Salakblog - Wimbledon 2020: Döntés a jövő héten, valószínűbb a törlés, mint a halasztás
Wimbledon 2020: Döntés a jövő héten, valószínűbb a törlés, mint a halasztás
Fotó: Europress/AFP

Wimbledon 2020: Döntés a jövő héten, valószínűbb a törlés, mint a halasztás

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/26 10:15
Az eredetileg 2020. június 29. és július 12. között esedékes wimbledoni teniszbajnokság sorsáról a jövő héten döntenek az illetékesek. All England Club vezetése előtt két út mutatkozik: a halasztás vagy a törlés, a zártkapus megoldást már korábban elvetették.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt a teniszversenyeket június 7-ig törölték. Ezt követően a Roalnd Garros vezetősége egyoldalúan úgy döntött, hogy a francia nyílt teniszbajnokságot szeptember 20. és október 4. közé teszik át. Azóta David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség elnöke egy interjúban utalt rá, hogy a franciák bizonyos szereplőkkel ugyan egyeztettek, de voltak bőven olyanok is, akik kimaradtak a megbeszélésekből. 

Jelenleg az All England Club létesítményei zárva tartanak, minimális figyelmet azért természetesen fordítanak a vagyonbiztonságra, valamint a füves pályák állapotának megőrzésére. Richard Lewis, vezérigazgató az általa kiadott hivatalos közleményben arról beszélt, hogy a wimbledoni torna esetleges elhalasztása jelentős nehézséget és kockázatot rejtene magában.

"A koronavírus-krízis eddig soha nem tapasztalt kihívás elé állított mindannyiunkat, és a dolognak még koránt sincs vége" - mondta Lewis. "Az életünk olyan területeit is érinti, melyekre nem is gondoltunk volna. Együttérzésünket fejezzük kis mindazok felé, akiket a betegség közvetlenül is érint."
"Amikor döntéshozatalra kerül sor, az első számú szempont mindenképpen az emberek egészségének védelme kell, hogy legyen. Éppen ezért feltett szándékunk, hogy felelős döntést hozzunk. Szeretnénk, ha minél előbb megszűnnének a bizonytalanságok a 2020-as terveinket illetően, ezért jövő hétre összehívtunk egy sürgősségi bizottsági ülést, melyen döntés születik majd az idei wimbledoni tornára vonatkozóan."

Roland Garros és Laver-kupa egy időben? | Hosszabbítás

A Roland Garros illetékesei kedden bejelentették, hogy a torna megrendezését a szeptember 20-október 4. közötti időszakra halasztják. A francia szervezők eljárását rengetegen kritizálták, egyrészt, amiért senkivel sem egyeztetve, önkényesen hozták meg a döntést, másrészt, amiért nem a legoptimálisabb időpontot választották.

Russell Fuller, a BBC elemzője szerint az All England Club illetékesei majdnem biztos, hogy olyan döntést hoznak, mely szerint a tornát 2020-ban nem lehet megrendezni. 

A zártkapus megoldást már korábban, hivatalosan is elvetették. Az pedig nem kérdés, hogy napi 40 ezer embert beengedni a torna területére hatalmas egészségügyi kockázatokat rejtene magában. Sőt, már az előkészületekhez is, melyeknek egy hónap múlva már meg kellene kezdődniük, rengeteg ember együttes munkájára volna szükség, ami a jelen helyzetben szintén kivitelezhetetlen.

A tokiói olimpia elhalasztásával ugyan keletkezett némi rés a versenynaptárban, azonban a verseny háromhetes csúsztatása nem igazán osztana vagy szorozna. Ha halasztani kell, akkor három hét aligha változtat bármin is.

És végül nem szabad elfeledkeznünk a borításról sem. Annak jelege miatt nem követhető az az út, melyet a Garros szervezői választottak. Füvön ugyanis nem célszerű Grand Slam-tornát rendezni szeptemberben.

BBC

Hozzászólások