Salakblog - Wimbledon, 8. nap: Serena vissza akar ülni a női tenisz trónjára
Wimbledon, 8. nap: Serena vissza akar ülni a női tenisz trónjára
Fotó: Europress/AFP

Wimbledon, 8. nap: Serena vissza akar ülni a női tenisz trónjára

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/07/11 11:39

Ez a játéknap abszolút az idegek harca volt a wimbledoni női negyeddöntőkben, ahol kialakult a két elődöntő párosítása. Ezen kívül Juan Martín del Potro győzött a korábban félbeszakadt meccsén  a nyolcaddöntőben, így ő lesz Rafael Nadal ellenfele. 

Kezdjük az elején. Juan Martín del Potro és Gilles Simon mérkőzése ugyanis nem fejeződött be hétfőn, így a keddi játéknap a kettejük nyolcaddöntőjének folytatásával indult, méghozzá 2-1-es Del Potro-vezetésről a szettek tekintetében. A keddi folytatásban a világranglistán jelenleg 53. francia tudott előbb brékelni a negyedik szettben, azonban az argentin Grand Slam-bajnok visszavette az elvesztett adogatását, sőt 5:4-nél már ő szerválhatott a szettért és egyben a mérkőzésért. Simon végül négy meccslabdát hárítva rövidítésre tudta menteni a játszmát, ami azonban így is Del Potroé lett.

A US Open 2009-es bajnoka tehát ott lesz a negyeddöntőben idén, megismételve az eddigi legjobb wimbledoni szereplését. 2013-ban ugyanis egyszer már bejutott a legjobb nyolc közé ezen a tornán, akkor Djokovic megállította. Most Nadal lesz az ellenfele, aki 2011 óta most először jutott negyeddöntőbe Wimbledonban. 

"Szerintem mindenki csodálja Nadalt mint ellenfelet" - mondta a győzelem után a következő körös ellenfeléről az argentin. "Ő egy harcos. Mindig pozitív próbál lenni, mindig a következő labdára koncentrál. Nagyon kemény, ha egy olyan teniszező néz vissza rád a háló túloldaláról, aki folyamatosan ilyen magabiztos a mérkőzés során. Játékosként elképesztő. Ő a világelső és sorra dönti meg a rekordokat a különböző Grand Slameken. Büszke vagyok arra, hogy egy korszakban játszhatok vele és Federerrel."

A felszabadultság és az elszántság diadala

Jelena Ostapenko nagyon nem akar "csak" egyszeres Grand Slam-bajnok lenni, a keddi wimbledoni negyeddöntőjében Dominika Cibulkova ellen abszolút azt a félelmet nem ismerő, rengeteget kockáztató - ha úgy tetszik, vakmerő - énjét láthattuk, aki tavaly megnyerte a Roland Garrost. És szlovák ellenfele számára rémes lehetett megélni ezt a meccset, hiszen az elejétől fogva nyilvánvaló volt, kettejük találkozójának alakulása azon múlik majd, hogy Ostapenko hogyan fog játszani. A 21 éves Grand Slam-bajnok nem kezdett jól, és akkor finoman fogalmazunk. A mérkőzés elején a lett teniszező bár képes volt brékelni, iszonyatosan küzdött a saját szervagémjeiben. Az első szettben úgy jutottunk el 3:1-es Cibulkova-vezetésig, hogy Ostapenko egyetlen egyszer sem tudta hozni az adogatását. De Ostapenko azért szépen lassan kezdett belemelegedni, egyre pontosabbak lettek az ütései, és vissza is jött 3:3-ra, végül a lehető legjobbkor tudta ismét elvenni ellenfele adogatását, és 6:5-ről ki is szerválta az első játszmát, hogy aztán a következőt már magabiztosabban, 6:4-re nyerje meg.

000_17E6DS.jpg Fotó: Europress/AFP

A meccs után Mats Wilander is arról beszélt, hogy mennyire Ostapenko elszántságán és mentális erején múlt ez a negyeddöntő. A korábbi svéd világelső szerint Ostapenko támadójátéka egyértelműen túl sok volt kedden Cibulkovának. Ennek kulcsa az Eurosport szakértője szerint az volt, hogy Ostapenko nagyon közel játszik az alapvonalhoz, az övé az egyik legjobb támadó fonák az egész mezőnyben, és ha a tenyerese is működik, a pálya bármely pontjáról képes nyerőt ütni. Hozzátette azt is, hogy már a játékosok testbeszéde is sokat elárult arról, hogy kinek állt ez a mérkőzés, Ostapenko ugyanis minden tekintetben a tavalyi Garros-győztes énjét idézte meg.

