Salakblog - Williams edzője szerint több érzelemre, szenvedélyre és coachingra is szükség volna a pályán
Williams edzője szerint több érzelemre, szenvedélyre és coachingra is szükség volna a pályán
Fotó: Europress/AFP

Williams edzője szerint több érzelemre, szenvedélyre és coachingra is szükség volna a pályán

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/28 09:50
"A teniszből sokkal többet ki lehetne és ki is kellene hozni."

Ezt mondta a Sky Sports munkatársának adott interjújában Patrick Mouratoglou. Serena Williams edzője itt a különböző sportágak között dúló harcra utalt, mely egyrészt a sportolni vágyó fiatalokért, másrészt a közönség figyelméért folyik. A mester szerint rendkívül nehéz feladat előtt áll a tenisz, így aztán a sportág döntéshozóira komoly felelősség hárul. 

Mouratoglou több, mint 20 éve edző, 2012. júniusa óta dolgozik Serenával, akivel összesen 10 Grand Slam-trófeát nyertek együtt. A francia szakember akadémiája 2016-ban költözött Párizsból a Földközi-tenger partjára. Szerinte ez a hely ideális a fiatalok számára, hogy kibontakoztassák tehetségüket. 

Bár itt minden lehetőség adott a fejlődésre, a sikerre természetesen nincs garancia. Sokan küszködnek azzal, hogy valahogy megéljenek a teniszből, miközben persze a legjobbak óriási pénzeket keresnek. 

"Úgy vélem, a tenisz fényes jövő előtt állhat" - fogalmazott Mouratoglou, bár kétségek és félelmek is vannak benne az előttünk álló évtizedeket illetően. A mester leginkább amiatt aggódik, hogy a teniszrajongók átlagéletkora egyre növekszik. Szerinte ahhoz, hogy a sportág a fiatalokat nagyobb arányban tudja megszólítani, még szórakoztatóbbá, sokkal inkább show-szerűvé kellene válnia. 

"Az emberek azért néznek sportot, hogy megéljenek bizonyos érzelmeket. Filmeket is ugyanezért néznek. Az elmúlt 10-20 évben folyamatos kapcsolatban vagyok a rajongókkal, és elég gyakran hallom azt, hogy 'bezzeg régen színesebb személyisége volt a játékosoknak."

kyrgi.jpg Fotó: Europress/AFP

"Erre én mindig azt mondom, hogy ez nem igaz. A mostaniaknak is nagyon izgalmas a személyisége, de nem teszik ki magukat úgy istenigazából a pályára. Nem mutatják ki a szenvedélyüket, az érzelmeiket a magatartási kódex túl szigorú rendelkezései miatt."

"Van jó néhány sportág, mely ontja az érzelmeket, és amelyből süt a szenvedély. Ez azért lehetséges, mert ott jobban ismerjük a sportolókat. Nyilván nem személyesen, hanem az általuk kimutatott érzelmeknek, heves megnyilvánulásoknak köszönhetően. A teniszben azonban annyira szigorúak a szabályok, hogy a játékosok nem teszik ki a valódi személyiségüket a pályára."

Az első, és talán egyetlen játékos, aki nem fél szembe menni ezekkel a szigorú elvekkel, az Nick Kyrgios. Az a Kyrgios, aki épp a napokban kapott egy felfüggesztett eltiltást az ATP-től. Az ausztrál az átlag sportrajongó figyelmét is felkelti, elég ha csak a Rafael Nadal elleni wimbledoni meccsére gondolunk, ami az egyik leginkább várt összecsapás volt az egész tornán. Ez a találkozó a gyökeresen eltérő személyiségek ütközete volt.

"Szerintem szükség volna két új szabályra" - folytatta Mouratoglou. "Két döntésre, melyek teljesen megváltoztatnák ezt a sportágat. Apró módosításokra gondolok, eszemben sincs újraírni a szabálykönyvet vagy ilyesmi."

"Az egyik egy, a jelenleginél jóval enyhébb magatartási kódex volna azért, hogy a játékosokat arra buzdítsuk, hogy merjék bátrabban kimutatni az érzelmeiket a pályán. A sport ugyanis elsősorban a szenvedélyről szól."

medve.jpg Fotó: Europress/AFP

"A másik pedig az, hogy minden versenyen engedélyezni kellene a pályán a coachingot. Úgy gondolom, ez jót tenne a show-nak, jót tenne a tenisznek."

"Ezek olyan változtatások, melyek egyértelműen a tenisz érdekét szolgálnák. Meg kellene lépni ezeket, ellenkező esetben ugyanis a tenisz komoly gondba kerülhet."

A WTA-tornákon jelenleg is engedélyezett a coaching a pályán, az ATP versenyein és a Grand Slameken azonban nem.

"A coaching segítségével az emberek jobban értenék a játékot, ugyanis sok-sok érdekes beszélgetést hallhatnának meccs közben a játékosok és az edzők között. A nézők jobban megismernék a sportolókat azáltal, hogy látják, hogyan reagálnak a legkülönbözőbb helyzetekre."

"Hátrányát nem nagyon látom a dolognak. Azok, akik a coaching ellen vannak, általában azzal jönnek, hogy a játékosoknak maguknak kell megoldani a helyzetet a pályán. A valóság azonban nem ez. Az ellenzőket elvinném magammal a bokszomba, ahol ráébrednének, hogy addig álomvilágban éltek."

baghda.jpg Fotó: Europress/AFP

"Most senkit nem fogok megnevezni, de vannak olyan játékosok, akiket a legnagyobb harcosként tartanak számon, és arról híresek, hogy mindig kitalálnak valamit. Aki ott ülne mellettem a bokszban, láthatná, hogy ezek a hősök semmit sem találnak ki maguktól."

Könnyű volna azt mondani így kapásból, hogy az első változtatásnak Kyrgios, a másodiknak meg Serena örülne igazán, csak miattuk pedig nem nagyon érdemes ezekkel a felvetésekkel foglalkozni. 

De vajon tényleg csak egy szűk réteget érintene ez a két javaslat? Nem lehet, hogy valóban lendületet adna a sportágnak ez a két módosítás? 

Vitatkozni mindenesetre érdemes volna róluk.

Hozzászólások