Salakblog - Wayne Gretzky: Bianca Andreescu minden kanadai legnagyobb hőse!
Wayne Gretzky: Bianca Andreescu minden kanadai legnagyobb hőse!
Fotó: Europress/AFP

Wayne Gretzky: Bianca Andreescu minden kanadai legnagyobb hőse!

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/28 13:03
Tovább folytatódik a kanadai tenisz jelenkori csillogásának bemutatása a sportág nemzetközi vérkeringésében. Az Eurosport Tennis Legends vodcastja után az elmúlt héten az ATP és a WTA közös karanténshow-ja, a Tennis Legends is Kanadát állította ugyanis a nézők figyelmének középpontjába. A házigazda, Vasek Pospisil ezúttal két, saját sportágában egyaránt legendának számító vendégével, Steve Nashsel és Wayne Gretzkyvel beszélgetett.

Valami jó azért csakugyan akad ebben a karanténhelyzetben. A legendás monthy pythoni intelmet megfogadva ("Always look on the bright side of life", azaz "Nézd mindig a dolgok jó oldalát") ugyanis bátran kijelenthető, hogy ha nincs a koronavírus okozta sportági leállás, aligha indított volna heti rendszerességgel jelentkező közös adást a sportág két csúcsszervezete, az ATP és a WTA. Sőt, ha nincs a kényszerszünet, valószínűleg komolyabban nem merül fel a két szervezet bármilyen szintű fúziója, együttműködése, most azonban, főleg Roger Federer lobbizásának hála, ez is napirenden van.

Április 10-én indult el a Tennis United névre keresztelt sorozat, amely minden héten új vendégekkel vitatja meg a sportág különböző kérdéseit, vagy éppen elevenít fel szép emlékeket. A legutóbbi adás rendhagyó volt, hiszen a műsorvezető, Vasek Pospisil vendégei a sportágon kívülről érkeztek: Wayne Gretzky, négyszeres Stanley-kupa győztes kanadai jégkoronglegenda, valamint Steve Nash, a Phoenix Suns, a Dallas Mavericks és a Los Angeles Lakers legendás kosarasa.

Mint az az adás során kiderült, mindketten nagy teniszrajongók, és manapság is aktívan követik a sportág történéseit. Amíg Gretzky számára a Borg-McEnroe párharc az etalon, addig Nasht már inkább egy Federer-Nadal csata hoz lázba. Kiemelték azt is, hogy mennyire felnéznek a teniszezőkre abban a tekintetben, hogy mivel egyéni sportot űznek, csakis magukra számíthatnak, nem férhet bele egy-egy „rosszabb nap”.

„Ha egy nap bal lábbal keltem fel, még mindig ott voltak a csapattársaim, akik a játékukkal segíthettek, hogy a csapatnak jól menjen. Egyéni sportágban ilyenre nincs lehetőség.” – mondta Gretzky ezzel kapcsolatban.

Az adás második felében Pospisil Kanada első egyéni Grand Slam-torna győzteséről, a tavalyi US Opent megnyerő Bianca Andreescuról kérdezte vendégeit. Mindkét saját sportágának halhatatlanjai közé beválasztott sportoló az elismerés hangján szólt a tizenkilenc éves teniszezőről, Wayne Gretzky azonban különösen is megdicsérte a fiatal bajnokot:

„Volt szerencsém tavaly ott lenni Indian Wellsben, így láttam játszani Biancát. Rögtön elsőre az volt a benyomásom, hogy elképesztően látszik rajta, hogy mennyire keményen dolgozott azért, hogy idáig jusson. Ismert, hogy Indian Wells után nyert itt Torontóban is, utána pedig Serena ellen megnyerte a US Opent. Fantasztikusan kezelte például azt a helyzetet, hogy New Yorkban mindenki az ellenfelének szurkolt, ő mégis nyugodt tudott maradni.”

andreescu_indian.jpg Fotó: Europress/AFP

Kanadában a jégkorong jóformán nemzeti ügy, Wayne Gretzky pedig valóságos intézmény ─ ha ő valakit kanadaiként kiemel, az joggal lehet erre büszke. Bianca Andreescu pedig minden bizonnyal igen nagy hatást gyakorolt az NHL valaha volt legjobb góllövőjére, hiszen így folytatta:

„Ami különösképpen is elbűvölt Biancával kapcsolatban, az a médiához való hozzáállása és ahogyan bánik a sajtó munkatársaival. Sok sportolót láttam már interjút adni, de az a nyugalom, alázat és megbecsülés, amit tőle láttam a megszólalásai kapcsán, abszolút kalapemelést érdemel. Egy tizenkilenc éves játékos számára ez különösképpen is nehéz lehet, de ő megbirkózik ezzel a feladattal. Mindannyian gyerekek vagyunk abban a tekintetben, hogy hősökre van szükségünk. Úgy gondolom, hogy Bianca jelenleg vitán felül az országunk legnagyobb hőse, aki minden elismerést megérdemel.”

via WTA

Hozzászólások