"Néhány héttel ezelőtt a Roland Garroson nagyon nagy volt rajtam a nyomás. Most ez mind eltűnt, végre csak élvezem a pillanatot" - mondta Ostapenko. "Egy nagy pályán játszani egy remek helyen, füvön, ami az egyik kedvenc borításom, ez egyszerűen csak szórakoztató."

Tapasztalatból győzelmet kovácsoló esélyes

Végre valahára egy kiemelt túlélte, ezt írták a wimbledoni torna honlapján annak kapcsán, hogy Ostapenko ellenfele az az Angelique Kerber lesz, aki a negyeddöntőben Daria Kasatkinát búcsúztatta. Kerber a maga 11. helyével a legmagasabban kiemelt játékos az idei bajnokság női tábláján a még versenyben lévő játékosok között. Ráadásul a legutóbbi meccsükön (szintén füvön, Eastbourne-ben) meg is verte orosz ellenfelét, így mondhatjuk, hogy ő lépett esélyesként pályára kedden. Jóllehet, 3-3-as mérleggel állt Kasatkina ellen, ezért okkal remélhetett a közönség egy szoros találkozót. És a várakozásoknak megfelelően tényleg egy szórakoztató mérkőzéssel jutalmazták meg a nézőket.

Bár Kasatkinának egyértelműen hiányzott még egy kis tapasztalat, (sőt talán némi bátorság is az elején) ahhoz, hogy ezt a wimbledoni negyeddöntőt megnyerhesse, Wilander szerint az már most igaz, hogy jelenleg  az ő tenyerese néz ki a legjobban a női mezőnyben és hogy a mozgása kivételes. Kerber játékának a mélysége, illetve az, ahogyan a keddi játéknapon a pályát érezte, és nem utolsósorban a tapasztaltsága a német javára döntötte el a meccset. Bár ezt a 6:3, 7:5-ös végeredményből nem biztos, hogy lehet sejteni, hiába nyert a kétszeres Grand Slam-bajnok német két szettben, ez a negyeddöntő szoros volt és feszült. Jó mutatja ezt az is, hogy Kerbernek hét meccspontra volt szüksége a győzelem megszerzéséhez.

Ezzel az elképesztő labdamenettel tudta végül megnyerni Kerber a meccset:

"Egy nagyon kemény és szoros mérkőzésre készültem Daria ellen" - mondta örömmel és megkönnyebbülten Kerber. "Nagyon sok kemény csatát játszottunk egymással korábban. Ma csak megpróbáltam pontról pontra játszani. Szerintem mindketten nagyon magas szinten teniszeztünk, különösen a mérkőzés végén. Nagyon jó érzés, hogy bejutottam az elődöntőbe."

Serena azért jött, hogy bebizonyítsa, visszatért

Az egyéniben huszonháromszoros Grand Slam-győztes Serena Williams fizikálisan láthatóan nem érte el a legjobbját, de nem véletlenül az, aki. Most, hogy ilyen sokáig menetelt Wimbledonban, egyre inkább közelít ahhoz az önmagához, aki bármilyen rossz napot vagy rossz formát képes kompenzálni a félelmetes mentális erejével és a női mezőnyben abszolút egyedülálló magabiztosságával. Pedig úgy tűnt, hogy Camila Giorgi személyében kedden emberére akadt e tekintetben. Az olasz ugyanis nagyon elszántnak tűnt a meccs első pillanatától kezdve, egyértelmű volt, hogy nem esélytelenként tekint magára, és hogy nem fogja könnyen megadni magát.

Ennek pedig meg is lett az eredménye, ugyanis Giorgi 3:2-es vezetésnél brékelni tudott  az első szettben, méghozzá úgy, hogy korábban pontot sem tudott nyerni Williams adogatásainál. A következő szervájánál aztán küzdött egy nagyot, négy bréklabdát is hárított, semmi-negyvenről hozta vissza a játékot, hogy aztán magabiztosan kiszerválja a szettet a következő adogatójátékában. Ekkor úgy tűnt, talán az ő javára is eldőlhet ez a meccs.

Az első szett megnyerését önmagában azonban nem díjazzák, hiszen az nyeri a meccset, aki az utolsó játszmát behúzza és ez Giorgi szempontjából nagy kár. Mert bár saját kecses alkatát meghazudtolóan erős játékával és a győzelemre törő mentalitásával képes volt meglepni Serena Williamset az első játékrészben, nem tudott kitartani a találkozó végéig. A fiatalabb Williams lány a második játszma elején, 2:1-es állásnál a sokadik bréklabdáját érvényesítve először tudta elvenni ellenfele adogatását, és ezzel meg is fordította a mérkőzést. 

