Salakblog - Wawrinka szerint morális válságban van a tenisz, komolyan aggódik a sportág jövője miatt
Wawrinka szerint morális válságban van a tenisz, komolyan aggódik a sportág jövője miatt
Fotó: Europress/AFP

Wawrinka szerint morális válságban van a tenisz, komolyan aggódik a sportág jövője miatt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/05 13:02

"A politika beárnyékolta a teniszt, a pályán folyó játékot az elmúlt hónapokban."

Írta Stan WawrinkaThe Times hasábjain megjelent  nyílt levelében. Tény és való, zűrzavaros időket él át a sportág a Roland Garros közeledtével. Ahogy a svájci fogalmazott, "aggasztó mértékben zuhan a tenisz morális színvonala"

"Kénytelen vagyok kifejteni véleményem ezzel a sajnálatos időszakkal kapcsolatban, melyen a sportág most keresztülmegy. Az események sok játékost, köztük engem is aggodalommal töltenek el a tekintetben, hogy milyen irányba is tart a tenisz."

Sok minden történt a színfalak mögött azzal kapcsolatban, hogy ki irányítja majd a jövőben az ATP-t, aztán jó néhány dolog nyilvánosságra is került. Wawrinka az ATP bizottságának képviselőit és a játékosok tanácsának tagjait is élesen bírálta, mondván, a probléma nem a szervezet felépítésével van, hanem azzal, hogy nem megfelelő kaliberű emberek ülnek fontos pozíciókban.

Wawrinka levele említi a politikai káoszt, és a számos érdekkonfliktust, melyek megfertőzték a teniszt. Természetesen külön kitér Justin Gimelstob ügyére, akivel kapcsolatban eddig sem rejtette véka alá a véleményét. A korábbi játékos, edző és kommentátor azóta lemondott az ATP bizottságában betöltött posztjáról.

Pont került a tenisz egyik legkínosabb ügyének végére | Hosszabbítás

Justin Gimelstob lemond az ATP bizottságában betöltött posztjáról, erről a korábbi párosspecialista beszélt a New York Timesnak. Az amerikai sportvezetőt nemrég a Los Angeles-i bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amiért súlyosan bántalmazta egykori barátját, Randall Kaplant. Azóta több korábbi és jelenlegi játékos is szót emelt Gimelstob távozása mellett.

Amíg egyébként eljárás folyt ellene, az amerikai simán megtarthatta posztját, sőt, a három év felfüggesztett, amit végül korábbi barátja, Randall Kaplan bántalmazásáért kapott, sem jelentette azt automatikusan, hogy távoznia kell a bizottságból. A tagok szavaztak volna a sorsáról, a vélhető lemondatást előzte meg azzal, hogy önként távozott.

"Nincs helye a teniszben olyanoknak, akik úgy viselkednek, mint Justin" - folytatta Wawrinka. "Amikor elindult az eljárás vele szemben, a sportágban érintett emberek zöme hallgatott. Ez jelzés volt arra nézve, hogy itt erkölcsileg valami nem stimmel. Egy ilyen helyzetben a hallgatás egyenlő a bűnpártolással."

Egy bűnügyi eljárás vádlottja kezében az ATP elnökének sorsa és a férfi tenisz jövője | Hosszabbítás

Súlyos testi sértés miatt bűnügyi eljárás folyik Justin Gimelstob korábbi kiváló páros játékos, edző és kommentátor ellen. Mivel a szakember tagja az ATP hattagú bizottságának, egyáltalán nem mindegy, mi lesz az ügy végkimenetele. Így nyilván az sem, hogy időközben mennyi kárt okoz a férfi tenisznek.

Wawrinka arra is kitért, hogy szerinte Chris Kermode ATP-elnök eltávolítása egy összeesküvésnek köszönhető. Kermode távozását márciusban jelentették be, miután az ATP hattagú bizottsága úgy döntött, 2019 végétől nem folytathatja munkáját. 

Ezt követően mások mellett Rafael Nadal és Roger Federer is jelezte, velük senki sem konzultált Kermode-dal kapcsolatban, és, hogy amúgy nekik nem volt különösebb problémájuk a posztjáról elmozdított sportvezetővel.

Federer és Nadal is nekiment Djokovicnak az ATP elnökének elmozdítása miatt | Hosszabbítás

Roger Federer és Rafael Nadal is felszólította Novak Djokovicot, hogy adjon magyarázatot, milyen szerepe volt abban, hogy Chris Kermode, az ATP jelenlegi elnöke 2019 végén távozni kénytelen posztjáról. Az ATP jelenlegi első embere azért nem folytathatja munkáját, mert a szövetség hattagú bizottsága nem adta meg neki ehhez a szükséges támogatást.

"Sok játékos érzi úgy, nem képviselték őt megfelelően az elmúlt hónapokban. Én is így vagyok ezzel" - magyarázta Wawrinka. "Pedig ebben az időszakban politikai értelemben rengeteg dolog történt. Nem akarom, hogy kapcsolatba hozzanak bárkivel, akinek szerepe volt ebben a döntésben, azt pedig végképp nem akarom, hogy ilyen emberek képviseljenek engem. Azt akarom, hogy tiszta, erős erkölcsi értékrenddel bíró emberek lássák el a képviseletemet."

Novak Djokovic, akinek szerepe volt Kermode elmozdításában elismerte, hogy a fönt említett politikai ügyek hatással lehettek a teljesítményére az elmúlt hónapokban.

"Túl sok pályán kívüli dolog vonta el a figyelmem a tenisztől" - mondta a világelső a Miami Openen való kiesését követően.

via

Hozzászólások