gyakran vagyok az - még mindig bízik abban, hogy az amerikai kemény pályás szezon nagy versenyei, a Mastersek és a Premierek sorra kerülnek Montrealban, Torontóban és Cincinnatiben. Azonban mindannyian tudjuk, hogy ez kétséges."

"Nem gondolom, hogy valóságtól elrugaszkodott lenne kijelenteni, hogy talán nem lesz több tenisz az évben. De szeretném azt gondolni, hogy a dolgok lenyugszanak idővel, ezért újra játszhatunk, inkább előbb, mint utóbb."

Korábban Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója osztott meg hasonló gondolatokat. Szerinte ahhoz, hogy újra teniszversenyeket rendezhessenek, világszerte javulnia kell a járványhelyzetnek. "Az az én személyes meglátásom, hogy ebben az évben nehéz lesz visszatérni. A sportág egyik alapját a nemzetközi utazások képezik, márpedig valószínűleg ez fog utolsóként helyreállni. Azt gondolom, hogy a hazai fókuszú események erős pozícióban vannak, viszont a globális színtéren mozgó eseményeknek ez kihívást jelent" - fogalmazott Tiley. 

Novak Djokovicék 2021-ben térhetnek vissza Wimbledonba. -Novak Djokovicék 2021-ben térhetnek vissza Wimbledonba. - Fotó: Europress/AFP

Azt még nem lehet tudni, hogy az éves szinten 250 millió fontos bevételt generáló Wimbledon költségvetésében mekkora lyuk keletkezik, azonban Lewis megerősítette a sajtóinformációkat, hogy a biztosításuk a járványokra is kiterjed. "Szerencsések vagyunk, hogy van biztosításunk, ami segíteni fog. Eddig a biztosítók, a brókerek és az összes érintett kiváló munkát végzett, de még sok van hátra"  - magyarázta a vezérigazgató. Majd azt is hozzátette, a pontos számokra és a részletekre még hónapokig várni kell.

Lewis tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2020 végén távozik jelenlegi posztjáról, decemberben pedig az is nyilvánosságra került, hogy 2021-től már Sally Bolton irányítja Wimbledont, aki így a klub történetének első női vezérigazgatója lett. Bolton hatalmas rutinnal rendelkezik a sportközigazgatás területéről, több mint 25 éves pályafutása során foglalkozott rögbivel és atlétikával, 2016-tól kezdődően pedig az All England Club vállalati ügyekért felelős részlegét vezette.  

via Guardian

Hozzászólások