Salakblog - Tízmillió fontot oszt szét a wimbledoni torna szervezőbizottsága a verseny feltételezett résztvevői között
Tízmillió fontot oszt szét a wimbledoni torna szervezőbizottsága a verseny feltételezett résztvevői között
Fotó: Europress/AFP

Tízmillió fontot oszt szét a wimbledoni torna szervezőbizottsága a verseny feltételezett résztvevői között

Nánási AntalNánási Antal
2020/07/13 14:29
A wimbledoni tenisztorna szervezői az elmúlt héten jelentették be, hogy különböző szempontokat figyelembe véve, tízmillió fontot osztanak szét az idén elmaradó füvespályás Grand Slam-re feltételezhetően kvalifikált játékosok között. A gesztusértékű kezdeményezés egyszerre húzza rá a vizes lepedőt az elmúlt hónapokban többféle támogatási forgatókönyvvel előálló éljátékosokra, valamint példát mutat a többi major tornának is.

Amióta a koronavírus-járvány tulajdonképpen a mindennapjaink részévé vált, jóformán már fel sem kapjuk a fejünket olyankor, amikor addig példátlan és elképzelhetetlen döntésekkel szembesülünk. Ma már teljesen természetesnek vett ténykérdés, hogy 2020-ban nem rendezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot és a tokiói olimpiát, valamint, hogy a második világháború óta először, nem rendeznek Grand Slam-tornát az All England Lawn Tennis Clubban sem.

wimbledon.jpgFotó: Europress/AFP

A teniszvilágban értelemszerűen főleg az utóbbi esemény váltott ki teljes döbbenetet, hiszen a wimbledoni tenisztorna a sportággal világszerte azonosított hívószavak közül egyértelműen az élmezőnybe tartozik. Ha nincs Wimbledon, akkor tenisz sincs, kis túlzással így is lehet értelmezni az ikonikus helyszín, a hozzá kapcsolódó hagyományok, a presztízs és a sportág elválaszthatatlan kapcsolatát. Mégis, a Roland Garros sokadik időpont módosítását, valamint a US Open körüli mizériát elnézve szinte könnyed tollvonásnak tűnik a verseny idei törlése. Persze, azért a szervezők kezében volt egy olyan ütőkártya, amelynek megléte talán csak Angliában fordulhat elő ─ egy olyan országban, ahol szinte mindenre (is) lehet fogadásokat és biztosításokat kötni: a wimbledoni tenisztornának ugyanis van járványhelyzetre érvényes biztosítása. A hosszú éveken át a biztosításba öntött fontok most (végre?) meghozták a gyümölcsöt, anyagilag tehát nem éri veszteség a szervezőket. Az angol gentleman hozzáállás pedig azt diktálja, hogy ilyenkor segítő kezet is kell nyújtani a bajba jutottaknak, ennek szép példáját jelentette be az AELTC a mögöttünk hagyott hét végén.

A 2019-es női páros torna győztesei: Barbora Strycova és Hsieh Su-WeiA 2019-es női páros torna győztesei: Barbora Strycova és Hsieh Su-WeiFotó: Europress/AFP

A szervezőbizottság egy tízmillió fontos alapot hoz létre, amelyből összesen 620 olyan játékost kíván díjazni, akik a március óta befagyasztott világranglista helyezésük alapján ott lehettek volna a füvespályás Grand Slam főtábláján vagy annak selejtezőjében. A kompenzációs rendszer értelmében egyenként 25 000 fontot kap az a 256 játékos, akik a torna férfi és női főtáblájának 128-as mezőnyében ott lehettek volna. Ennek az összegnek a felét ítélik oda további 224 teniszezőnek, akik, szintén az ATP és a WTA ranglistáját figyelembe véve, elindulhattak volna a Grand Slam selejtezőjében. A szervezők gondoltak a párosokra is, aminek értelmében egyenként 6250 fonttal támogatják azt a 120 játékost, akik a férfi és a női páros torna főtábláján mérethették volna meg magukat. Az AELTC a támogatottak körét kiterjesztette a kerekesszékes teniszezőkre is, ők 6000 fontos kompenzációra számíthatnak, míg a quad szakág képviselőit 5000 fonttal támogatják. Ez utóbbi intézkedéssel a britek szépen odaböktek egyet a US Open szervezőinek is, akik előbb belengették a kerekesszékes torna idei törlését, majd látva a rájuk zúduló negatív áradatot, mégis inkább visszatáncoltak.

A 2019-es férfi páros torna győztesei: Juan Sebastian Cabal és Robert FarahA 2019-es férfi páros torna győztesei: Juan Sebastian Cabal és Robert FarahFotó: Europress/AFP

Richard Lewis, az All Englad Lawn Tennis Club leköszönő ügyvezetője elégedetten nyilatkozott a támogatási formula ismertetését követően:

„Örömünkre szolgál, hogy a biztosításunk lehetővé teszi, hogy anyagilag is biztosítsuk a játékosokat együttérzésünkről azon nehézségeket illetően, amelyeket a járvány okozott. Ez a támogatás szerény elismerése annak a kemény munkának, amit a játékosok ranglista pontjak megszerzéséért végeztek el, valamint azért, hogy ranglista helyezésük által egyenes ágon kvalifikáljanak a wimbledoni tenisztornára.”

Wimbledonnal kapcsolatos további hír még, hogy 2021-től megváltozik a férfitorna kiemelési rendszere, amelyre ezentúl, igazodva a többi GS-hez, kizárólag az aktuális világranglista lesz ráhatással. Mint ismert, a wimbledoni szervezők ezt megelőzően az ATP rangsor mellett a kiemelésnél figyelembe vették a füvespályás eredményeket valamint a játékosok korábbi wimbledoni teljesítményét is. Emlékezetes, amikor a 2019-es verseny kiemelésének ismertetése után Rafael Nadal élesen kritizálta a sajátos rendszert, aminek következtében Roger Federert elé rangsorolták a szervezők. A kiemelési rendszerben eszközölt változtatások ugyanakkor csak a férfiversenyt érintik, a hölgyeknél alkalmazott szisztéma változatlan marad.

via Sky Sports

Hozzászólások