Serena ezzel a 100. főtáblás győzelmét aratta füvön, és nyolcadik alkalommal biztosította a helyét a legjobb négy között Wimbledonban. További említésre méltó statisztika, hogy a maga 181. világranglistás helyével Serena Williams lett a legalacsonyabban jegyzett játékos, aki bejutott a wimbledoni elődöntőbe. (Ezt persze árnyalja az, hogy amúgy kiemeltként játszik a tornán.) A keddi győzelme után az már biztos, hogy Serena legalább az 51. helyig előre jöhet a női teniszezők ranglistáján, de nem meglepő módon ettől még nem ugrik ki a bőréből az örömtől az amerikai, azt mondta, hogy az cseng majd igazán jól, amikor megint a világelsőség szerepel az ő neve mögött.

"Egy pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy elveszítem ezt a meccset - nyilatkozta Serena. "Még akkor is, amikor szetthátrányban voltam, arra gondoltam, hogy bár Giorgi remekül játszik, én magam a legtöbb dolgot jól csinálom. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy ez a meccs ne az én kezemben lenne. Ha csak egyetlen dolgot taníthatnék a lányomnak, akkor azt tanítanám meg neki, hogy soha ne adja fel, és mindig harcoljon. Ez nagyon fontos az életben, függetlenül attól, hogy mit csinálsz, soha ne futamodj meg."

Megverem a jóbarátom

Julia Goerges és Kiki Bertens találkozóját a nyilatkozataik alapján kirajzolódó két teniszező szoros barátsága tette pikánssá. A negyeddöntő későbbi német győztese ugyanis közeli barátjaként hivatkozott alkalmi páros partnerére és azt mondta, megtiszteltetés lesz ellene pályára lépni. Bertens szintén elismerően nyilatkozott a médiának Goergesről a meccs előtt, hangsúlyozva, hogy milyen jól érzik magukat együtt a pályán kívül. 

Nem most játszottak először egymás ellen, mindkét korábbi összecsapásukat Bertens nyerte, így ő kezdhette magabiztosan a negyeddöntőt, amely amúgy mindkettejük számára az első volt itt Wimbledonban. Ennek megfelelően Bertens számára indul jobban a találkozó, jól lehet nagyon kis különbségek döntöttek a holland javára az első, 38 perces játszmában. Bertensnek a hetedik gémben bréklabdát kellett hárítania ahhoz, hogy egy vakmerő tenyeres ejtéssel végül hozza az adogatását, majd rögtön a következő játékban el is vegye az ellenfeléét, ezzel megnyerve az első játszmát. 

000_17F42B.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez után azonban Goerges magasabb fokozatra kapcsolt, agresszívebben kezdett játszani és megfordította szetthátrányból a találkozót. A második játszmában már brékelőnyben volt a német, amikor Bertensnek két szettlabdát is kellett hárítania a saját adogatásánál, 5:4-nél, ez azonban nem mentette meg attól, hogy az ekkor már ihletett állapotban játszó Goerges kiszerválja a második játszmát. Innen Goerges végleg magához ragadta az irányítást. Bertens a csaknem félórás döntő játszmában csak egyetlen egy játékot nyert meg, Goerges azzal tette teljessé a győzelmét, hogy az utolsó 10 labdamenetből kilencet megnyert.

A mérkőzéslabda érvényesítése után láthatóan meghatódott Goerges, Bertens ölelése a háló felett pedig őszintébb és barátibb gesztusnak tűnt az ilyenkor megszokott üres formaságnál:

"Nagyon örülök a mai teljesítményemnek és várom a következőt" - mondta Goerges. "Nyilvánvalóan nagyszerű lehetőség az, hogy itt, Wimbledonban játszhatok Serena ellen, ahol ő már olyan sokszor nyert."

Babos megkapta a világelsőségért járó trófeát

A magyar teniszezőnő nem lépett pályára kedden Wimbledonban, még is írnunk kell róla, hiszen ezt a szünetet kihasználva a WTA be is ütemezett egy örömteli protokolláris elfoglaltságot Babos Tímea számára. Megkapta ugyanis a világelsőségért járó trófeát a magyar tenisz történetének első ranglistavezetője, erről Babos a Facebookon posztolt hivatalos fotókat.


Hozzászólások